Jak liczyć objętość syropu cukrowego?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
alan80
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2016, 21:32

Post autor: alan80 »

Jak liczyć objętość syropu cukrowego? 2 litry wody plus 2 kg cukru = 4 litry syropu czy jak?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Jak liczyć objętość syropu cukrowego?

Post autor: Zygmunt »

1kg cukru=0,6l płynu. 2 litry wody + 2kg cukru= 3,2l (2+ 2x 0,6) płynu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”