Cukier z Auchan

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
zigi696
50
Posty: 63
Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 15:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zależy od dnia i towarzystwa
Status Alkoholowy: Winiarz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: zigi696 »

Witam
Zakupiłem 16 kg cukru w Auchan, z którego zrobiłem 2 standardowe nastawy, każdy po 8 kg, na drożdżach Double Snake.Cukier marki Polski Cukier, cena 0,30PLN niższa niż w biedrze. Blg zeszło do wartości -3 (sprawdzane dwoma spławikami z biowinu).
W czasie destylacji nie udało mi się ustabilizować kolumny, mam aabratka od koalaka z wypełniem 1,5m sprężynek. Co gorsza oba nastawy zachowywały się tak samo:(. W końcu wkurzony zdecydowałem, że odbieram wszystko jak leci i doleje do kolejnej destylacji.Wyszło tego aż 2-2,5l z każdego nastawu,z reguły dobijam do 4, towar pachniał wanilią?! Temperatura skakała od 84C do 86, z reguły mam 78-77 i temperatura nie zmienia się przez ok 2h od rozpoczęcia odbioru przy tempie 1,7l/h. Destylatu miałem połowę tego co zwykle a urobek kapał w tempie ok 1l/h
Czy możliwe jest aby w cukrze, który kupiłem było mniej cukrów prostych trawionych przez drożdże?
choć nie jestem detektywem zawsze znajdę budkę z piwem!
koncentraty wina
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1908
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Cukier z Auchan

Post autor: drgranatt »

zigi696, różnice mogą występować ale nie aż takie. Podejrzewam, że coś nie tak było z prowadzeniem procesu co mogło być spowodowane np wypełnieniem. Spróbuj wysypać sprężynki i wyczyść je, nawet wtedy jak wizualnie wyglądają dobrze, i zasyp je ponownie nie ubijając. Czy masz podzielone wypełnienie?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Cukier z Auchan

Post autor: golec269 »

Witaj zigi696. Nastaw miał -3BLG, znając te spławiki to na pewno było mniej. Następnym razem spróbuj czy nastaw jest wytrawny i wtedy nie trzeba pomiaru . Niestabilna kolumna podczas procesu potwierdza,że cukier w nastawie nie został przerobiony do końca.

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Cukier z Auchan

Post autor: W_TG »

golec269 pisze: Następnym razem spróbuj czy nastaw jest wytrawny
W zamierzchłych czasach gierkowskich oprócz "na język" brałem łyżkę do zupy nastawu i odparowywałem nad gazem. jak pozostało trochę słodkawego lub spaliłem na karmelowy dym wiedziałem ze było źle sfermentowane.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Cukier z Auchan

Post autor: golec269 »

W_TG bardzo ciekawa metoda(młodzi powinni spróbować) też spróbuję ;)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7331
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cukier z Auchan

Post autor: radius »

@golec269, nieprzerobiny cukier nie ma żadnego związku z niestabilnością procesu. Przyczyna niestabilnej kolumny to albo źle ułożone wypełnienie skutkujące miejscowym zalaniem, zarzucanie wsadu przy zbytnim napełnieniu zbiornika albo źle prowadzonym procesem. Tyle :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier z Auchan

Post autor: gr000by »

Chyba że prowadzi się proces na częściowo nieprzefermentowanym nastawie tak samo jak dla całkowicie przefermentowanego. Wtedy skoki temperatury mogą być widowiskowe, bo ten zestaw aabratek + zbiornik domyślnie nie ma termometru w zbiorniku, tylko dwa termometry w kolumnie, o ile dobrze pamiętam to w 1/3 i 2/3 kolumny.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Cukier z Auchan

Post autor: eldier »

gr000by chyba nie doczytałeś:
zigi696 pisze:Witam Blg zeszło do wartości -3 (sprawdzane dwoma spławikami z biowinu).
A czemu taka słabo wydajność to nie mam pojęcia...
Nie masz term w zbiorniku?
Napisz jaka rura, jaka moc robocza, wypełnienie od plipka? Przysypywałeś jakoś? Jakiś wziernik? Może pracowałeś na częściowo zalanej kolumnie, stąd term wariowały?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”