Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Szlumf
1150
Posty: 1174
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: Szlumf » wtorek, 22 mar 2016, 14:12

Dzięki, poprawiłem.


jacenty
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2715
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: Pretender » wtorek, 22 mar 2016, 18:42

Szlumf pisze:Ja w denku kołka nawiercam dziurkę, wkręcam w nią długi wkręt który służy za uchwyt i opalam gazowym palnikiem do lutowania. Najlepsze efekty otrzymałem dając 20 kołków na 5l destylatu w czasie 3-4 tygodni. Ale dawkowanie i czas zależą też od destylatu. Rum był dobry (choć różnice były wyczuwalne) zarówno przy 10 kołkach jak i 20. Destylat winogronowy lepszy był przy 20 kołkach ale może gdybym potrzymał ten z 10 kołkami dłużej to też byłby ciekawy.
Ten sposób dębienia ma wadę polegającą na tym, że nawet dobrze przefiltrowany, klarowny destylat po paru miesiącach ciut mętnieje. Zdarzyło mi się to z winogronem. Następne destylaty będę dębił kołkami po wygotowaniu. Tylko jeszcze nie wiem czy gotować przed czy po opalaniu.


U mnie nie mętnieje, dębię tylko w tem sposób. Warte spróbowania jest najpierw upieczenie a później opalenie. Taki mam plan, ale najpierw musze zdobyc drewno.

łmarko
Jakie zamawiasz deseczki?


łmarko
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: łmarko » wtorek, 22 mar 2016, 23:06

Witam :!: Pretender

Zamawiam , dąb amerykański, klon amerykański, klon kanadyjski. Teraz nie mają dębu francuskiego, ale , jak będą mieli , ma mi dać znać. Zamiast dębu francuskiego , używam nasz polski. Mówił Mi, że odpowiada parametrom naszego dębu, oraz dębu ukraińskiemu.
Chcę te dwa rodzaje klonu, do dębienia brandy owocowych. Do starzenia brandy owocowych, po czatowaniu na zagranicznych forach , zalecają do nich mieszankę drewna. Dąb, klon, olchę , orzech, olchę mam naszą. I jeszcze drewno owocowe, ale , to jest od gustu użytkownika.
Wszystkie drewna opalają w postaci klocków , jak to oni nazywają , bloków.
Potwierdzam, że u mnie , też nie mętnieje psotka. Choć leży parę miesięcy. Przepuszczam , przez filtr od kawy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2715
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: Pretender » wtorek, 22 mar 2016, 23:38

Jakiej wielkości są te deseczki?

Awatar użytkownika

kubafant
30
Posty: 44
Rejestracja: środa, 3 lut 2016, 15:01
Ulubiony Alkohol: Rum
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Lokalizacja: Białystok
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: kubafant » środa, 23 mar 2016, 15:31

@łmarko, interesują mnie proporcje przy długim leżakowaniu. Napisałeś, że nie mętnieje po kilku miesiącach. Ile drewna używasz?
Pozdrawiam!
Qui bibit, sanctus est.


łmarko
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: łmarko » środa, 23 mar 2016, 18:56

kubafant :!:

Poczytaj , od strony 32 po Twoim poście.

Pozdrawiam

Każdy kolejny post ze spacjami przed znakami interpunkcyjnymi i przecinkami w przypadkowych miejscach idzie prosto do kosza. [MOD]

Awatar użytkownika

kubafant
30
Posty: 44
Rejestracja: środa, 3 lut 2016, 15:01
Ulubiony Alkohol: Rum
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Lokalizacja: Białystok
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: kubafant » wtorek, 29 mar 2016, 17:31

łmarko, ale ja pytam o długie leżakowanie, kilkumiesięczne. Tam podałeś proporcję ok. 20g płatków na litr destylatu, wszystko przy czasie starzenia 4-5 tygodni. Później napisałeś, że nie mętnieje po kilku miesiącach leżakowania. Interesuje mnie przeto ilość drewna, jakiej używasz przy owym długim, paromiesięcznym starzeniu, nie 4-5 tygodniowym.
Pozdrawiam :)
Qui bibit, sanctus est.

Awatar użytkownika

Raknor
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 13:26
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: Raknor » wtorek, 19 kwie 2016, 13:09

łmarko pisze:Zrobiłem jak opisałem. Za 4 - 5 tygodni przedstawię na fotkach, wynik starzenia i smaku.
Tu, na myśli mam swojego Jessiego.
[/color]


No to 4 tyg mija Łmarko - pora wrzucić efekty ;)

Przy okazji jak to wygląda u mnie. Dąb pływa już ok 3-4 tygodnie, ŁKZWJ 45% (początkowo był mocniejszy 55%, po ok 2 tyg rozcieńczyłem, by na mniej więcej docelowym stężeniu sprawdzać efekty dębienia).

Szczapki jak na zdjęciu. Grubość ok 2-3 mm. Ostatnia jasna - niepieczona dla porównania. Drzewo leżało u rodziców w komórce ok 3 lat. Po pocięciu moczyłem szczapki w wodzie około 4-5 dni wymieniając chyba 4 razy wodę. Chciałem wypłukać nadmiar garbników i taniny. Pieczone w piekarniku w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez ponad 2 h w 220 stopniach.

Z moczeniem przed opiekaniem mam dylemat, bo wypłukuje nie tylko garbniki i taniny. Z jednej strony beczki do whisky są przecież używane wcześniej do leżakowania win, więc wina robią mniej więcej to samo co moczenie szczapek w wodzie, wyekstrahują najszybciej rozpuszczalne składniki. Z drugiej np czytałem że burbony dojrzewają w świeżych beczkach, opalonych w ten sposób że początkowe warstwy są zwęglone. Zwęglona warstwa mało wnosi, ale znajdująca się pod nią, czerwonawa daje i kolor i aromaty/smaki. Z tym że dąb amerykański ma choćby mniej tanin niż odmiany europejskie. Pewnie następnym razem spróbuję bez płukania opalić (nad ogniem) ciut grubsze szczapy aż do przypalenia wierzchniej warstwy (może uzyskam ten czerwonawy środek) i takie wrzucić do dębienia mniejszej ilości i porównać efekty.

Na 5 l damę poszło 25 takich szczapek z czego 10 dodatkowo potrzymałem trochę nad gazem z kuchenki, aż zaczynały czernieć z wierzchu. Obecnie w smaku całkiem ok, może jeszcze ciut ostre, ale niedębiona odlana kontrolna próbka też jeszcze ciut ostra. Poczekam aż się ułoży bo to świeży trunek, ewentualnie rozcieńczę do 38-40%. W każdym razie opalone dodatkowo szczapki dają fajny dodatkowy efekt. Sam nie wiem ile jeszcze je trzymać - czy przetrzymanie za długo nie wprowadzi np dodatkowych ostrości w smaku? Czy może ułoży smak i przyspieszy łagodnienie? Jak poznajecie że to już?

Tak samo dębie calvados, ale dałem połowę mniej szczapek. Tylko opiekanych, bez opalania. Kolorek też złocisty, choć jaśniejszy niż na zdjęciu z ŁKZWJ, smak jakby słodszy. Dojrzewa ok 5-6 tyg i nie ma już początkowej ostrości mimo 45% jest całkiem łagodny. Jabłka wyszły na wierzch, dąb jest raczej mało zauważalny, na dalszym planie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

kubafant
30
Posty: 44
Rejestracja: środa, 3 lut 2016, 15:01
Ulubiony Alkohol: Rum
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Lokalizacja: Białystok
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: kubafant » środa, 20 kwie 2016, 20:35

Ślinka cieknie, jak się patrzy na wasze produkty, Koledzy :)
Qui bibit, sanctus est.


łmarko
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: łmarko » czwartek, 21 kwie 2016, 20:50

Witam!
Przedstawiam zestaw wódek dębionych własnych.
- po prawej stronie, czysta,dębiona szczapkami dębu średnio opiekanych w moim opiekaczu.
- ta duża , przy ozdobnej skrzynce,calwados, bez dębienia , dodana łyżka karmelu na litr.
- obok 2 butelki, to Jessi ,zaprawiona dębem opalanym , bardzo mocno.
- w środku , spirytus zadębiony szczapkami dębu , opiekanym mocno w mojej maszynce .
- obok 4 butelki , Jessi , dębiona średnio opalonym dębem.
- po lewej , 2 butelki " Jim Bim " , Jessi zaprawiona mocno opalanym dębem , dąb został oskrobany z warstwy spalonej.

Dalsze opisy :

- Lauders " Jessi" , zaprawiony dębem mocno opalonym . Nuty wanilii , toffi,dymu. Mało słodki , dodane za namową moich kiperów , łyżka stołowa karmelu na litr.Kolor ciemno bursztynowy.
DSC_0039.JPG


- Golden Loch " Jessi" , zaprawiony dębem mocno opalonym , lecz oskrobany z opalenizny . Nuty wanilii, czuć trochę nutę dębu, jak wyżej , dodane karmel.
DSC_0038.JPG


- Lebel " Jessi" , średnio opalony dąb. Wyrażne nuty wanilii, dębu, toffi, słodszy niż tamte.Ale, za namową kiperów , dodałem łyżkę karmelu na litr. Kolor ciemno złoty.
DSC_0040.JPG


- Hennesy" Jessi", mocno opalany dąb w maszynce. Średnie nuty wanilii,czekolady, mocne dębu opiekanego. Kolor jasno złocisty. Bez karmelu.
DSC_0041.JPG


Na koniec, Jarzębiak na zaprawce własnej z jarzębiny. Dodano 2 łyżeczki cukru , fajna wódka dla koneserów.
DSC_0042.JPG


Wszystkie psoty dębione były w 65 %, przez 4 tygodnie. Na :piwo: .
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


łmarko
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: łmarko » piątek, 22 kwie 2016, 16:19

Witam!
DSC_0037.JPG

Na tym zdjęciu przedstawiam zadębienie psoty " Jessi" szczapkami - klocki dębowe , po 4 tygodniach gotowe do rozlania. Psota 65 %.
- ten duży,klocki dębu mocno opalane 20g/l. Kolor jak widać,ciemno bursztynowy,nuty wanilii,toffi,bardziej słodszy. Może,dlatego,że klocki były drugi raz użyte.W smaku lepszy,jak po pierwszym razie moczenia. Chyba ma pierwszeństwo w produkcji ;) .
- ten mały,klocki dębu mocno opalane lecz z spalenizny oskrobane, 20g/l.Kolor czerwony bursztyn,wyraźniejsze nuty wanilii , bez posmaku dębu,słodszy. Klocki też użyte drugi raz.Może,dlatego jest słodszy z wyraźniejszymi nutami wanilii.

Pozdrawiam i na :piwo: .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


markus383
150
Posty: 174
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: markus383 » poniedziałek, 25 kwie 2016, 18:12

Testował ktoś wiórki dębowe maczane w porterówce? Dolanie czystego porteru źle się skończyło - zmętnienie alkoholu. Ciekaw jestem jak będzie z płatkami? Czy lepiej będzie je wcześniej, po wyjęciu z porterówki, wysuszyć i później wrzucić do whisky?


Tołdi1929
50
Posty: 84
Rejestracja: wtorek, 12 cze 2012, 08:19
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: Tołdi1929 » niedziela, 22 maja 2016, 14:52

Eksperymentował ktoś z Was z opiekaniem orzecha laskowego? Wiem, że zwykły orzech się nie nadaje, ale coś mnie korci, żeby z laskowym spróbować.

Awatar użytkownika

Kamal
1400
Posty: 1438
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: Kamal » niedziela, 22 maja 2016, 21:00

Obrazek


markus383
150
Posty: 174
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: markus383 » sobota, 11 cze 2016, 17:49

Dziś odkryłem belkę drewnianą sezonowaną 30 lat. Na zewnątrz jest lekko spruchniała, ale wewnątrz jest w porządku. Mogę użyć jej do starzenia trunków? Tą spruchniałą część oczywiście odciąłbym.

Awatar użytkownika

JanOkowita
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: JanOkowita » sobota, 11 cze 2016, 18:11

Raczej nie. Starzenie trunków nie polega na tym, że użyje się starego drewna. Do tych celów potrzebne jest świeże i aromatyczne drewno, które odda swoje aromaty do trunku. Natomiast można użyć tej belki do stworzenia oryginalnego opakowania, może być naprawdę ciekawie.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


boxer1981228
650
Posty: 669
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: boxer1981228 » sobota, 11 cze 2016, 18:31

Do starzenia trunków używa się drewna sezonowanego nawet i kilka lat. Jeżeli nie było lakierowane ani impregnowane to ja bym śmiało użył zdrowej części drewna, upiekł na mój ulubiony, mocno palony i w destylat ;) Nie musisz robić od razu na cały urobek. Spróbuj na mniejszej ilości.

Awatar użytkownika

JanOkowita
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: JanOkowita » sobota, 11 cze 2016, 19:33

W zależności od tego co ma być efektem. Sezonowane drewno raczej traci na aromacie, a zyskuje na trwałości.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


markus383
150
Posty: 174
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: markus383 » sobota, 11 cze 2016, 19:41

Tak szczerze, to nad efektem nie myślałem :) Na kolorze raczej mi nie zależy, ponieważ można go podbić świeżymi płatkami dębowymi. Ciekawy jestem jaki smak może przynieśc tak stare drewno ;) Mam go z 5 metrów, więc będzie materiał na testy ;)

Awatar użytkownika

k.kolumb
100
Posty: 127
Rejestracja: piątek, 20 cze 2014, 23:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać.
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Postautor: k.kolumb » sobota, 11 cze 2016, 21:54

markus383 pisze:Tak szczerze, to nad efektem nie myślałem :) Na kolorze raczej mi nie zależy, ponieważ można go podbić świeżymi płatkami dębowymi. Ciekawy jestem jaki smak może przynieśc tak stare drewno ;) Mam go z 5 metrów, więc będzie materiał na testy ;)



To po co takie rzeczy piszesz ? Myśl!
Piszę starannie po polsku. O ile daję radę.


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości