Zacier gazuje a blg nie spada

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
dziadyga
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 30 gru 2015, 17:20
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: dziadyga »

Witam, Popełnilem taki zacier, a wlaściwie nastaw na delikatnie skiełkowanej pszenicy. Do pracy zadalem niewielką ilosć drożdzy babuni. Wszystko smigało pięknie, aż do teraz. Mój zacier wciąż gazuje, ale blg od kilku dni stoi na poziomie ok 4. Co z tym fantem zrobić? Wie ktoś czemu tak się dzieje?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Zacier gazuje a blg nie spada

Post autor: rozrywek »

Gazuje czyli co? wytwarza jeden bąbel na godzinę? BLG nie spada? a jak powinno spadać, nic nie napisałeś, tylko podstawy, bez konkretnych danych nie wywnioskujemy co zacz.
Proszę pana zepsuło mi się auto..a co się zepsuło? no auto........
Chętnie pomożemy....ale bez szczegółowego opisu to lipa.
Sprawdziłeś miernik czy nie uszkodzony czasem?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Zacier gazuje a blg nie spada

Post autor: Zbynek80 »

A Cole jak odkręcisz to też gazuje a przecież nie odbywa się tam żadna fermentacja. U ciebie po prostu uwalnia się co2, a fermentacja mogła faktycznie stanąć lub dochodzi bardzo powoli, sprawdzaj co kilka dni i odgazuj dobrze próbkę. No i drożdże babuni to używaj do ciasta drożdżowego a nie nastawów/zacierów

busy
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 8 sty 2017, 16:25
Re: Zacier gazuje a blg nie spada

Post autor: busy »

Witam.
Podepne sie pod temat.
4 tyg temu nastawilem 13l wody z 3kg cukru.
Drozdze fermiol.
BLG okolo 23, po tygodniu spadlo do 17.
Od 3 tygodni bulka co 20-25 sekund a BLG spadlo do 16, albo wcale tylko wkradl sie blad pomiaru.
Cukromierz sprawny.
Do tej pory robilem wina i to moj pierwszy probny nastaw.
Pozywka do drozdy i kwasek cytrynowy dodane.
Temperatura okolo 21-22 stopnie bez wachań.
Co jeszcze jest nie tak, ze BLG nie spada od 3 tygodni?
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Zacier gazuje a blg nie spada

Post autor: robert4you »

Zadaj jeszcze raz tylko jakieś turbo do cukrówki. Jak nie ruszy to stawiam na infekcję i raczej będzie do kibla.
************************************************************************

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Zacier gazuje a blg nie spada

Post autor: Zbynek80 »

23 blg ? Nie przeliczyłeś się trochę ? Sprawdź czy nadal dobre, daj właściwe drożdże i jak zaczną pracować to jeszcze z kilko cukru dosyp

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Zacier gazuje a blg nie spada

Post autor: golec269 »

@busy kup drożdże T48 zadaj 1/3 torebki i powinny ruszyć. Z reszty drożdży zrób nastaw zgodnie z rozpiską na opakowaniu. Ciekawi mnie który nastaw pierwszy przefermentuje.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Zacier gazuje a blg nie spada

Post autor: kmarian »

Miałem podobne przypadki. Były to czasy, kiedy do nastawów używałem przegotowanej wody i nie napowietrzałem tej wody. Porządne napowietrzenie, to dobre namnożenie drożdży, oczywistą sprawą jest odpowiednia ilość pożywki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”