Destylaty smakowe - maceracja na surówce

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zahir92
50
Posty: 85
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 23:01
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Post autor: Zahir92 »

Witam szanowną destylacką brać!

Właśnie mam przed sobą książkę pt. "Domowy wyrób alkoholu" Pana Andrzeja Fiedoruka.
W tejże książce znaleść można rozdział "Destylaty smakowe" ale...nie znajdziemy tam wcale przepisów na nastawy owocowe lecz coś w rodzaju nalewek do powtórnej destylacji.
Np.
Przepis na destylat cynamonowy na jabłkach:
Składniki:
1,2 kg suszu jabłkowego
12 l samogonu ( domniemam że chodzi o surówkę z odpędu)
20 da cynamonu
Przygotowanie: Susz owocowy zalać alkoholem i dodać zmielony cynamon. Szczelnie zamknięte naczynie odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. Następnie destylować na wolnym ogniu.

Malinowy
Składniki:
40 dag malin
1 kg cukru
12 l samogonu
Przygotowanie: Świeże maliny zalać alkoholem i po 3 dniach destylować. Można dosłodzić syropem z cukru i litra wody.

Moje pytanie brzmi: Czy ktoś z was kiedykolwiek destylował smakówkę z takich przepisów? Czy tygodniowa albo jak w drugim przepisie 3 dniowa :shock: maceracja jest w stanie tak ługować ekstrakty aromatyczne aby mogły one nadać smakowo-zapachowy charakter destylowanej po raz 2 surówce?

Pozdrawiam
Zahir92
alembiki
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Destylaty smakowe - maceracja na surówce

Post autor: lesgo58 »

To są typowe niemieckie geisty. Ja nie robiłem w/g przepisów, które podałeś, ale po prostu macerowałem owoce podobnie jak na nalewki. Truskawki, wiśnie, derenie... Długość maceracji jest na razie w fazie eksperymentów. Ale 3 dni jest jak najbardziej prawdziwą informacją.
Sposób destylacji jest na razie w fazie eksperymentów. Jedno mogę powiedzieć - wychodzą niezłe trunki. Inne niż destylaty, ale warte zachodu. Są bardzo aromatyczne tak zapachowo jak i smakowo.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

zarazek4
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 8 sty 2010, 20:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Destylaty smakowe - maceracja na surówce

Post autor: zarazek4 »

lesgo58 Destylujesz na kolumnie, czy pot stilu?

Pozdrawiam

Nazgoolek
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 10 paź 2012, 14:51
Podziękował: 22 razy
Re: Destylaty smakowe - maceracja na surówce

Post autor: Nazgoolek »

Moim zdaniem lepiej zalać czystym spirytusem niż surówką. W przypadku surówki część cennych aromatów stracimy razem z przedgonem, który jeszcze w niej pozostał.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Destylaty smakowe - maceracja na surówce

Post autor: lesgo58 »

zarazek4 pisze:lesgo58 Destylujesz na kolumnie, czy pot stilu?...
Na kolumnie...półkowej. 3 półki.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”