Pierwszy zacier z enzymami.

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
spinacz
20
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek, 14 gru 2015, 15:46
Podziękował: 5 razy

Post autor: spinacz »

Jestem po pierwszym zacieraniu pszenicy enzymami, z 6kg uzyskałem około 25l o zawartości 10BLG.
Czy tak niska zawartość cukru to norma?
Kega grzeje palnikiem gazowym czy przed gotowaniem muszę oddzielić ciecz od ziarna?
promocja
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Pierwszy zacier z enzymami.

Post autor: Kamal »

Oddziel, to unikniesz efektu przypalenia.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Pierwszy zacier z enzymami.

Post autor: radius »

Ogólnie przyjmuje się wydajność ze zbóż ok. 0,5 l wódki 40% z kilograma zboża. W przypadku pszenicy może to być ciut więcej - 0,6 l z kilograma. W twoim wypadku to całkiem przyzwoity wynik :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Pierwszy zacier z enzymami.

Post autor: olo 69 »

6 kg mąki pszennej plus 18 litrów wody daje blg około 18-20. 10 blg to słabiutki wynik. Musiało się kiepsko scukrzyć. Gdzieś musiałeś popełnić błąd.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Pierwszy zacier z enzymami.

Post autor: radius »

@olo 69, a gdzie kolega napisał, że użył 18 litrów wody, bo ja zrozumiałem, że po procesie zacierania ma 25 litrów płynu o Blg = 10. Wydajność alkoholowa pszenicy to ok. 0,3 litra spirytusu z 1 kilograma więc kol. spinacz powinien uzyskać 1,8 do maksymalnie 2 litrów (w bardzo sprzyjających warunkach) a ze swojego zacieru uzyska ok. 1,5 litra, więc nie aż tak tragicznie mało. Pewnie można by więcej, ale jest tyle zmiennych, choćby temperatura fermentacji, że jak na pierwszy raz to nie jest źle :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
spinacz
20
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek, 14 gru 2015, 15:46
Podziękował: 5 razy
Re: Pierwszy zacier z enzymami.

Post autor: spinacz »

Mam 25-27 l ,sam dokładnie nie wiem. Martwi mnie jedynie zapach który wydobywa się z fermentora. Mdły dość przykry ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”