Mam problem z moim zacierem którego przyczynę chyba znam.
Korzystałem z przepisu:
Opiszę po kolei co i jak zrobiłem:JACK DANIELS BLACK LABEL
Skład:
80% skruszonej kukurydzy (śruta)
12% żyta
8% słodu jęczmiennego
Drożdże Whisky
5l wody na każdy kilogram składników
Składniki wsypać do wody o temp. 62-640C i mieszając utrzymywać temp. przez 1,5h. Odczekać aż nastaw ostygnie do ok. 250C i dodać drożdże.
Po skończonej fermentacji i przedestylowaniu, przesączyć przez węgiel drzewny (nie aktywny ) najlepiej klonowy i leżakować ze średnio pieczonym dębem przez 3 miesiące. Następnie dodać syropu klonowego "REAL" (lekko wędzony smak).
Syrop dodawać do destylatu o mocy poniżej 65% aby zapobiec zmętnieniu.
Zagotowałem wodę do 100°C i wyłączyłem. Po ostudzeniu do około 90°C dodałem ześrutowaną kukurydzę i żyto oraz dodałem uwodniony enzym upłynniający (Starowar) - w garze było około 7 litrów wody więc poszedł 1 ml. Wymieszałem wszystko porządnie i czekałem aż temperatura spadnie do 60°C dosyć często mieszając.
Po wystudzeniu do 60°C sprawdziłem pH paskiem i dodałem kwasku cytrynowego tak żeby oscylowało w granicach 4.6-5, dodałem słód pszeniczny (nie jęczmienny) oraz uwodniony enzym scukrzający (Starowar) w ilości 1 ml. Temperaturę 62-63°C utrzymywałem przez ponad dwie godziny ze względu na pozytywną próbę jodową robioną Jodowym Wskaźnikiem Skrobi. Nawet po dwóch godzinach wychodziła pozytywna. BLG na poziomie 13.
Biorąc pod uwagę post http://alkohole-domowe.com/forum/bourbo ... 10757.html zlałem wszystko do fermentatora i postawiłem przy kaloryferze pod kocami z racji tego, że zakres działania enzymu scukrzającego to 30-70°C i liczyłem na to, że BLG troszkę wzrośnie.
Po kilku godzinach temperatura zacieru wynosiła około 50°C natomiast BLG dalej na poziomie 13
MOJE WNIOSKI:
Próba jodowa była robiona na "kropli" zacieru wraz z fragmentami zbóż, a nie na samym płynie - po zrobieniu próby na samym płynie wychodzi kolor ciemnożółty.
Niskie BLG może wynikać z proporcji - ja przyjąłem 1kg zboża na każde 5 litrów wody (tak jak w przepisie), natomiast zastanawiam się czy lepszymi proporcjami nie było by 1 kg zboża na każde 3 litry wody.
Prosił bym Was o pomoc co by jakaś mądra głowa obaliła moje hipotezy i poradziła co mogę zrobić z moim zacierem i czy jest dla niego ratunek. Zacierałem całość na trzy razy (3x 7-8 litrów) bo fermentator ma 30 litrów a ja mam największy garnek koło 10 litrów
Z góry bardzo dziękuję za pomoc,
Damian.