Rozmnażanie drożdży

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Post autor: gaviscon »

Witajcie. Zastanawiam się od kilku dni jak by to zrobić, aby nie było potrzeby co nastaw dodawać nowej paczki pracowników. I nie mówię tu jak w przypadku zacierania ŁKZWJ po odlaniu przefermentowanego wyrobu i uzupełnieniu go nową "zalewajką" wody z cukrem (a drożdże czekają sobie w zbożu) tylko jak z jednej paczki np. Cobra Whisky Yeast uzyskać że tak powiem kolejną i kolejną... jak to zrobić ?
promocja
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Rozmnażanie drożdży

Post autor: lesgo58 »

Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Rozmnażanie drożdży

Post autor: gaviscon »

Dziękuję za linka, mam jeszcze takie pytanie na ostatnim zdjęciu w tym linku http://www.homebrewtalk.com/wiki/index. ... hing_yeast stoi 5 słoiczków z gęstwą drożdżową z czego jeden wygląda jak z "herbatą" rozumiem, że to właśnie w nim znajduje się następne pokolenie drożdży i to właśnie ich się używa ?
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Rozmnażanie drożdży

Post autor: Lis098 »

Ja zawsze zostawiam trochę zacieru/nastawu (tak z 10l), odlewam to, mieszam wodę i cukier i dolewam te 10l. Tyle, że takie chłopaki są trochę strute i zawsze dodaje ciut świeżaków. Te 10l jest oczywiście z samego dna. Gdy praktykowałem wymrażanie nastaw szedł baaaardzo wolno z takich chłopaków.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Rozmnażanie drożdży

Post autor: seneka »

Wpisz sobie w yt hasło zbieranie gęstwy i już o nic nie będziesz musiał pytać :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Autor tematu
gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Rozmnażanie drożdży

Post autor: gaviscon »

seneka25 twoja rada okazała się niestety mało skuteczna... :odlot:
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Rozmnażanie drożdży

Post autor: seneka »

Dlaczego?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Autor tematu
gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Rozmnażanie drożdży

Post autor: gaviscon »

ups... moje niedopatrzenie, zwracam honor ;) źle przeczytałem Twoją wypowiedź, a raczej coś przeoczyłem :D bądź za dużo nadużywam psoty i na oczy mi padło :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”