Rozmnażanie drożdży
-
Autor tematu - Posty: 383
- Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
- Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Witajcie. Zastanawiam się od kilku dni jak by to zrobić, aby nie było potrzeby co nastaw dodawać nowej paczki pracowników. I nie mówię tu jak w przypadku zacierania ŁKZWJ po odlaniu przefermentowanego wyrobu i uzupełnieniu go nową "zalewajką" wody z cukrem (a drożdże czekają sobie w zbożu) tylko jak z jednej paczki np. Cobra Whisky Yeast uzyskać że tak powiem kolejną i kolejną... jak to zrobić ?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Rozmnażanie drożdży
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 383
- Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
- Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Rozmnażanie drożdży
Dziękuję za linka, mam jeszcze takie pytanie na ostatnim zdjęciu w tym linku http://www.homebrewtalk.com/wiki/index. ... hing_yeast stoi 5 słoiczków z gęstwą drożdżową z czego jeden wygląda jak z "herbatą" rozumiem, że to właśnie w nim znajduje się następne pokolenie drożdży i to właśnie ich się używa ?
-
- Posty: 215
- Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Rozmnażanie drożdży
Ja zawsze zostawiam trochę zacieru/nastawu (tak z 10l), odlewam to, mieszam wodę i cukier i dolewam te 10l. Tyle, że takie chłopaki są trochę strute i zawsze dodaje ciut świeżaków. Te 10l jest oczywiście z samego dna. Gdy praktykowałem wymrażanie nastaw szedł baaaardzo wolno z takich chłopaków.