Wino z przemarznietych jabłek

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Autor tematu
brunerkgb
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 13 paź 2015, 17:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)

Post autor: brunerkgb »

Witam.
Mam pytanie tego typu, w piwnicy zmarzły mi jabłka, nie są zgniłe tylko miękkie. Czy z takich jabłek można zrobić wino ?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Wino z przemarznietych jabłek

Post autor: Zygmunt »

Można. Przemrożenie poprawi nawet uzysk soku, ale i tak warto dodać enzymu pektolitcznego.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Wino z przemarznietych jabłek

Post autor: michal278 »

Mi się zdarzyło kilka razy robić sok z takich jabłek. Przy zwykłym musiałem nieraz dosładzać, ten z przemarzniętych nigdy. Mróz potrafi rozkładać wielocukry na mono.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”