Witam wszystkich!
Na samym początku pragnę podkreślić iż jestem totalnym amatorem w produkcji piwa, i dopiero zaczynam przygodę w tym temacie. Stąd też mam jedno pytanie, które mnie nurtuje (proszę jedynie o wyrozumiałość dla mojej niewiedzy). Chcę zrobić piwo z Brew-kitu i zamiast cukru/glukozy dodać nie ekstrakt słodowy ale ześrutowany słód. Czy mogę coś takiego uczynić? A jeśli nie to czy mógłbym najpierw potraktować ześrutowany słód amylazą i dopiero potem dodać do zacieru?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Ześrutowany słód a ekstrakt słodowy
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Ześrutowany słód a ekstrakt słodowy
Zacier to ty ewentualnie możesz zrobić z tego słodu.
Możesz zatrzeć słód w wodzie i tak otrzymany zacier po wysłodzeniu dodać do rozpuszczonej puszki.
Słód jest słodem, bo ma w sobie naturalne enzymy
Możesz zatrzeć słód w wodzie i tak otrzymany zacier po wysłodzeniu dodać do rozpuszczonej puszki.
Słód jest słodem, bo ma w sobie naturalne enzymy
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
-
- Posty: 113
- Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
- Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
- Ulubiony Alkohol: Etylowy
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Dziupla
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Ześrutowany słód a ekstrakt słodowy
Witaj kol. Zahir,
Po co komplikujesz coś na przymus? Lepszego efektu i tak nie otrzymasz na brew-kicie. Jeżeli bawić się słodem to zrób piwo tradycyjnie z zacieraniem. Tyle samo roboty będzie, nie wiem jak np. zamierzasz pozbyć się ziarna, po prostu bez sensu. Obejrzyj Tomka Kopyrę cały proces warzenia i tam dowiesz się wszystkiego.
Po co komplikujesz coś na przymus? Lepszego efektu i tak nie otrzymasz na brew-kicie. Jeżeli bawić się słodem to zrób piwo tradycyjnie z zacieraniem. Tyle samo roboty będzie, nie wiem jak np. zamierzasz pozbyć się ziarna, po prostu bez sensu. Obejrzyj Tomka Kopyrę cały proces warzenia i tam dowiesz się wszystkiego.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.