Ześrutowany słód a ekstrakt słodowy

Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zahir92
50
Posty: 85
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 23:01
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Post autor: Zahir92 »

Witam wszystkich!
Na samym początku pragnę podkreślić iż jestem totalnym amatorem w produkcji piwa, i dopiero zaczynam przygodę w tym temacie. Stąd też mam jedno pytanie, które mnie nurtuje (proszę jedynie o wyrozumiałość dla mojej niewiedzy). Chcę zrobić piwo z Brew-kitu i zamiast cukru/glukozy dodać nie ekstrakt słodowy ale ześrutowany słód. Czy mogę coś takiego uczynić? A jeśli nie to czy mógłbym najpierw potraktować ześrutowany słód amylazą i dopiero potem dodać do zacieru?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
alembiki
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Ześrutowany słód a ekstrakt słodowy

Post autor: HomoChemicus »

Zacier to ty ewentualnie możesz zrobić z tego słodu.
Możesz zatrzeć słód w wodzie i tak otrzymany zacier po wysłodzeniu dodać do rozpuszczonej puszki.
Słód jest słodem, bo ma w sobie naturalne enzymy ;-)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Dziupla
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Ześrutowany słód a ekstrakt słodowy

Post autor: Bubo-bubo »

Witaj kol. Zahir,
Po co komplikujesz coś na przymus? Lepszego efektu i tak nie otrzymasz na brew-kicie. Jeżeli bawić się słodem to zrób piwo tradycyjnie z zacieraniem. Tyle samo roboty będzie, nie wiem jak np. zamierzasz pozbyć się ziarna, po prostu bez sensu. Obejrzyj Tomka Kopyrę cały proces warzenia i tam dowiesz się wszystkiego.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warzenie Piwa”