dosładzanie wina gronowego

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...
Awatar użytkownika

Autor tematu
seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy

Post autor: seneka »

Witam
Mam prośbę o informację jak dosłodzić wino gronowe? Stoi już od ok. 3 miesięcy w piwnicy.Fermentowałem je bayanusami, było już dwukrotnie zlewane z nad osadu. Wiem że mogę dodać cukru i czekać na reakcję drożdży w końcu powiedzą pas a wino będzie odpowiednio słodkie ;) Ale ze względu że nie chcę by było zbyt alkoholowe planuję użyć tego: http://bimberhobby.pl/product.php?id_product=287 . I tu moje pytanie czy istnieje jakiś sposób mierzenia ilości cukru do odpowieniego smaku. Jeżeli nie jakie macie doświadczenia z dosładzaniem win? Dodam że drożdże odfermentowały głęboko więc jest jak na razie wytrawnie a ma być półsłodko lub słodko, wina jest około 18 l.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
promocja
Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Dziupla
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: dosładzanie wina gronowego

Post autor: Bubo-bubo »

W piwowarstwie używa się laktozy której drożdże nie fermentują, nie przemawia do mnie żadna chemia i nie użyłbym w.w środka. W końcu robi się swoje bo zdrowsze i lepsze. Z proporcjami nic nie podpowiem bo nie wiem musisz próbować.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: dosładzanie wina gronowego

Post autor: Kamal »

Następnie planujemy moc:
Wina lekkie .......... 9% - 11%,
Wina średnie ....... 11% - 14%,
Wina mocne ........ 14% - 18%,
i rodzaj wina:
a) wytrawne ............. do 1,5dkg cukru, 4-6g kwasu;
b) półwytrawne ...... od 2 do 4dkg cukru, 5-6g kwasu;
c) półsłodkie ..... od 4,5 do 7,5dkg cukru, 5-7g kwasu;
d) słodkie ........... od 8 do 11dkg cukru, 6-8g kwasu;
e) bardzo słodkie . od 11 do 16dkg cukru, 6-9g kwasu.

http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
A co do stopera, to nie używałem. Ale na forum ktoś napewno. Wyszukiwarka nie gryzie. :-) http://alkohole-domowe.com/forum/search ... i+&x=0&y=0
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”