Witam
Mam prośbę o informację jak dosłodzić wino gronowe? Stoi już od ok. 3 miesięcy w piwnicy.Fermentowałem je bayanusami, było już dwukrotnie zlewane z nad osadu. Wiem że mogę dodać cukru i czekać na reakcję drożdży w końcu powiedzą pas a wino będzie odpowiednio słodkie Ale ze względu że nie chcę by było zbyt alkoholowe planuję użyć tego: http://bimberhobby.pl/product.php?id_product=287 . I tu moje pytanie czy istnieje jakiś sposób mierzenia ilości cukru do odpowieniego smaku. Jeżeli nie jakie macie doświadczenia z dosładzaniem win? Dodam że drożdże odfermentowały głęboko więc jest jak na razie wytrawnie a ma być półsłodko lub słodko, wina jest około 18 l.
dosładzanie wina gronowego
-
- Posty: 113
- Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
- Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
- Ulubiony Alkohol: Etylowy
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Dziupla
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: dosładzanie wina gronowego
W piwowarstwie używa się laktozy której drożdże nie fermentują, nie przemawia do mnie żadna chemia i nie użyłbym w.w środka. W końcu robi się swoje bo zdrowsze i lepsze. Z proporcjami nic nie podpowiem bo nie wiem musisz próbować.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: dosładzanie wina gronowego
http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
A co do stopera, to nie używałem. Ale na forum ktoś napewno. Wyszukiwarka nie gryzie. http://alkohole-domowe.com/forum/search ... i+&x=0&y=0
K.
Następnie planujemy moc:
Wina lekkie .......... 9% - 11%,
Wina średnie ....... 11% - 14%,
Wina mocne ........ 14% - 18%,
i rodzaj wina:
a) wytrawne ............. do 1,5dkg cukru, 4-6g kwasu;
b) półwytrawne ...... od 2 do 4dkg cukru, 5-6g kwasu;
c) półsłodkie ..... od 4,5 do 7,5dkg cukru, 5-7g kwasu;
d) słodkie ........... od 8 do 11dkg cukru, 6-8g kwasu;
e) bardzo słodkie . od 11 do 16dkg cukru, 6-9g kwasu.
http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
A co do stopera, to nie używałem. Ale na forum ktoś napewno. Wyszukiwarka nie gryzie. http://alkohole-domowe.com/forum/search ... i+&x=0&y=0
K.