Witam,
nastawiono w poniedziałek wino z dżemów na Spiritferm turbo - pracuje doskonale, czy mogę dodać przesłodzony nastaw z jagód z sierpnia nie obawiając się zatrzymania fermentacji nowego nastawu?
Wino z dżemów w balonie 25 litrów - wlano ok 18 litrów nastawu - blg 23
Nastaw przesłodzony 26 blg w chwili obecnej (wino jagodowe nastawione w sierpniu na drożdżach płynnych Tokaj - fermentacja po około tygodniu ustała; ulepek nie fermentował - tydzień temu restart na Bayanus - pracuje bardzo wolno 1x40sek; blg nie spada).
Mieszanie nastawów nowego wina i starego przesłodzonego
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Mieszanie nastawów nowego wina i starego przesłodzonego
Jakie Blg miały jagody jak je wstawiałeś?? Jeżeli Blg nie spada to wino nie pracuje. Czym mierzysz zawartość cukru w winie?? Kiedy dawałeś G995 i w jakiej temperaturze to stoi? Nastaw na dżemach idzie na rurki czy na wino??
Jeżeli jagody nie fermentowały i nic w nie nie wlazło to spróbuj najpierw zmieszać np1;2 z pracującym nastawę na dżemach (na małej ilości np 0,5l;1l jagód) a dopiero potem mieszaj dalej. Niektóre nastawy muszą być porządnie natlenione, inaczej drożdżaki maja pod górkę z fermentacją.
Jeżeli jagody nie fermentowały i nic w nie nie wlazło to spróbuj najpierw zmieszać np1;2 z pracującym nastawę na dżemach (na małej ilości np 0,5l;1l jagód) a dopiero potem mieszaj dalej. Niektóre nastawy muszą być porządnie natlenione, inaczej drożdżaki maja pod górkę z fermentacją.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Re: Mieszanie nastawów nowego wina i starego przesłodzonego
Niestety przy nastawianiu wina z jagód a właściwie to był sam odciśnięty sok nie miałam jeszcze cukromierza - tego wina jest niewiele - bańka 5 litrów; restart na Bayanus robiłam tydzień temu, wino stoi w temp 20 stopni, ale wstawiałam pod kołdrę z termoforem i tak nic szybciej nie ruszało.
Poziom cukru teraz mierzę cukromierzem z Biowinu.
W tej chwili chcę zmieszać z nastawem na wino z dżemów domowych, nie będę już pakować kolejnych drożdży do jagodowego.
Kwestia czy dodawanie np po 0,5 litra jagodowego dziennie do nastawu świeżego z dżemów 18 litrów (fermentacja 4 dzień) nic nie popsuje w nowo pracującym winie.
Poziom cukru teraz mierzę cukromierzem z Biowinu.
W tej chwili chcę zmieszać z nastawem na wino z dżemów domowych, nie będę już pakować kolejnych drożdży do jagodowego.
Kwestia czy dodawanie np po 0,5 litra jagodowego dziennie do nastawu świeżego z dżemów 18 litrów (fermentacja 4 dzień) nic nie popsuje w nowo pracującym winie.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Mieszanie nastawów nowego wina i starego przesłodzonego
Termofor kołdra i 5l baniak = ugotowane drożdże prawdopodobnie.
Przeczytaj obowiązkowo http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Musiała byś przeliczyć czy dodanie 5l 26Blg nastawu do wina z dżemów nie da w sumie za dużo cukru, bo może się okazać że przesłodzisz i bedzie Drożdżakom dobrze jest dać jakąś pożywkę i znać ich tolerancję na %. Ustawić wino (ilość cukru w Blg) tak by wyszło słodkie lub wytrawne. Dobrze jest to zaplanować na samym początku. Może się też zdarzyć że w Twoim sokowinie z jagód jest jakieś "coś" co nie pozwala rozwijać się drożdżakom.
Ja dodał bym te jagody na 2 razy, 2 i potem 3 litry (razem z pożywką na dwie raty) jak nastaw na dżemach osiągnie granice 10blg. Tylko w moim przypadku przeznaczył bym całość na destylat
Przeczytaj obowiązkowo http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Musiała byś przeliczyć czy dodanie 5l 26Blg nastawu do wina z dżemów nie da w sumie za dużo cukru, bo może się okazać że przesłodzisz i bedzie Drożdżakom dobrze jest dać jakąś pożywkę i znać ich tolerancję na %. Ustawić wino (ilość cukru w Blg) tak by wyszło słodkie lub wytrawne. Dobrze jest to zaplanować na samym początku. Może się też zdarzyć że w Twoim sokowinie z jagód jest jakieś "coś" co nie pozwala rozwijać się drożdżakom.
Ja dodał bym te jagody na 2 razy, 2 i potem 3 litry (razem z pożywką na dwie raty) jak nastaw na dżemach osiągnie granice 10blg. Tylko w moim przypadku przeznaczył bym całość na destylat
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Re: Mieszanie nastawów nowego wina i starego przesłodzonego
Odlałam ok 0,5 litra jagodowego (do nastawu z dżemów) i dodałam w to miejsce wody wyszło Blg 22. Termofor i kołdra - nic się nie ugotowało - dziś winko przyspieszyło - 2x minutę - teraz już bez dodatkowego ogrzewania Zobaczę jutro co się będzie działo ale widać, że coś tam pracuje bo bąbelki lecą powoli do góry.
Nastaw dżemowy - 5 dzień pracy na turbo i Blg wynosi 9 - nastaw w poniedziałek miał 22 Blg - raz dodałam 1 litr dżemów i soków, dziś powtórka i dodam trochę cukru. Pytanie jak długo i w jakich ilościach dosładzać?
Nastaw dżemowy - 5 dzień pracy na turbo i Blg wynosi 9 - nastaw w poniedziałek miał 22 Blg - raz dodałam 1 litr dżemów i soków, dziś powtórka i dodam trochę cukru. Pytanie jak długo i w jakich ilościach dosładzać?