Dodawał ktoś Taniny do ziołowego ryżowca ?

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: Anubis »

Hej
Dodawał ktoś taninę do wina ryżowego wg. przepisu "Skrzycha" ?
Mam niecało roczne wino w baniaku ok 17L o Blg 4 i zastanawiam się czy nie dodać 0,5 g tanin winiarskich.

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dodawał ktoś Taniny do ziołowego ryżowca ?

Post autor: Anubis »

Właśnie robię nowe, dodam do nowego i za kilka miesięcy przy zlewaniu się podzielę uwagami :) co ciekawe moje ok 10 miesięczne ryżowo ziołowe nadal nie nadaje się do zabutelkowania, mimo krystalicznie ciemnożółtego koloru w rurce fermentacyjnej mam istne wahadło, nie sposób ustalić czy to za sprawą ciśnienia atmosferycznego i temperatury. Czasem raz na kilkanaście godzin a czasem dni wypuszcza "bulka" czasem go wchłania... brak wizualnych oznak zepsucia, rurka zabezpieczona watą i przepuszczającym plastikowym kapslem, wino robione na Bayanus G995, blg 4.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Dodawał ktoś Taniny do ziołowego ryżowca ?

Post autor: siwy1121 »

Zamiast taniny można dodać ostudzoną mocną herbatę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”