W tym roku po raz drugi w swoim życiu nastawiłem kilak rodzai win. Było tego sporo mianowicie zrobiłem wina z:
- czarna porzeczka
- czarna porzeczka+czereśnia
- wiśnia
- wiśnia + czereśnia
- truskawka
- owoce czarnego bzu
- kwiaty czarnego bzu
- śliwkowe
- winogronowe
Korzystałem najczęściej z przepisów i proporcji (jeśli chodzi o dwu-owocowe) z old.wino.org.pl. Teraz gdy już cukier został wypracowany do zera nadszedł czas na dosładzanie i butelkowanie. I tutaj rodzi się moje pytanie. Zasadniczo lubię wina słodkie ale z czasem zapragnę pewnie napić się wytrawnego, więc chciałbym odłożyć kilka butelek wytrawnego. Czy może mi jakiś znawca win doradzić które z tych win pozostawić wytrawne?
Drugie pytanie: jak dosłodzić wino (do ilu BLG) żeby otrzymać książkowo wino słodkie lub półsłodkie?
Jakie wina pozostawić wytrawne?
-
- Posty: 74
- Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
- Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Jakie wina pozostawić wytrawne?
Dopiero zaczynam swoją przygodę z winiarstwem i nie mam jeszcze doświadczenia w tej dziedzinie, ale gdzieś czytałem (może nawet na AD), że wino wiśniowe dobrze jest dosłodzić po zakończonej fermentacji. W dodatku, jak już pisałem, zrobiłem kiedyś coś w tym rodzaju (nie było to prawdziwe wino z wiśni, tylko z wiśniowego soku do herbaty) - moi znajomi, którym zostawiłem parę butelek, przed wypiciem przerobili je z wytrawnego na słodkie.
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Suwerenność nam odbiera!
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jakie wina pozostawić wytrawne?
No to może ja jako wybitny znawca wszystkiego się wypowiem
Napisz coś więcej o tych winach, bo tylko na podstawie tego z czego są zrobione ciężko będzie coś doradzić.
Ciężko sobie wyobrazić takie wino z czarnej porzeczki - mocne, ekstraktywne, prawdopodobnie z dużą zawartością kwasów, które będzie wytrawne.
Dużo lepiej prezentuje się w mieszance z czereśnią, jeżeli jest to wino lekkie i niezbyt mocne.
To samo dotyczy wiśni, z których można zrobić mocne, ciężkie, słodkie wino jak i lekkie wytrawne.
Mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi, że nie liczy się tylko surowiec, a również charakter wina.
Napisz coś więcej o tych winach, bo tylko na podstawie tego z czego są zrobione ciężko będzie coś doradzić.
Ciężko sobie wyobrazić takie wino z czarnej porzeczki - mocne, ekstraktywne, prawdopodobnie z dużą zawartością kwasów, które będzie wytrawne.
Dużo lepiej prezentuje się w mieszance z czereśnią, jeżeli jest to wino lekkie i niezbyt mocne.
To samo dotyczy wiśni, z których można zrobić mocne, ciężkie, słodkie wino jak i lekkie wytrawne.
Mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi, że nie liczy się tylko surowiec, a również charakter wina.
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Jakie wina pozostawić wytrawne?
Eldier dobrze gada - przynajmniej należałoby podać moc. Zasad prosta - lekkie wina 10-12% mogą być wytrawne / półwytrawne. Jak robiłeś 15%+ to już tylko półsłodkie / słodkie.
Na wytrawne / półwytrawne z tego zestawienie może pasuje z kwiatów bzu, wiśni i winogron.
Truskawka na pewno słodka bo wytrawna jest ciężka do zmęczenia
Na wytrawne / półwytrawne z tego zestawienie może pasuje z kwiatów bzu, wiśni i winogron.
Truskawka na pewno słodka bo wytrawna jest ciężka do zmęczenia
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Re: Jakie wina pozostawić wytrawne?
No cóż, moje wina są raczej mocne bo staram się robić prawie zawsze ok 16%. Chyba zrobię tak, że przed dosłodzeniem odleje sobie kilka butelek z każdego na wytrawne i będę próbował. Wina stoją jeszcze w balonach, ale już niebawem będę musiał zabutelkować. Czy przed butelkowaniem zasiarkować skoro większość to mocne wina?