rum

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

entman
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 10 cze 2015, 20:25

Post autor: entman »

No i moja melaska doczekała się porcji drożdży :odlot: , pierwszy nastaw delikatny 20 blg + kobra yeast rum, nie nastawiam się na walory smakowe za pierwszym razem lecz na uzyskanie dundru i opanowanie techniki odbioru(jeśli da się to zrobić za pierwszym razem :D ) :odlot: :odlot: :odlot:

Pozdrawiam wszystkich ...
koncentraty wina

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Dzisiaj dostałem info od Pana Cukrownika o pochodzeniu cukru: Mozambik i Zimbabwe. To chyba dlatego czujecie czekoladę i kakao :hahaha:
Nie degustował jeszcze wszystkich otrzymanych trunków, ale smakowała mu przepalanka z beczki. Była taka? Jeśli tak,, to proszę (S)Twórcę o kontakt ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: rum

Post autor: Szlumf »

Już się trochę pogubiłem. Myślałem, że melasa jest produktem ubocznym przy produkcji cukru. Czy w Glinojecku przerabiają cukier na cukier i dodatkowo dostają melasę :D ? Co sprowadzili z tej Afryki? Syrop trzcinowy czy cukier brązowy? Jeżeli cukier brązowy, czyli to co Kamal obrabia i zachwala, to może coś da się uszczknąć przed przeróbką?

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Wg uzyskanych informacji i własnej dedukcji myślę, że Pfeifer & Langen kupuje tanio cukier na światowych rynkach. Aby było taniej kupuje go luzem i w ładowniach statku trafia do Polski. Aby mógł trafić do obrotu spożywczego jako cukier trzcinowy jest poddawany "lekkiej" rafinacji. I produkt uboczny tego procesu sprawia nam tyle radości i oczekiwań. Melasy z tego cukru odzyskuje się około 0,8%, czyli jest to zabieg uzdatniający. I chyba dlatego melasa ta jest inna od dotychczas mi poznanych.
Z brązowego cukru rum nie jest tak aromatyczny jak z samej melasy. Melasy w cukrze jest niewiele i dodatkowo jest spory uzysk - prawie jak z cukru buraczanego - alkoholu, który "rozcieńcza" aromaty. I do tego jest drogi - za ten już uzdatniony - koło 5zł/kg. w cukrowni w Środzie Wlkp.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

@Szlumf ja przerabiam cukier surowy. Czyli sok z trzciny zostaje tylko zagęszczony i przelany do foremek, gdzie zastyga na bryłę. Później jest wyjmowany i pakowany. Nie poddaje się go rafinacji. Dzięki czemu ma inny, unikalny smak. Rum z niego jest inny, smak świetny. A w nalewce truskawkowej.... poezja smakowa :mrgreen: :)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

Koledzy, przyszedł mi dziś do głowy pewien pomysł i prosiłbym o opinię czy to ma sens. Dziś udało się wreszcie przerobić pierwszy nastaw na rum do postaci surówki. Nie pachnie chwilowo zachęcająco, ale i nie odrażająco, mimo destylacji od odciętej "ślepotki" ok. 70 ml, do głębokich pogonów. Troszkę kawowo, troszkę jak lekko przypalone ciasteczka czekoladowe. Mam tego około 4,5 litra, moc nieznana bo destylat jeszcze ciepły więc nie mierzyłem, ale mniejsza. Pomysł który mnie nawiedził polega na tym żeby już na tym etapie zaprawić tę surówkę przyprawami na rum spiced, chcę dać: cynamon, wanilię, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, kardamon, pieprz czarny, imbir, anyż, goździk oraz skórkę pomarańczy i cytryny. Tak przygotowany macerat chcę przepuścić do postaci rumu finalnego, tak by odzyskać aromat botaników, ale by stanowiły w nim lekki dodatek. Co sądzicie o takiej wariacji rumu spiced?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

A czemu nie? :-) Wyjdzie Ci Spiced White. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

Oj, od razu biały, dębienia nie wykluczam, ba, plan zakłada podzielenie uzysku na trzy części i zrobienie rumów white, golden i dark :)
Dunder już czeka na nowy nastaw, drugi z kolei chyba przeznaczę na nalewki, natomiast trzeci (ostatni) rum będzie przeznaczony na trunek bez dodatków, prawdopodobnie także podzielę go na trzy wersje kolorystyczne.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Ja już próbę taką zrobiłem. Spiced white był ale został dodany dąb i wyszedł Spiced golden.
A zrobiłem to tak, że do surówki wrzuciłem truskawki które moczyły się w rumie. I do gara, bez maceracji. Zapach truskawki jest wyczuwalny ale nie jest mocny. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: rum

Post autor: radius »

Lootzek pisze:Pomysł który mnie nawiedził polega na tym żeby już na tym etapie zaprawić tę surówkę przyprawami na rum spiced [...]. Tak przygotowany macerat chcę przepuścić do postaci rumu finalnego, tak by odzyskać aromat botaników, ale by stanowiły w nim lekki dodatek. Co sądzicie o takiej wariacji rumu spiced?
Już niedługo będę taką operację przeprowadzał, gdyż za długo przetrzymałem przyprawy w destylacie i całkowicie zdominowały smak i zapach. Nastaw robiłem na cukrze trzcinowym i zapomniałem, że destylat z niego jest mniej aromatyczny niż z melasy ;) Szkoda 5 litrów rumu puścić na spirytus, więc trzeba trzeba teraz go ratować... 8-)
Nie omieszkam oczywiście zdać relacji :roll:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: rum

Post autor: Szlumf »

Koledzy robiący rum z melasy "Glinojeck". Jakie są wasze wrażenia z pierwszych destylacji? Pytam bo nie wiem czy nie za bardzo "spłaszczyłem" destylat. Po pierwszym przebiegu na półkowej jest dobry (w miarę spożycia coraz lepszy :D ) ale w sumie brak w nim głębi. Dla mnie przebija czekolada i nic więcej.
Czy w swoich wyczuwacie jakieś inne nutki? Jeżeli tak to jakie? Może pokuszę się na ich szukanie.
Nie będę puszczał drugi raz czegoś co smakuje mi po pierwszym ale może mógłbym zmodyfikować ten pierwszy tak by wydobyć wszystkie niuanse.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: rum

Post autor: gr000by »

Melasa, czekolada, rum, kawa, lekka pieprzowość, momentami delikatna słodycz. Destylowane jak zwykle na znienawidzonym przez wszystkich wieszaku z zimnymi palcami :mrgreen:.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Kamal pisze: Rum ma ciemny kolor, a w smaku jest wyczuwalna czekolada, wanilia, kawa, goździki i na koniec w ustach zostaje posmak jakiś cytrusów.
Jest w nim 13 przypraw, a jawne są cynamon, goździki i imbir.
K.
Z klodkiem4 rozgryźliśmy kolejny dodatki krakena. Są to karmel i melasa trzcinowa. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: klodek4 »

Jeszcze kilka podejść i go rozgryziemy

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

Kamal, klodek4, zerknijcie na listę moich przypraw od tego spiced white, może z niej coś wam podpasuje? :D Dużo macie materiału do testów? :mrgreen:
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: klodek4 »

Zobaczymy i zerkniemy!
Niestety mimo że w Hiszpanii Kraken jest tańszy to jednak cena zaporowa 23€

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: JanOkowita »

Czy ktoś ma doświadczenia z dodatkiem Melasy z Chleba Świętojańskiego ?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

xakey
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 16:50
Podziękował: 3 razy
Re: rum

Post autor: xakey »

Witam
czy ktoś z szanownego grona mógł by mi odsprzedać przynajmniej z 5 l melasy na próbę z domowym rumem???
Dodam ze mieszkam w warszawie więc może ktoś coś?
Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Dziupla
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: rum

Post autor: Bubo-bubo »

Witam wszystkich,
Również jestem zainteresowany melasą. Do kogo mam się zgłosić. Interesuje mnie np. 50 kg, ale to zależy głównie od przesyłki (i ceny ). Mieszkam w Nysie, jeżeli ktoś ma blisko mnie (do 60 km) chętnie podjadę.
Pozdrawiam Bubo bubo.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.

STAN999
30
Posty: 46
Rejestracja: poniedziałek, 23 gru 2013, 23:21
Krótko o sobie: ciągle się kształcę w sztuce
Ulubiony Alkohol: KRUPNIK
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: płn.-wsch.Polska,gród nad Białą
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: STAN999 »

Sprawdźcie sklepy z karmą dla koni.Mogą mieć melasę. Pewnie nie tak tania jak z ostatniej akcji ale na próby cena powinna być przyzwoita. Kupiłem taką(ale nie w Polsce)po ok.30-35zł/5l. Poza tym zapach fermentującej jest nawet przyjemny(nie czuć "dupy szczurów"cokolwiek by to miało znaczyć). Właśnie kończy fermentację kolejny nastaw(5l dundru, 2,5 melasy,2kg ciemnego cukru trzcinowego i 1kg jasnego trzcinowego,230 Blg,bajanusy). Będę kolejny raz próbował opanować maszynkę(miedziana a'la Radius). Życzę powodzenia
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Pisałem z gościem co zajmuje się produkcją drożdży. I powiedział mi, że destylarnia z Jamajki poprosiła ich o drożdże. Ale nie chce zdradzić jakie. :-(
Sami wysylamy drozdze do ameryki, ktore laduja pozniej w
> przeroznych destylarniach.
>
> Niedawno jedna z destylarni wlasnie na Jamajce skontaktowala sie ze mna w
> temacie ewentualnego importu naszych turbo drozdzy do produkcji rumu.
Więc nawet nie świadomie, możemy używać tych samych drożdży co destylarnie. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: rum

Post autor: radius »

Kamal pisze:Pisałem z gościem co zajmuje się produkcją drożdży
Produkcją czy tylko dystrybucją :?:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Sprzedają również. :-)
K.
Obrazek

A@H@K
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 29 cze 2015, 09:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Passport Scotch whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: rum

Post autor: A@H@K »

Szukam melasy w przyzwoitej cenie i trafiłem na taką:
http://olx.pl/oferta/melasa-drink-toffi ... 4e8e99900c - dzwoniłem i niestety nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej. :( Może ktoś mieszka w pobliżu to mu się przyda. :lol:
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

To jest ta sama melasa co na akcji.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1189
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

To jest to samo wiaderko co z akcji. My mieliśmy w takich wiaderkach melasę trzcinową. To jest zapewne melasa buraczana.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: rum

Post autor: Szlumf »

Zadzwoniłem. W wiadrach jest podobno mieszana cukrowa z trzcinową a w mauzerach cukrowa. Proporcji nie znają.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1189
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

Ciekawe. Nie słyszałem o mieszance buraczano-trzcinowej.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Nie? Są dość popularne. Służą jako karmy dla zwierząt gospodarskich. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1189
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

Nie wiedziałem.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: rum

Post autor: Fiflak »

Od razu zaznaczam, dumam o tej ofercie:
http://allegro.pl/melasa-z-trzciny-cukr ... 55630.html
Obecnie nie słychać, aby szykowała się akcja z grupowym zakupem melasy. Zatem czego można się spodziewać po powyższym produkcie względem wyrobu z cukrowni? Tzn. czy nie zniechęci on absolutnego rumowego debiutanta od dalszych eksperymentów?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

To jest sprzedawca koziej melasy. Odrazu kontakt wydał mi się znany. Sporo osób przerabiało ją. ;) Ponieważ była wtedy najtańsza. ;)
K.
Obrazek

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: rum

Post autor: Fiflak »

Ponowna lektura wątku nie zachęca do zakupu. Lepiej będzie poczekać na jakąś akcję z lepszym materiałem. Tak swoją drogą ciekawe, czemu melasa przyzwoitej jakości jest w Polsce tak koszmarnie droga. Ponoć jakieś nasze polmosy produkują rum. Ciekawe na ile ich trunki przypominają oryginał.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 258 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: rum

Post autor: boxer1981228 »

Możesz zrobić rum nie tylko z melasy, możesz użyć również Demerary jak i Muscovado. Albo mieszanki melasy i cukrów, o których wcześniej wspomniałem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Jeszcze z soku trzcinowego, syropu trzcinowego. Z tych produktów też są rumy.
Z trzciny jest super rum.
;)
K.
Obrazek

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

To nie są już rhumy albo agricole rumy ?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Nazwy są różne dla danych zakątków świata. Rum agrícole, to termin rumu z wysp francuskojęzycznych. Ale gdzie indziej jest poprostu rum. Dla przykładu ciekawy artykuł o rumie naturalnym. Czyli z soku trzcinowego. http://winicjatywa.pl/chalong-bay-rum/#
Tam pisze poprostu rum.
Jako ciekawostka powiem, że będąc w Hiszpanii zdążyło mi się pić Ron. Bo tak rum nazywa się po hiszpańsku. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: rum

Post autor: radius »

Kamal pisze: Rum agrícole, to termin rumu z wysp francuskojęzycznych.
Tak, ale nie jest to jeden rodzaj rumu;
W dawnych koloniach francuskich produkowano dwa rodzaje rumu - jeden z melasy tzw. "INDUSTRIEL" i drugi bezpośrednio z soku trzcinowego "AGRICOLE".
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Zgadza się. :) Co kraj to mają swoje nazewnictwo. Ale wszędzie jest w tłumaczeniu co piraci lubią- rum. :pije:
Dla przykładu Ron flor de caña. To rum z soku trzcinowego. I jest poprostu ron. Produkowany w Nicaragule (kraj hiszpańskojęzyczny).
Miałem okazję go pić z klodkiem. Piliśmy 7 letni. :piwo: Smak poezja. A był w Hiszpanii w dobrej cenie, zwłaszcza, że w kartonie z kielichem, i to mnie zaciekawiło. Polecam ten rum smakoszom. ;) A w Polsce ponad 100zł i bez kielicha. :-(
K.
Obrazek

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

Kamal pisze: Dla przykładu Ron flor de caña. To rum z soku trzcinowego.
K.
Skąd takie informacje ? Z tego co ja wiem rum ten jest produkowany z melasy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”