Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy
Jakiś rok, moze dwa temu, zrobiłem nalewkę na orzechach włoskich. 10kg orzechów i 10 l niezłego bimberku plus miód do dosłodzenia. Nawet to niezłe ale mało aromatyczne. Stoi do dzisiaj w piwnicy. Na prubę zrobiłem flaszkę z orzechów laskowych i miodu i jest o wiele lepsze. Pachnie pięknie orzechami. Takze jak dla mnie nalewka to tylko na laskowych. Na włoskie szkoda czasu. Propoprcje 1kg na max 2l płynu. A najlepiej 1:1 i dłuuugie lezakowanie.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy
@ziemba12345
Coś bliżej na temat tej wódki...
Alkohol mniemam 50%? Dawałeś same orzechy łuskane? Czy dodawałeś też łupiny?
Coś bliżej na temat tej wódki...
Alkohol mniemam 50%? Dawałeś same orzechy łuskane? Czy dodawałeś też łupiny?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy
Lesgo, orzechy łupane ususzone. Bez łupinek czy skórek. Proporcja 1:1 bo tak mi kiedyś ktoś doradził. Orzechy macerowały się 2-3 miesiące. Teraz po roku czy dwóch należało by to zlac do nowego balona bo trochę jest osadu na dnie, zapewne z miodu. I trzeba by rozcieńczyć bo ma60%. Ale jakoś nie ciągnie mnie do tej nalewki i tak sobie stoi zapomniana w czeluściach ciemnej piwnicy. Kolor ciemny brąz. Jak wiesz, że to orzechy włoskie to zapach kojarzysz ale jak niw wiesz to cięzko rozpoznać. Być może przez za duży %.
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy
Dziwne!
Wiele razy robiłem nalewy na orzechach włoskich suszonych i bardzo sobie chwalę ich smak jak i grono moich znajomych, czas maceracji około pół roku i potem dodaje miód i dodatkowo 3 miesiące leżakowania, potem konsumpcja.
Może jakiś wredny typ orzechów, mniemam! !!!
Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka
Wiele razy robiłem nalewy na orzechach włoskich suszonych i bardzo sobie chwalę ich smak jak i grono moich znajomych, czas maceracji około pół roku i potem dodaje miód i dodatkowo 3 miesiące leżakowania, potem konsumpcja.
Może jakiś wredny typ orzechów, mniemam! !!!
Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy
Dzisiaj na sniadanie usmarzyłem sobie rybkę, halibuta. Cholernie ciężko mi po niej było. Chciało się odbić a nie mogło i mdliło do wymiotów. Zacząłem przeszukiwać skrytki żony ( do niedawna w domu był alkoholik i trzeba było wszystko chować) i były same wina. Ale na szafie w kuchni znalazłem zakurzoną butelkę orzechówki. Wlałem sobie ok. 50ml. Zapach, neutralny. Bez wyczuwalnej obecności orzechów. Natomiast w smaku bardzo dobra. Smakuje identycznie jak lody gałkowe o smaku orxechów włoskich. Wyraznie czuć orzechy i nie da się tego pomylić. Wlałem sobie jeszcze jedną 50 i teraz ok. 30minut po konsumpcji jest już mi dużo lepiej. Także Panowie jednak nie przekreślam orzechówki. Zrobił się z niej bardzo dobry alkohol i mimo ok 60%, w smaku wyraźnie czuć orzechy i jest na tyle łagodna, że te 50 poszły bez przepijania. A ze mnie taki degustator co pije 2-3 razy w roku także uważam to za sukces.
-
- Posty: 17
- Rejestracja: piątek, 23 paź 2015, 15:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy
Zgadzam się, orzechówka to najlepsze lekarstwo na problemy żołądkowe! Mnie zawsze pomaga, choć tak szczerze, to jej nie znoszę - jak dla mnie smak jest okropny, ale wiadomo, co kto lubi ja zdecydowanie bardziej preferuję nalewkę na orzeszkach ziemnych.
http://www.rynek-rolny.pl/artykul/zurawina-przedstawiamy-lecznicze-nalewki-wzmacniajace-odpornosc.html - żurawina jest najlepsza!
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 17
- Rejestracja: piątek, 23 paź 2015, 15:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy
Jejku, nie piłam! Naprawdę... w takim razie, czy mógłbyś się podzielić sprawdzonym przepisem? I wrażeniami smakowymi? Jeśli istnieje jakaś dobra wersja orzechówki, to jestem ją w stanie wypróbowaćradius pisze: Oj, to chyba nigdy nie piłaś dobrego Nocino
http://www.rynek-rolny.pl/artykul/zurawina-przedstawiamy-lecznicze-nalewki-wzmacniajace-odpornosc.html - żurawina jest najlepsza!