Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
dawid15c
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 27 gru 2010, 20:21
Podziękował: 1 raz

Post autor: dawid15c »

Witam kolegów :)
właśnie ze znajomymi piliśmy Soplice orzech włoski, i tak pomyślałem, że może zrobił bym własną taką nalewke na psocie, bo przypadła mi do gustu :) .
Szukałem po internecie i żadnego przepisu nie znalazłem :-\ . Nie jest to Nalewka po Krzyżacku, może któryś z kolegów ma jakiś przepis?
alembiki
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy

Post autor: radius »

SPIRITUS FLAT UBI VULT

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy

Post autor: ziemba12345 »

Jakiś rok, moze dwa temu, zrobiłem nalewkę na orzechach włoskich. 10kg orzechów i 10 l niezłego bimberku plus miód do dosłodzenia. Nawet to niezłe ale mało aromatyczne. Stoi do dzisiaj w piwnicy. Na prubę zrobiłem flaszkę z orzechów laskowych i miodu i jest o wiele lepsze. Pachnie pięknie orzechami. Takze jak dla mnie nalewka to tylko na laskowych. Na włoskie szkoda czasu. Propoprcje 1kg na max 2l płynu. A najlepiej 1:1 i dłuuugie lezakowanie.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy

Post autor: lesgo58 »

@ziemba12345
Coś bliżej na temat tej wódki...
Alkohol mniemam 50%? Dawałeś same orzechy łuskane? Czy dodawałeś też łupiny?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy

Post autor: ziemba12345 »

Lesgo, orzechy łupane ususzone. Bez łupinek czy skórek. Proporcja 1:1 bo tak mi kiedyś ktoś doradził. Orzechy macerowały się 2-3 miesiące. Teraz po roku czy dwóch należało by to zlac do nowego balona bo trochę jest osadu na dnie, zapewne z miodu. I trzeba by rozcieńczyć bo ma60%. Ale jakoś nie ciągnie mnie do tej nalewki i tak sobie stoi zapomniana w czeluściach ciemnej piwnicy. Kolor ciemny brąz. Jak wiesz, że to orzechy włoskie to zapach kojarzysz ale jak niw wiesz to cięzko rozpoznać. Być może przez za duży %.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy

Post autor: klodek4 »

Dziwne!
Wiele razy robiłem nalewy na orzechach włoskich suszonych i bardzo sobie chwalę ich smak jak i grono moich znajomych, czas maceracji około pół roku i potem dodaje miód i dodatkowo 3 miesiące leżakowania, potem konsumpcja.
Może jakiś wredny typ orzechów, mniemam! !!!

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy

Post autor: ziemba12345 »

Może każdemu poprostu smakuje coś innego. A robiłeś na laskowych? Dla mnie o niebo lepsze niz włoskie.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy

Post autor: ziemba12345 »

Dzisiaj na sniadanie usmarzyłem sobie rybkę, halibuta. Cholernie ciężko mi po niej było. Chciało się odbić a nie mogło i mdliło do wymiotów. Zacząłem przeszukiwać skrytki żony ( do niedawna w domu był alkoholik i trzeba było wszystko chować) i były same wina. Ale na szafie w kuchni znalazłem zakurzoną butelkę orzechówki. Wlałem sobie ok. 50ml. Zapach, neutralny. Bez wyczuwalnej obecności orzechów. Natomiast w smaku bardzo dobra. Smakuje identycznie jak lody gałkowe o smaku orxechów włoskich. Wyraznie czuć orzechy i nie da się tego pomylić. Wlałem sobie jeszcze jedną 50 i teraz ok. 30minut po konsumpcji jest już mi dużo lepiej. Także Panowie jednak nie przekreślam orzechówki. Zrobił się z niej bardzo dobry alkohol i mimo ok 60%, w smaku wyraźnie czuć orzechy i jest na tyle łagodna, że te 50 poszły bez przepijania. A ze mnie taki degustator co pije 2-3 razy w roku także uważam to za sukces.

Zosiaa
10
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 23 paź 2015, 15:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy

Post autor: Zosiaa »

Zgadzam się, orzechówka to najlepsze lekarstwo na problemy żołądkowe! Mnie zawsze pomaga, choć tak szczerze, to jej nie znoszę - jak dla mnie smak jest okropny, ale wiadomo, co kto lubi :) ja zdecydowanie bardziej preferuję nalewkę na orzeszkach ziemnych.
http://www.rynek-rolny.pl/artykul/zurawina-przedstawiamy-lecznicze-nalewki-wzmacniajace-odpornosc.html - żurawina jest najlepsza!
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy

Post autor: radius »

Zosiaa pisze:orzechówka to najlepsze lekarstwo na problemy żołądkowe [...] choć jak dla mnie smak jest okropny
Oj, to chyba nigdy nie piłaś dobrego Nocino ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy

Post autor: golec269 »

Oj potwierdzam,w tym roku robiłem pierwszy raz i jestem zachwycony. Czy Nocino jest dość gęste,lekko ciągnące czy mi źle wyszło?

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy

Post autor: ziemba12345 »

Na żołądek to bardziej nalewka na zielonych skórkach z orzechów włoskich. Mi ogólnie jak mam ww problemy pomaga właśnie 50ml mocnego alkoholu.

Zosiaa
10
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 23 paź 2015, 15:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Nalewka z orzechów włoskich w stylu Soplicy

Post autor: Zosiaa »

radius pisze: Oj, to chyba nigdy nie piłaś dobrego Nocino ;)
Jejku, nie piłam! Naprawdę... w takim razie, czy mógłbyś się podzielić sprawdzonym przepisem? :) I wrażeniami smakowymi? Jeśli istnieje jakaś dobra wersja orzechówki, to jestem ją w stanie wypróbować :)
http://www.rynek-rolny.pl/artykul/zurawina-przedstawiamy-lecznicze-nalewki-wzmacniajace-odpornosc.html - żurawina jest najlepsza!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”