Dziwne coś w butelce po zabutelkowaniu

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Dominik1906
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 19 wrz 2015, 07:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wieliczka
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Dominik1906 »

Witam, około tygodnia temu zabutelkowałem moje wino, odstawiłem do piwnicy i zauważyłem że w butelkach zaczął się pojawiać dziwny osad (wygląda jak jakaś meduza, pajęczyna przesuwająca się po butelce tak ospale) czy to jest normalne? Wino po otwarciu jednej z butelek smakuje normalnie, na razie to coś nie wpłynęło na smak.
promocja

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Dziwne coś w butelce po zabutelkowaniu

Post autor: W_TG »

Podobnie wyglądają pleśnie, czasami nawet takie galaretowate jak to określiłeś meduza.
Po czasie smak robi się stęchło pleśniowy.
Ale? może miałeś słabo sklarowane to winko i jeszcze wytrącił się osad.
Czasmi wino wydaje się piękne krystaliczne jak diament a po czasie na dnie jeszcze coś osiądzie.
Osady z reguły są na dnie. Pleśnie na powierzchni lub pod nią
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Dziwne coś w butelce po zabutelkowaniu

Post autor: JanOkowita »

Czy wysterylizowałeś butelki ? (np. w piekarniku, 200 st.C przez 20 minut). Przed butelkowaniem warto też zastosować stoper fermentacji https://alkohole-domowe.pl/product-pl-6 ... tacji.html, który ubije drożdże i zabezpieczy wino bakteriologicznie.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
Dominik1906
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 19 wrz 2015, 07:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wieliczka
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dziwne coś w butelce po zabutelkowaniu

Post autor: Dominik1906 »

Butelki wysterylizowałem środkiem dezynfekujący Disinfectant, a do wina dodałem stoper fermentacji Spiritferm i do wyklarowania Superklar 24, kolor jest krystaliczny tylko denerwuje mnie ten osad na spodzie butelki :/
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Dziwne coś w butelce po zabutelkowaniu

Post autor: Zygmunt »

Pokaż zdjęcie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
Dominik1906
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 19 wrz 2015, 07:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wieliczka
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dziwne coś w butelce po zabutelkowaniu

Post autor: Dominik1906 »

Do zdjęcia musiałem poruszać butelka, ale to znajduje się na dnie butelki :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

bbaarrtt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 11:08
Ulubiony Alkohol: Własny. ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dziwne coś w butelce po zabutelkowaniu

Post autor: bbaarrtt »

Formę galaretowatej substancji przyjmuje czesto "matka octowa".

70-MAREK
150
Posty: 162
Rejestracja: środa, 15 sie 2012, 20:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Dziwne coś w butelce po zabutelkowaniu

Post autor: 70-MAREK »

Powiedziałbym ze to jednak osad :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”