Bourbon - fotorelacja

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
sebastiandg
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 19:03
Ulubiony Alkohol: czysta, bourbon
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: sebastiandg »

Witam Szanownych Kolegów
Cierpiąc na nadmiar czasu zdecydowaliśmy z kolegą adaskodg, że zrobimy sobie nową partię bourbona (bo po ostatkach zrobiło się jakoś pusto w barku).
Pomyśleliśmy, że jako urozmaicenie postu zrobimy kilka zdjęć, które mogą się komuś przydać.
Do rzeczy.
Składniki na zacier:
1. Kukurydza śrutowana - 10 kg - 71,4 %
2. Żyto śrutowane - 1 kg -7,1 %
3. Pszenica palona (ciemna) - 0,5 kg - 3,6 %
4. Słód jęczmienny whisky (torfowy) - 1 kg - 7,1 %
5. Słód zakwaszający (ph 3,4-3,6 pH) - 1 kg- 7,1 %
6. Słód wędzony bukiem - 0,5 kg - 3,6 %
Razem 14 kg
Dodatkowe składniki:
1. Drożdże Alcotec Whisky Yeast - 2 opakowania
drożdże.jpg
2. Zestaw enzymów - upłynniajacy, scukrzający i redukujący lepkość.
kompl enz.jpg
3. Kwasek cytrynowy i węglan wapnia jakby co.
4. Próba jodowa.
5. Antypiana.
Sprzęt, który użyliśmy:
1. Gar 50 litrów
stanowisko.jpg
2. Wiertarka 600 W z mieszadłem budowlanym.
3. Papierki lakmusowe zakres 3,8-5,5 pH oraz zakres 5,1-6,6 pH.
4. Refraktometr 0-40 Brix.
5. Waga elektroniczna.
6. Strzykawka.
6. Inne naczynia o różnych pojemnościach.

Prace przebiegały w następujący sposób:
Jako bazę wykorzystaliśmy dunder z poprzedniej destylacji kukurydzy w ilości około 15 litrów. Dunder ten został wlany do naszego gara. Wsypaliśmy ziarna zbóż (bez słodów) i uzupełniliśmy wodą mając na uwadze, że jeszcze dosypiemy 2 kg słodów.
gar ogólnie.jpg
Wszystko podgrzaliśmy do temperatury 90 stopnie i dodaliśmy enzym upłynniający.
enz u.jpg
Oczywiście zadbaliśmy, żeby enzym pracował w odpowiednim dla niego pH 5,8-6,8
papierek.jpg
Grzanie zostało wyłączone i oczekiwaliśmy na spadek temperatury.
Gdy temperatura spadła poniżej 60 stopni
temp enz c.jpg
wsypaliśmy słody jęczmienny i zakwaszający
słód.jpg
słód kwa.jpg
a tak to wyglądało w garze
wsypany słód.jpg
Badanie pH wykazało, że jest trochę za kwaśno więc musieliśmy się podeprzeć węglanem wapnia.
węglan.jpg
Temperaturę trzymaliśmy około 2 godzin co jakiś czas mieszając mieszadłem.
Po tym czasie przeprowadziliśmy próbę oczywiście jodową a nie jodową.
pierwsza próba.jpg
Okazało się, że jeszcze skrobia się ma dobrze, jeszcze pół godziny na ogniu i bez sprawdzania odstawiliśmy gar na płytę styropianową gr. 10 cm i przykryliśmy go drugą płytą, boki obwinęliśmy dwoma śpiworami, całość przykryliśmy kocem. Stanowisko znajdowało się przy grzejniku. Po 24 godzinach temperatura w garze spadła z ok 57 stopni do 48 stopni. Czekaliśmy więc cierpliwie gdyż temperatura działała tutaj na naszą korzyść bo zakres działania enzymu scukrzającego wynosi 30 - 70 stopni. Zbadaliśmy refraktometrem zawartość cukru, która wyniosła prawie 20 Brix
prix 1 dzień.jpg
Zostawiliśmy gar na następne 24 godziny. Po tym czasie temperatura w garze 35 stopni oraz 21 Brix co odpowiada około 20,6 BLG co przełoży się na około 12 % wynik finalny
brix 2 dzień.jpg
Zrobiliśmy również próbę jonową
próba końcowa.jpg
Zacier przelaliśmy do beczki, w której fermentuje już 8 dzień.
przelanie do beczki.jpg
Oczywiści dodaliśmy drożdże, które wcześniej uwodniliśmy z dodatkiem odrobiny odżywki Activit.
Dziś zacier jeszcze bardzo delikatnie pracował pomiar refraktometrem wykazał 4 Brix czyli około - 7 Blg
Na chwilę obecną tyle ciąg dalszy relacji nastąpi po wykonaniu dalszych czynności.
Jutro w planach cedzenie i wyciskanie zacieru.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 mar 2014, 23:53 przez sebastiandg, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Bourbon - fotorelacja

Post autor: JanOkowita »

ad.4.

Próba jonowa, a może jodowa ?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Bourbon - fotorelacja

Post autor: panta_rei »

4. Próba jonowa.

Wooow, możesz coś więcej napisać? Gdzie te fotki?
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

Autor tematu
sebastiandg
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 19:03
Ulubiony Alkohol: czysta, bourbon
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Bourbon - fotorelacja

Post autor: sebastiandg »

Przepraszam ale właśnie jestem w trakcie pisania i wklejania zdjęć tylko cały czas mam błąd ogólny forum. Proszę o cierpliwość.
Awatar użytkownika

Autor tematu
sebastiandg
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 19:03
Ulubiony Alkohol: czysta, bourbon
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Bourbon - fotorelacja

Post autor: sebastiandg »

No udało.

gonzo5
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 12 wrz 2013, 13:17
Podziękował: 3 razy
Re: Bourbon - fotorelacja

Post autor: gonzo5 »

A ile finalnie litrów zacieru wraz z ziarnem trafiło do beczki fermentacyjnej?
Awatar użytkownika

Autor tematu
sebastiandg
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 19:03
Ulubiony Alkohol: czysta, bourbon
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Bourbon - fotorelacja

Post autor: sebastiandg »

Całości było około 48 litrów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
sebastiandg
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 19:03
Ulubiony Alkohol: czysta, bourbon
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Bourbon - fotorelacja

Post autor: sebastiandg »

Wczoraj odbyła się właśnie dość udana destylacja.
Po ośmiu dniach fermentacji wydawać by się mogło, że cały cukier został przerobiony. Jednak ku naszemu zdziwieniu okazało się, że pomiar refraktometrem wskazał prawie 10 Brix co po przeliczeniu odpowiada około 3 Blg
2014-03-24 18.18.06.jpg
Zacier leciutko się lepił lecz mając na uwadze nasz napięty harmonogram na ten tydzień zdecydowaliśmy, że z zacierem musimy rozprawić się w trybie pilnym.
Śruta została wyciśnięta naszą nową 20 litrową 2 tonową prasą (prasa własnej produkcji)
2014-03-24 17.12.23.jpg
Potem przepłukana wodą i jeszcze raz wyciśnięta. Wszystko zostało przelane do kega.
2014-03-24 18.39.23.jpg
Sprzęt, który użyliśmy do destylacji to:
1. Keg 50 l wyposażony w 3 grzałki po 2000 W każda.
2. Katalizator - rura 30 cm z wypełnieniem miedzianym (sprężynki)
3. Kolumna (pusta) odcinek 60 cm
4. Głowica aabratek.
5. Papuga do ciągłego pomiaru stężenia alkoholu.
6. Regulator temperatury Pamel 400 V
7. Aerometry 70-100 % i 30-70%

Pierwsza destylacja
Po podgrzaniu pełną mocą 6000 W do około 80 stopni zmniejszyliśmy moc grzania do 35 % włączyliśmy przepływ wody w chłodnicy i po osiągnięciu temp 78 stopni w głowicy zaczęliśmy kropelkowo odbierać przedgon, którego zeszło 250 ml do osiągnięcia stężenia destylatu 85 %. W tym momencie zaczęliśmy odbierać serce, które trwało tak do 30 % stężenia destylatu. Reszta to pogon do kolejnej destylacji. Otrzymany wynik to około 7,5 litra 45 % destylatu.
2014-03-24 23.32.55.jpg
Druga destylacja
Po odlaniu dundru i umyciu kega rozcieńczyliśmy otrzymany destylat do takiej objętości, żeby grzałki przykryć grzałki ( z zapasem na odparowany alkohol).
Na początku pogon 250 ml potem na wolnym grzaniu serduszko tak do 50 %. Reszta w pogon.
Wynik 3,7 litra destylatu o stężeniu 63 %.
2014-03-25 01.55.05.jpg
Destylat zostanie rozcieńczony do 42 % zostanie dodana kostka dębowa średnio palona oraz syrop klonowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Bourbon - fotorelacja

Post autor: bociann2 »

Brawo Sebastiandg !!!

Grunt to dobra organizacja pracy. Super foto-dokumentacja. Tylko przydałoby się jeszcze parę słów na temat finalnego produktu, wszak minęło już trochę czasu...

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Bourbon - fotorelacja

Post autor: janik »

Z braku odzewu można wywnioskować,że destylat dalej dojrzewa? :respect:

premorepa
10
Posty: 13
Rejestracja: piątek, 9 maja 2014, 08:01
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Bourbon - fotorelacja

Post autor: premorepa »

Popełniłem właśnie coś bardzo podobnego, różnica jedynie w rodzaju drożdży + różnica gramowa niektórych składników, jednak możliwie zbliżonych do przepisu z pierwszego postu...

Zacieru było ok 150 l. płynu po odciśnięciu wyszło ok 100 l. - prasa koszowa,
Zacier - i tu mam porównanie do połączenia kuku z pilzneńskim... zapach ? bardzo słodkawy, palony, zbliżone do piwa porter...
Nawet bardzo smaczny :)

Jak narazie przepędziłem jeden wsad (keg 30 l., kolumna od zygmunta, minimalny reflux) , w weekend może kolejny lub dwa ( zależy ile czasu znajdę)..
Smak destylatu - przedgony na czuja, aczkolwiek sporo zostawiłem ( drugi raz będę mocniej ciął ), leciałem do ok 40% , reszta jako pogon do kolejnego wsadu...
Co do smaku - różni się bardzo ( względem kuku + pilzn.) na plus, kukurydza już tak się nie rzuca do przodu... aczkolwiek to nierozcieńczone było, uleżeć się musi, ale takie moje pierwsze spotrzeżenie po zamoczeniu ryja :)
Czuć faktycznie bardziej te wędzone smaki, palona pszenica też coś oddala z siebie, dla mnie na plus, pasuje mi ten kierunek...

Więcej napiszę jak drugi raz przegonie i rozcieńczę do 50-55 % - to wyląduje w beczce z francuskiego dębu, która akurat jest w drodze do mnie, może końcem miesiąca dostanę ją :)

Bugi66
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 24 lip 2012, 23:20
Re: Bourbon - fotorelacja

Post autor: Bugi66 »

Witam
Jak rozumiem enzymu scukrzającego i tych innych nie używaliście

premorepa
10
Posty: 13
Rejestracja: piątek, 9 maja 2014, 08:01
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Bourbon - fotorelacja

Post autor: premorepa »

Witaj

tak jak wspomniałem, użyłem innych drożdży :

Drożdże Alcotec Whisky Single Strain
+ Enzym gorzelniany Alpha Amylaza 4 g

Próba jodowa negatywna, bez scukrzajacego to mogło by być różnie, szczególnie żem początkujący :-) ...
Ten weekend niestety mi wypadł z życiorysu, ale najbliższy już mam zarezerwowany na hobby :-)
Awatar użytkownika

pulse86
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 5 lis 2014, 21:16
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Bourbon - fotorelacja

Post autor: pulse86 »

Zazdroszczę:) Moja 30 litrowa beczka stoi już z rok czasu i czeka na napełnienie. Dobra fotorelacja - przyda się.
Kolumny rektyfikacyjne: https://allegro.pl/uzytkownik/pulse86?bmatch=baseline-cl-eyesa2-dict43-uni-1-1-0205

premorepa
10
Posty: 13
Rejestracja: piątek, 9 maja 2014, 08:01
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Bourbon - fotorelacja

Post autor: premorepa »

Moja 60 l. dziś dotarła, i również postoi trochę pusta, z braku czasu, hobby dostaje po tyłku niestety....

Bugi66
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 24 lip 2012, 23:20
Re: Bourbon - fotorelacja

Post autor: Bugi66 »

Mozesz napisać ile dodajesz syropu klonowego .

premorepa
10
Posty: 13
Rejestracja: piątek, 9 maja 2014, 08:01
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Bourbon - fotorelacja

Post autor: premorepa »

Łyżeczka stołowa na 1L produktu... ale proponuje zacząć od mniejszej ilości i na czuja, dodatki to kwestia subiektywna...
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Bourbon - fotorelacja

Post autor: Lootzek »

Ja dałem 10 ml na 5 litrów i uznałem że jest w sam raz. Zacznij od mniejszej ilości, dodać zawsze możesz,wyjąć już nieco trudniej ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”