Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Wszystko o polepszaniu destylatów węglem.

Autor tematu
jeremi_ad
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 21 maja 2013, 12:58
Podziękował: 1 raz

Post autor: jeremi_ad »

Witam
Kupiłem węgiel BG-09 i kilkukrotnie próbowałem przez niego filtrować wódkę 40% z destylatu. Niestety może smak ma łagodniejszy, ale pojawia się nowy zapach, jakby taki chemiczny. Trudno to opisać, ale jest jakby ktoś dodał trochę nafty.
Na dnie rury filtracyjnej umieściłem bawełniane płatki kosmetyczne, ale to nie one, bo próbowałem też innych rzeczy, żeby węgiel się nie wysypywał.
Zależy mi na filtrowaniu praktycznie tylko z powodu minimalnego mętnienia przy rozrabianiu.
Pozdrawiam
alembiki
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: Zygmunt »

Zależy mi na filtrowaniu praktycznie tylko z powodu minimalnego mętnienia przy rozrabianiu.
Rozrabiaj mniej mineralizowaną wodą.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: PETER29 »

Używałem kiedyś węgla aktywnego Cobra i byłem z jego działania miło zaskoczony, tak że i tobie polecam tenże węgiel.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Autor tematu
jeremi_ad
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 21 maja 2013, 12:58
Podziękował: 1 raz
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: jeremi_ad »

Zygmunt pisze:
Zależy mi na filtrowaniu praktycznie tylko z powodu minimalnego mętnienia przy rozrabianiu.
Rozrabiaj mniej mineralizowaną wodą.
Rozrabiam demineralizowaną.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: lesgo58 »

No to zmień sposób destylowania i problem zniknie. Prawdopodobnie załapujesz za dużo cięzszych frakcji i fuzli. Wiec albo tnij szybciej albo grzej słabiej albo jedno i drugie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: JanOkowita »

Kol. jeremi, czy przelałeś węgiel gorącą wodą przed pierwszym użyciem ?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: wiking »

Znawcy tematu powiedzą ci że po węglu zawsze pozostaje jakiś dziwny posmak, ale po twoim opisie sądzę, tak jak kolega lesgo58, po prostu źle odcinasz pogony.

Autor tematu
jeremi_ad
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 21 maja 2013, 12:58
Podziękował: 1 raz
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: jeremi_ad »

JanOkowita pisze:Kol. jeremi, czy przelałeś węgiel gorącą wodą przed pierwszym użyciem ?
Nie przelewałem węgla, nigdzie spotkałem takiej sugestii, spróbuję i zobaczymy. Dzięki

liyo78
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 09:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: liyo78 »

moim zdaniem to pogony -ja po pierwszym gonieniu zdarza się, że rozrabiam zwykłą kranówą i mi nie mętnieje!
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Odp: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: szfagir »

wiking pisze:Znawcy tematu powiedzą ci że po węglu zawsze pozostaje jakiś dziwny posmak
Wg mnie to prawda i po weglu jest cos dziwnego w destylacie.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: ta_moko »

A ja się nie zgadzam, że z węgla przechodzą do destylatu jakieś smaki. Gdy mamy dobry węgiel, dobrze przygotowany i prawidłowo ułożony w poprawnie skonstruowanym filtrze, to do produktu końcowego nic nie dochodzi, tylko z niego ubywa - syf. Wielokrotne płukanie wrzątkiem z każdorazowym odlewaniem pyłu, aż woda będzie czysta, ułożenie węgla w filtrze przez nakładanie go do filtra zalanego wodą by złoże było równe i pozbawione "korytarzy", odbiór u góry filtra (ja biorę 1kroplę na 2s) lodowatego destylatu o mocy 40%. Jeżeli potem coś źle smakuje, to na filtr musiało pójść takie świństwo, że węgiel nie dał rady.
I trzeba też pamiętać, że nawet trzykrotnie goniony destylat z dobrze odciętym przodem i tyłem, po dwukrotnej filtracji nie będzie smakował jak dobry spirytus z rektyfikacji (oczywiście bez filtrowania węglem). Ale potrafi także dać satysfakcję.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Odp: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: szfagir »

Widocznie posiadałem słabej jakości węgiel, a i filtr mógł być wątpliwej jakości - stąd taką a nie inną mam opinię na ten temat. Może kiedyś się to zmieni ale obecnie postawie na dobrze prowadzony proces.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1847
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: drgranatt »

A ja pozwolę sobie stwierdzić, że jeżeli robiony jest produkt bardzo dobrej jakości (2xrektyfikacja) to nie potrzeba żadnego węgla.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: lesgo58 »

Pozwolę sobie wtrącić się jeszcze raz do dyskusji o użyciu węgla. Pomijam fakt złego przygotowania i używania węgla - bo o tym było sporo na forum. Pomijam też fakt, że używa się węgla w przypadku gdy ktoś mając chęć otrzymać czysty spirytus chce weglem poprawić żle przeprowadzoną destylację.
W przypadku destylatów smakowych i zapachowych nie powinien być używany za żadne skarby.
Konkludując - jeśli ktoś sięga po węgiel w celu poprawy jakości destylatu to najprawdopodobniej posiada małą wiedzę ( albo szuka drogi na skróty) na temat destylacji. Piszę "destylacji" w szerokim znaczeniu - od destylacji prostych po rektyfikację.
Tak więc destylat otrzymany z prawidłowo przeprowadzonej destylacji bądź rektyfikacji nie wymaga żadnych zabiegów z użyciem węgla. On potrzebuje tylko czasu i cierpliwości.
Duże znaczenie dla jakości otrzymanego destylatu ma sposób przygotowania nastawu i jego jakość.
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 wrz 2013, 11:46 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1847
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: drgranatt »

No właśnie. Ja zacząłem a kol. lesgo58 wyjaśnił o co chodzi. :-)
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Odp: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: szfagir »

Trafiliście w samo sedno:)

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: klodek4 »

Wszystko oczywiste i w pełni się zgadzam z kolegami, jeśli ktoś idzie lub chce iść na skróty, niemniej /jak zrozumiałem/ inne było pytanie kol jeremi_ad,
Niestety może smak ma łagodniejszy, ale pojawia się nowy zapach, jakby taki chemiczny. Trudno to opisać, ale jest jakby ktoś dodał trochę nafty.
Osobiście też używam filtra i wiele razy uratował mi nietrafiony smakowo produkt, wiem że są tutaj przeciwnicy węgla ale są też jego zwolennicy, nie będę się powtarzał bo kol ta_moko wyjaśnił to wystarczająco, ważne jest dobre przygotowanie węgla, a daje to naprawdę dobre rezultaty.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: Pretender »

Dobry węgiel i oczywiście prawidłowo przygotowany nie jest zły ;) kolega ta moko przypomniał jak przygotować złoże. Są zwolennicy jak i przeciwnicy. Jaremi przygotuj raz jeszcze i filtru. No i daj znać.

IRECKI12
10
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek, 5 paź 2009, 20:32
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: IRECKI12 »

Witam,
u mnie jest posmak acetonu po filtrowaniu, nie w zapachu tylko w smaku i co ciekawe ze nie zawsze i nie wszystko co filtruję.
Nie wiem czy to istotne, ale najbardziej to wyczuwalne jest po rozcieńczeniu spirytusu do 50% i po filtrowaniu.

;) Pozdrawiam Irecki12
Ostatnio zmieniony wtorek, 1 paź 2013, 08:02 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

cviat
30
Posty: 43
Rejestracja: piątek, 31 lip 2015, 12:48
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: cviat »

IRECKI12 pisze:u mnie jest posmak acetonu po filtrowaniu
Przedgon odlewasz zgodnie ze sztuką? Acetonowa nuta u mnie tylko w pierwszych kroplach występuje (tak do 50ml) Jaki masz sprzęt? Może po prostu za mało z przodu wylewasz w kanał?
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: Lootzek »

Brawo Indiana Jones! Odkryłeś kolejny, zapomniany od 2 lat post! :P


Ciekawe czy zjawi się nasz dyżurny łopatolog radius i zaordynuje kurację Złotym Szpadlem? :mrgreen:
Awatar użytkownika

cviat
30
Posty: 43
Rejestracja: piątek, 31 lip 2015, 12:48
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: cviat »

Faktycznie połapałem się po napisaniu, efekty czytania z małego ekranu. Miałem nadzieje, że moderator tego nie zatwierdzi ;)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem

Post autor: radius »

Uważajcie przy odkopywaniu staroci, bo możecie wykopać coś takiego :mrgreen:
wykopalisko.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Węgiel aktywny”