Pogorszenie smaku po filtracji węglem
Witam
Kupiłem węgiel BG-09 i kilkukrotnie próbowałem przez niego filtrować wódkę 40% z destylatu. Niestety może smak ma łagodniejszy, ale pojawia się nowy zapach, jakby taki chemiczny. Trudno to opisać, ale jest jakby ktoś dodał trochę nafty.
Na dnie rury filtracyjnej umieściłem bawełniane płatki kosmetyczne, ale to nie one, bo próbowałem też innych rzeczy, żeby węgiel się nie wysypywał.
Zależy mi na filtrowaniu praktycznie tylko z powodu minimalnego mętnienia przy rozrabianiu.
Pozdrawiam
Kupiłem węgiel BG-09 i kilkukrotnie próbowałem przez niego filtrować wódkę 40% z destylatu. Niestety może smak ma łagodniejszy, ale pojawia się nowy zapach, jakby taki chemiczny. Trudno to opisać, ale jest jakby ktoś dodał trochę nafty.
Na dnie rury filtracyjnej umieściłem bawełniane płatki kosmetyczne, ale to nie one, bo próbowałem też innych rzeczy, żeby węgiel się nie wysypywał.
Zależy mi na filtrowaniu praktycznie tylko z powodu minimalnego mętnienia przy rozrabianiu.
Pozdrawiam
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem
Rozrabiaj mniej mineralizowaną wodą.Zależy mi na filtrowaniu praktycznie tylko z powodu minimalnego mętnienia przy rozrabianiu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem
No to zmień sposób destylowania i problem zniknie. Prawdopodobnie załapujesz za dużo cięzszych frakcji i fuzli. Wiec albo tnij szybciej albo grzej słabiej albo jedno i drugie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem
A ja się nie zgadzam, że z węgla przechodzą do destylatu jakieś smaki. Gdy mamy dobry węgiel, dobrze przygotowany i prawidłowo ułożony w poprawnie skonstruowanym filtrze, to do produktu końcowego nic nie dochodzi, tylko z niego ubywa - syf. Wielokrotne płukanie wrzątkiem z każdorazowym odlewaniem pyłu, aż woda będzie czysta, ułożenie węgla w filtrze przez nakładanie go do filtra zalanego wodą by złoże było równe i pozbawione "korytarzy", odbiór u góry filtra (ja biorę 1kroplę na 2s) lodowatego destylatu o mocy 40%. Jeżeli potem coś źle smakuje, to na filtr musiało pójść takie świństwo, że węgiel nie dał rady.
I trzeba też pamiętać, że nawet trzykrotnie goniony destylat z dobrze odciętym przodem i tyłem, po dwukrotnej filtracji nie będzie smakował jak dobry spirytus z rektyfikacji (oczywiście bez filtrowania węglem). Ale potrafi także dać satysfakcję.
I trzeba też pamiętać, że nawet trzykrotnie goniony destylat z dobrze odciętym przodem i tyłem, po dwukrotnej filtracji nie będzie smakował jak dobry spirytus z rektyfikacji (oczywiście bez filtrowania węglem). Ale potrafi także dać satysfakcję.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem
Pozwolę sobie wtrącić się jeszcze raz do dyskusji o użyciu węgla. Pomijam fakt złego przygotowania i używania węgla - bo o tym było sporo na forum. Pomijam też fakt, że używa się węgla w przypadku gdy ktoś mając chęć otrzymać czysty spirytus chce weglem poprawić żle przeprowadzoną destylację.
W przypadku destylatów smakowych i zapachowych nie powinien być używany za żadne skarby.
Konkludując - jeśli ktoś sięga po węgiel w celu poprawy jakości destylatu to najprawdopodobniej posiada małą wiedzę ( albo szuka drogi na skróty) na temat destylacji. Piszę "destylacji" w szerokim znaczeniu - od destylacji prostych po rektyfikację.
Tak więc destylat otrzymany z prawidłowo przeprowadzonej destylacji bądź rektyfikacji nie wymaga żadnych zabiegów z użyciem węgla. On potrzebuje tylko czasu i cierpliwości.
Duże znaczenie dla jakości otrzymanego destylatu ma sposób przygotowania nastawu i jego jakość.
W przypadku destylatów smakowych i zapachowych nie powinien być używany za żadne skarby.
Konkludując - jeśli ktoś sięga po węgiel w celu poprawy jakości destylatu to najprawdopodobniej posiada małą wiedzę ( albo szuka drogi na skróty) na temat destylacji. Piszę "destylacji" w szerokim znaczeniu - od destylacji prostych po rektyfikację.
Tak więc destylat otrzymany z prawidłowo przeprowadzonej destylacji bądź rektyfikacji nie wymaga żadnych zabiegów z użyciem węgla. On potrzebuje tylko czasu i cierpliwości.
Duże znaczenie dla jakości otrzymanego destylatu ma sposób przygotowania nastawu i jego jakość.
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 wrz 2013, 11:46 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem
Wszystko oczywiste i w pełni się zgadzam z kolegami, jeśli ktoś idzie lub chce iść na skróty, niemniej /jak zrozumiałem/ inne było pytanie kol jeremi_ad,
Osobiście też używam filtra i wiele razy uratował mi nietrafiony smakowo produkt, wiem że są tutaj przeciwnicy węgla ale są też jego zwolennicy, nie będę się powtarzał bo kol ta_moko wyjaśnił to wystarczająco, ważne jest dobre przygotowanie węgla, a daje to naprawdę dobre rezultaty.Niestety może smak ma łagodniejszy, ale pojawia się nowy zapach, jakby taki chemiczny. Trudno to opisać, ale jest jakby ktoś dodał trochę nafty.
Re: Pogorszenie smaku po filtracji węglem
Witam,
u mnie jest posmak acetonu po filtrowaniu, nie w zapachu tylko w smaku i co ciekawe ze nie zawsze i nie wszystko co filtruję.
Nie wiem czy to istotne, ale najbardziej to wyczuwalne jest po rozcieńczeniu spirytusu do 50% i po filtrowaniu.
Pozdrawiam Irecki12
u mnie jest posmak acetonu po filtrowaniu, nie w zapachu tylko w smaku i co ciekawe ze nie zawsze i nie wszystko co filtruję.
Nie wiem czy to istotne, ale najbardziej to wyczuwalne jest po rozcieńczeniu spirytusu do 50% i po filtrowaniu.
Pozdrawiam Irecki12
Ostatnio zmieniony wtorek, 1 paź 2013, 08:02 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki