Cukier w nastawie z jabłek, po zakończonej fermetnacji

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Rafol
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 22 lut 2014, 21:46
Podziękował: 3 razy

Post autor: Rafol »

Cześć,

Postanowiłem zrobić nastaw z jabłek, ale przesadziłem z ilością cukru (~o około 1 kg).
Cukier dodałem w 3 porcjach.
Przed dodaniem ostatniego kilograma cukru, alkoholu w nastawie było około 14%.
Aktualnie nastaw już nie pracuje, cukru jest około 13Blg.
Teraz mam pytanie czy bez problemu mogę to wrzucić na kocioł, czy dosypać może mocniejszych drożdży, żeby zjadły ten cukier ?
promocja

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Cukier w nastawie z jabłek, po zakończonej fermetnacji

Post autor: janik »

Chcesz opinii i porady,ale nie podajesz podstawowych danych na temat nastawu,a więc objętość,rodzaj zastosowanych drożdży. Bezcelowym jest dodatek cukru do nastawu jeśli jest tak wysokie Blg. :idea:
Destylacji przy takim Blg. nie polecam,najlepiej przeprowadzić restart z użyciem mocnych drożdży przy wcześniejszym ich zahartowaniu. Jednak radziłbym obserwacje obecnego nastawu, ponieważ proces fermentacji przy większy stężeniu alk. przebiega wolno. Chyba,że zastosowałeś drożdże które osiągnęły apogeum swoich możliwości. ;/

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Cukier w nastawie z jabłek, po zakończonej fermetnacji

Post autor: wawaldek11 »

Przed restartem rozcieńczyłbym nastaw żeby drożdżom było lżej :D
Próba na małej ilości - 1l nastawu + 0,5l wody, drożdże, zobacz czy ruszą i czy przerobią do końca.
Dodana woda nie zaszkodzi nastawowi - ona i tak zostaje w kotle.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
Rafol
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 22 lut 2014, 21:46
Podziękował: 3 razy
Re: Cukier w nastawie z jabłek, po zakończonej fermetnacji

Post autor: Rafol »

Drożdże Spiritferm Turbo Fruit, nastaw z jabłek początkowe BLG(przed dodaniem cukru) ~11.
Po dodaniu 2kg cukru blg 20. Po przefermetowaniu do 8blg dodałem kolejne 2 kg cukru. BLG tym razem 19.
Pojechałem na wakacje, w między czasie prosiłem kogoś z domowników, żeby zaglądnęli do nastawu i zmierzyli blg.
Prawdopodobnie pomylili cukromierz z alkohomierzem i podali mi zły wynik.
Kazałem dodać jeszcze 1 kg cukru.
We wtorek zmierzyłem BLG 13, dzisiaj mierzyłem i jest tyle samo.
Wydaję mi się, że drożdże wycisnęły tyle ile mogły i więcej nie zjedzą.
Mogę gotować taki nastaw, czy coś z nim zrobić ?
Przy gotowaniu jest jakiś patent, aby cukier który będzie wytwarzał się w kotle nie przywarł/ nie przypalał się ?
Przypalony cukier da jakiś aromat w psotce ? Będę destylował to 2razy.

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Cukier w nastawie z jabłek, po zakończonej fermetnacji

Post autor: silvio2007 »

Rafol jak ja ci zazdroszczę tych jabłek. U mnie susza i wszystko samo spada jeśli do tej pory już nie spadło.
Jabłek zero, śliwek też nie będzie, słaby ten rok.

Autor tematu
Rafol
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 22 lut 2014, 21:46
Podziękował: 3 razy
Re: Cukier w nastawie z jabłek, po zakończonej fermetnacji

Post autor: Rafol »

U mnie jabłek w bród, mimo suszy.
20l cydru dzisiaj zabutelkowałem, tylko problem z tym nastawem i nie wiem co zrobić z tym fantem.
Czy gotować to co jest czy dołożyć jakiś innych drożdży(które mogą pracować przy wyższym stężeniu alkoholu), które zjedzą ten cały cukier który jest.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier w nastawie z jabłek, po zakończonej fermetnacji

Post autor: gr000by »

Albo rozcieńczasz wodą, albo destylujesz to co masz, a na pozostałości przygotowujesz kolejny nastaw. Restart przy 12-13% już jest trudny, więc nawet nie kombinuj z dodawaniem świeżych drożdży prosto do nastawu, bo to nic lub niewiele da...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Cukier w nastawie z jabłek, po zakończonej fermetnacji

Post autor: k.kolumb »

@Rafol O ile grzałki będą zakryte to nic się nie przypali. Spoko.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
Awatar użytkownika

Azbest123
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 22 lis 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: mam charakter odkrywcy ,próbuje wszystkiego
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cukier w nastawie z jabłek, po zakończonej fermetnacji

Post autor: Azbest123 »

To morze być nawet dobre wino jabłkowe ,rodzaj cydru czystego jak zlejesz znad osadu może być dobre do picia ale jak ci nie smakuje to daj na rurki bo cukier nie powinien skameralizować przy psoceniu na ogniu zewnętrznym takim jak gaz a co do grzałek elektrycznych nie jestem tego tak pewny chyba że będziesz używał płaszcza olejowego. Nie wydaje mi się że by był jakieś problemy z psoceniem .Jak chcesz odzyskać cukier to zrób jak to pisał gr000by ale moim zdaniem szkoda czasu i pracy.

Autor tematu
Rafol
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 22 lut 2014, 21:46
Podziękował: 3 razy
Re: Cukier w nastawie z jabłek, po zakończonej fermetnacji

Post autor: Rafol »

Kilka litrów dobrego wina jabłkowego odlanego. Cydr to raczej alkohol niskoprocentowy.
Po destylacji jestem na prawdę zadowolony z otrzymanego produktu.
Temat do zamknięcia.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”