20 kg pomarańczy i mandarynek

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam, bratowa mi przywiozła 20 kg owoców. Niektóre są już delikatnie pogniłe. Da radę coś smakowego z tym zrobić? Myślałem to rozbełtać i dodać troszkę cukru. Na to drożdże turbo fruit i na kolumnę bez refluksu. Co wy na to, macie jeszcze jakie inne pomysły jak by to najlepiej wykorzystać. Czytałem gdzieś tu, że nie wychodzi kto wie co i dlatego pytam co by z tym zrobić.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek

Post autor: Pretender »

Byle szybko. Wyciśnij sok i zrób nastaw. Wcześniej zetrzyj skórkę na najdrobniejszej tarce i zalej dobrocią, którą posiadasz. Nastaw przedestyluj i połącz z nalewem ze skórek. W sumie to hmmmm, można na dwa sposoby, tzn przedestyluj raz, połącz ze skórkami, i drugi raz na rurki. Albo nastaw dwa razy ns rurkach, połącz ze skórkami, troszkę słodyczy i voila! Drugim sposobem otrzymasz pychotkę o smaku, zapachu i kolorze.
Uprzedzam, że nie robiłem tego, ale zamierzam poczynić trunki obydwoma sposobami.
Jeszcze jedno, ze skórkami uważaj, nie trzymaj za długo w alko, i nie z 20 kg :)
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek

Post autor: JanOkowita »

Pretender pisze:...Uprzedzam, że nie robiłem tego, ale zamierzam poczynić trunki obydwoma sposobami...
Normalnie uwielbiam takie rady. Dawaj następne z cyklu "Fachowcy".
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek

Post autor: Pretender »

Nie robiłem jeszcze nastawu na pomarańczach, a jedynie niewielką ilość skórek zalałem. Wyszło bardzo dobre, zamierzam powtórzyć.
Wydaje mi się, że podałem prawidłowy sposób postępowania, ale może mi się tylko wydaje...
Awatar użytkownika

franta
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 23:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek

Post autor: franta »

Pretender pisze:Wydaje mi się, że podałem prawidłowy sposób postępowania, ale może mi się tylko wydaje...
Z całym szacunkiem, lecz tylko Ci się wydaje...
Wpierw lepiej zrób opisane eksperymęty sam, później je rzetelnie opisz, a na końcu dopiero udzielaj mądrych rad.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek

Post autor: Pretender »

Jakie znów eksperymenty? Sposób postępowania identyczny jak przy cytrynach (skórki). Kolego @slasz129 w takiem razie przepraszam Cię bardzo za wprowadzenie w błąd ...

Nie podałem szczegółowych przepisów a jedynie kierunek w jakim należy szukać na forum informacji.

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek

Post autor: użytkownik usunięty »

Więc ma ktoś jakikolwiek sprawdzony pomysł?
Awatar użytkownika

franta
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 23:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek

Post autor: franta »

slasz129 pisze:Więc ma ktoś jakikolwiek sprawdzony pomysł?
Powiem wprost, mam tylko jeden sprawdzony - wyrzucić :!:

Owoce, które podarowała Ci bratowa są już jak piszesz nadpsuta, nie spodziewaj się że z takiego nastawu coś dobrego wyjdzie, no chyba że do białego Mumina.
Jeśli owoce zostały wyrzucone z marketu to już nic nie warte, nie zawracaj sobie głowy.
Owoce zanim dotarły do kraju przeszły dość długą drogę, natomiast by nadawały się do konsumpcji dostały dość solidną dawkę konserwantów.

Jeśli zechcesz to i tak zrobisz po swojemu, nie mów więc później - ratunku, co doradzicie nastaw się zatrzymał i tym podobne.

Pozdrawiam

U-055
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 00:36
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek

Post autor: U-055 »

Witam Kolegę,
nie chcę tu podważać autorytetu kol. franta który rację ma jeśli patrzeć będziemy na książkową sztukę.
Jeśli masz w sobie coś z twórcy i artysty to proponuję popróbować i zapodaj sok z miąższem do fermentacji, co wyjdzie to wyjdzie.
Nie jestem tu mądrą głową, a na forum to mój pierwszy post.
Jak do tej pory sam konstruuję wynalazki z tego co się nawinie i nie tworzę "berbeluchy" tylko owocówki.
Proponuję ruszyć towarzystwo na drożdżach winiarskich i obserwować reakcję. Jeśli po jakimś czasie stanie to poprawić ponownie d. winiarskimi.
Sam wychodzę z założenia że, co wyjdzie to wyjdzie - zawsze lepsze jak sklepowe.
Osobiście nie wyrzuciłbym owocu.
Proszę poinformuj co wyszło i jakie decyzje zapadły.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

franta
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 23:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek

Post autor: franta »

W takim razie ja już milknę, tylko zapytam może - po co wyważać drzwi jeśli zostały już dawno otwarte?.

Sam to już kiedyś przerabiałem i co :dupa: .
Życzę powodzenia. Zawsze można wychlać byle ścierwo i powiedzieć oooj ale smaczne było.

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek

Post autor: użytkownik usunięty »

No nic pomyśle jutro owoce są za darmo i drożdże to też koszt mały więc zrobię nastaw dam turbofruit, trochę cukru i zobaczymy. Jak drożdże przejedzą cukier to będzie dobrze jeśli nie to trudno wyleje się w kanał.
Ok dzięki za rady, zobaczymy, najwyżej postawię piwo koledze franta . pozdrawiam
Awatar użytkownika

franta
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 23:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek

Post autor: franta »

slasz129 pisze: Ok dzięki za rady, zobaczymy, najwyżej postawię piwo koledze franta . pozdrawiam
O.K. trzymam Cię za słowo - i nie odpuszczę Ci tego piwa, może to być na wspólnym spotkaniu - nie długo powiem coś więcej.

Pozdrawiam i życzę Szczęścia w Nowym Roku.

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek

Post autor: maniek86 »

Wczoraj przepuściłem 18 litów zacieru z pomarańczy.
4 kg pokrojonych pomarańczy
1 kg rodzynek
4 kg cukru
drożdże lalvin EC-1118 + pożywka
Destylacja na kolumnie z litrem miedzianego wypełnienia, działo fi 76 mm-długość kolumny 80 cm. Cały proces kolo 3 godziny.
Wczoraj zapach nie był ciekawy ale dziś to już inna bajka. Poczekam kilka tygodni dam znać.
Na chwilę obecną nastaw godny polecenia.
Og
Bimber forever !!!
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek

Post autor: Lootzek »

To nastaw czy zacier? ;) i destylowałeś czy rektyfikowałeś - wiem, czepiam się, ale naprawdę są to drobne a istotne różnice ;)

Jakub_Dreptak
50
Posty: 52
Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 23:06
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek

Post autor: Jakub_Dreptak »

Popełniłem nastaw na pomarańczach 2 lata temu.
Zblendowałem pomarańcze i do beczki, do tego bayanusy i cukru do 22blg. Blendowanie nie było najlepszym pomysłem bo po fermentacji zrobiło się błoto strasznie oporne i ciężkie do filtrowania.

Pedziłem 2 razy na alembiku a rezultat był niestety bardzo marny. Destylat zapodawał bardziej mydlinami niż pomarańczami. Gdzieś na końcu podniebienia dopiero dało się wyczuć nutkę pomarańczy a raczej pomarańczowej goryczki.

Szkoda mi było tego wylewać a na spiryt nie miałem jak przerobic z powodu braku sprzętu. Dokupiłem wię 2kg pomarańczy, pokroiłem w grube plastry i zalałem destylatem. Po 4 dniach przegoniłem wszystko jeszcze raz razem z pomarańczami. Do tego co otrzymałem dodałem bardzo cienko świeżo obranej skórki z 2 pomarańczy i brązowego cukru. Po 2 dniach przefiltrowałem. Wynik rewelacyjny - mocny likier pomarańczowy o głebokim smaku i aromacie. Jest z tym troche zabawy ale polecam.

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek

Post autor: maniek86 »

Lootzek pisze:To nastaw czy zacier? ;) i destylowałeś czy rektyfikowałeś - wiem, czepiam się, ale naprawdę są to drobne a istotne różnice ;)
Destylowałem nastaw :respect: -będę się starał trzymać fason ;)
Dziś znów otworzyłem butelkę i sprawdziłem zapach, z dnia na dzień "wygląda" to lepiej.
Jakub_Dreptak pisze:Popełniłem nastaw na pomarańczach 2 lata temu.
Zblendowałem pomarańcze i do beczki, do tego bayanusy i cukru do 22blg. Blendowanie nie było najlepszym pomysłem bo po fermentacji zrobiło się błoto strasznie oporne i ciężkie do filtrowania
Ja owoce obrałem za skórek ale zostawiałem biały nalot czy jak to nazwać, moim zdaniem to daje fajny posmak w destylacie. Teraz nie ma co się bawić w takie cuda, teraz śliwy i gruszki mi w głowie.
Ale w zimie na pewno zrobię takie dwa nastawy, korci mnie jeszcze zrobić cytryna + rodzynki. Zastanawiam się czy nie zakwasi bardzo nastawu, ma ktoś doświadczenia z cytryna?
Bimber forever !!!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek

Post autor: Kamal »

Biały nalot to albedo. On daje gorzki posmak. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek

Post autor: inblue »

maniek86 pisze: Ale w zimie na pewno zrobię takie dwa nastawy, korci mnie jeszcze zrobić cytryna + rodzynki. Zastanawiam się czy nie zakwasi bardzo nastawu, ma ktoś doświadczenia z cytryna?
Zakwasi.
Jak koniecznie chcesz mieć rodzynkowo-cytrynowe to rodzynki fermentuj w nastawie,
a ze skórek cytrynowych (same żółte, bez białego podskórza) zrób sobie nalew, który później dodasz.
Możesz ten nalew dodać przed destylacją nastawu rodzynkowego, lub po.
Tylko nie przesadzaj z ilością nalewu, bo cytryna łatwo dominuje - 1% nalewu w destylacie
to moim zdaniem i tak o połowę za dużo, ale jak lubisz to nikt Ci bronić nie będzie.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek

Post autor: maniek86 »

Wielkie dzięki za odpowiedź.
Bimber forever !!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”