wino z ryżu ilość wody
Witam. Nastawiam wino z ryżu, według proporcji: 8l wody, 2kg ryżu, oraz 3kg cukru. Ryż zagotowałem w 3l wody. Wchłonął wszystko i więcej już nie chłonie. Przepłukałem w zimnej wodzie i wrzuciłem do balona. I mam teraz pytanie czy uwzględniać te 3l wody, które pochłonął ryż i dolać już tylko 5l wody, czy zignorować i dolać 8l wody? Oczywiście zgodnie z proporcją cukru 3kg. Chciałbym otrzymać mocne wino i nie wiem czy jak doleję 8l wody na 3kg cukru to czy nie wyjdzie słabe. Wszystko było by jasne, gdybym wiedział, czy ta wchłonięta woda w ryżu też będzie fermentować i wliczać się do ogólnej ilości wody.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 71
- Rejestracja: poniedziałek, 6 paź 2014, 01:48
- Podziękował: 106 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: wino z ryżu ilość wody
Witam,
Szkoda, że Kolega nie zajrzał wcześniej na forum. Temat o winie z ryżu z dobrymi i sprawdzonymi przez Kolegów przepisami jest tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/przepi ... u&start=30.
Gotowania ryżu raczej nikt nie poleca. Trochę na ten temat można znaleźć na http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=20574.
Nie wiem z jakiego przepisu Kolega korzystał, ale ilość cukru również wydaje się być za duża. Przy takiej ilości cukier koniecznie trzeba podzielić i dodawać partiami w postaci syropu. Początkowa zawartość cukru w roztworze nie powinna przekroczyć 22 Blg czyli 220g cukru na litr wody. Nawet dodając podaną ilość cukru partiami otrzyma Kolega wino bardzo mocne i bardzo słodkie.
Z mojego doświadczenia jak na razie wychodzi, że zdecydowanie lepsze rezultaty osiąga się zaglądając i czytając forum ZANIM się coś popełni .
Pozdrawiam
Aquila
Szkoda, że Kolega nie zajrzał wcześniej na forum. Temat o winie z ryżu z dobrymi i sprawdzonymi przez Kolegów przepisami jest tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/przepi ... u&start=30.
Gotowania ryżu raczej nikt nie poleca. Trochę na ten temat można znaleźć na http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=20574.
Nie wiem z jakiego przepisu Kolega korzystał, ale ilość cukru również wydaje się być za duża. Przy takiej ilości cukier koniecznie trzeba podzielić i dodawać partiami w postaci syropu. Początkowa zawartość cukru w roztworze nie powinna przekroczyć 22 Blg czyli 220g cukru na litr wody. Nawet dodając podaną ilość cukru partiami otrzyma Kolega wino bardzo mocne i bardzo słodkie.
Z mojego doświadczenia jak na razie wychodzi, że zdecydowanie lepsze rezultaty osiąga się zaglądając i czytając forum ZANIM się coś popełni .
Pozdrawiam
Aquila
Mówią, że życie zaczyna się po 40-stce. Ale to nieprawda. Zaczyna się po 50-tce. A najlepiej po dwóch...
Re: wino z ryżu ilość wody
Chciałem po prostu wypróbować taki sposób. Póki co wlałem 4l wody i 1kg cukru, więc jeszcze policzę proporcje, ale chciałbym otrzymać około 17-18% o ile drożdże tyle wyciągną.To, że ryż ugotowany to nie znaczy że źle zrobiłem. Czytałem ten temat odnośnie gotowania ryżu. W dalszym ciągu chciałbym się jednak dowiedzieć czy uwzględniać wodę, którą pochłonął ryż.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: wino z ryżu ilość wody
Przepis olałeś już na początku, więc nie wiem po co chcesz się go dalej trzymać.
Ja bym ten kleik wylał, bo urobisz się przy tym nieziemsko, efekt będzie marny, a koszty poniesione do tej pory są na tyle małe, ze nie szkoda wylać. Ewentualnie rozwodnij (bo 5kg kleiku, 2kg cukru i nawet 8l wody to mało przyjemne środowisko) i kieruj się wskazaniami cukromierza, ale z uwagi na klarowność sukcesów nie wróżę. Jakich drożdży dodałeś?
Poetyckie pytanie. Woda nie fermentuje, a do ogólnej objętości oczywiście się wlicza, bo przecież objętość zajmuje, nie?ta wchłonięta woda w ryżu też będzie fermentować i wliczać się do ogólnej ilości wody.
Ja bym ten kleik wylał, bo urobisz się przy tym nieziemsko, efekt będzie marny, a koszty poniesione do tej pory są na tyle małe, ze nie szkoda wylać. Ewentualnie rozwodnij (bo 5kg kleiku, 2kg cukru i nawet 8l wody to mało przyjemne środowisko) i kieruj się wskazaniami cukromierza, ale z uwagi na klarowność sukcesów nie wróżę. Jakich drożdży dodałeś?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: wino z ryżu ilość wody
Nie wiem z jakiego kosmosu wziąłeś przepis, ale z pewnością nie jest to z naszej galaktyki.
Jak już ugotowałeś ryż, to dodaj pokrojonych warzyw i zrób risotto, a jak chcesz zrobić wino z ryżu to zapytaj, a my chętnie ci podpowiemy.
Jak już ugotowałeś ryż, to dodaj pokrojonych warzyw i zrób risotto, a jak chcesz zrobić wino z ryżu to zapytaj, a my chętnie ci podpowiemy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: wino z ryżu ilość wody
Coś tam o gotowaniu było ( http://alkohole-domowe.com/forum/post23368.html#p23368 ), ale po testach kolegów wyszło, że nie działa. No i nastaw z ryżu w sezonie? Rozumiem zimą, gdy zamrażarka pusta.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: wino z ryżu ilość wody
Dawaj tytuł i autora068lukas pisze:W bardzo starej książce jest ten przepis
Dobrze przeczytałeś Nie jest czasem napisane, żeby nie gotować, tylko przepłukać?068lukas pisze: pisze (jest napisane), żeby ryż gotować i przepłukać.
Twój cyrk, twoje małpy Tylko później nie pytaj, dlaczego masz gluty w baniaku zamiast wina068lukas pisze:Tak czy inaczej nie będę tego wyrzucał
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: wino z ryżu ilość wody
Nie podam tytułu i autora bo nie ma okładki ani kilku stron. Swoją drogą troche dziwne, bo zawsze używałem drożdży uniwersalnych od zamoyskich. Tym razem też ich użyłem a nastaw od 24h po dodaniu MD bulga raz na 15-20min. Ani piana się nie robi, ani nie czuć drożdżami... a zwykle po takim czasie już zaczynało coś się dziać