rum

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:

Post autor: klodek4 »

@Kamal!!!
Napisz coś więcej o rumie Kraken, sam jestem ciekawy, ja tylko go w ręce trzymalem :cry:
promocja
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

I trzymałeś prawdziwe cudo w rękach :punk: :odlot:
Rum ma ciemny kolor, a w smaku jest wyczuwalna czekolada, wanilia, kawa, goździki i na koniec w ustach zostaje posmak jakiś cytrusów.
Jest w nim 13 przypraw, a jawne są cynamon, goździki i imbir.
Poprostu poezja. :pije: Z chęcią sam bym chciał tak doprawić rum, żeby uzyskać smak jak najbardziej podobny do oryginału. :D
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: klodek4 »

Ha!!!
No to wyzwanie masz/mamy, bo mam zamiar też go spróbować.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Wyzwanie jest spore, ale może metodą prób i degustacj, :pije: i pomocą degustatorów :piwo: osiągne coś podobnego smakiem.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: JanOkowita »

Właśnie degustowałem rum od kolegi wawaldek11 - powiem tak: bajka!

Chylę czoła za efekt, pyszny.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

I ja miałem tę przyjemność, napitek doskonały, choć i tak moim faworytem jest wawaldkowa śliwowica, to już klasa sama w sobie! :D

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

Chciałbym poruszyć 3 kwestie na temat rumu których nie ma na forum.
1) Czy aromaty w trunkach typu tytoń, syrop klonowy są uzyskiwane tylko z drzewa czy jednak producenci macerują produkty?
2) Czym/jak rozcieńczyć rum do 40% aby nie zmętniał.
3) Czy przy produkcji na kolumnie (metr wypełnienia) ustawiając stałą temperaturę w głowicy na 83C i prowadząc proces do ponad 96 C w kegu łapie się pogony ?
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

1) są rumy z dodatkami, jak choćby wspomniany przez kolegów wyżej Kraken, są i takie które zawdzięczają nuty smakowe tylko i wyłącznie surowcowi, warunkom produkcji i dojrzewania.

2) jak najmniej zmineralizowaną wodą, możesz ją dodatkowo przegotować, a i tak 100% pewności nie masz. Ogólnie, temat rzeka, z tej rzeki utworzyło się morze słów, mimo to wątpię by ktoś głową ręczył za swój sposób rozcieńczania bo to zależy nie tylko od wody, ale też alkoholu który rozcieńczaniu poddajesz.

3) moim zdaniem na pewno w jakiejś ilości łapiesz związki zaliczane do pogonu, wszak nie prowadzisz rektyfikacji tylko wspomaganą refluksem destylację prostą. Tym bardziej że zakładasz utrzymanie na głowicy temperatury nieco wyższej od temp. wrzenia azeotropu etanol-woda.

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

Miałem na myśli rumy zwykłe nie spiced. Weźmy taką havane 7 anos która posiada multum aromatu tytoniu - ktoś ma pomysł jak to osiągnąć ?
Co do pobieraniu pogonów (jak wiadomo pogony powodują mętnienie) to aby je wykluczyć należny przerwać pobieranie destylatu na 96 C w kegu? Dodam ze na mojej kolumnie (mini still miedziany 42mm 90 cm wypełnienia keg 30l grzałki 1,4kw oraz 2kw) prowadząc destylacje na w pełni otwartym zaworku rumu na 1,4k temperatura rośnie do ponad 90 C w głowicy w zawrotnym tempie (około 1 min). Grzejąc 2kw temperatura w głowicy jest stała 77,9 i odbieram spirytus. Z tego wynika ze nie mogę prowadzić destylacji na w pełni otwartym zaworku.
Jak byście przeprowadzili proces destylacji w tym wypadku?

Jakich wód i w jaki sposób używacie ich do rozcieńczania rumu?
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

Jeśli chodzi o aromaty, zależą jak pisałem od: surowca, czyli wręcz od trzciny, na jakiej glebie rosła, jak odciskali sok, od drożdży - dzikie, a może mają jakiś dedykowany szczep, od sposobu fermentacji, może faktycznie dodają coś do nastawu (tytoń?), destylacji, od tego jakich beczek użyli do starzenia.. Mnóstwo zmiennych, trudno trafić, tym bardziej że sposoby uzyskania konkretnych efektów to często tajemnice danej gorzelni ;). Co do wody, rumu jako takiego nie rozcieńczałem (bo nie robiłem), ale zbożówki, które też lubią zrobić "mleko", traktowałem najtańszą wodą z Lewiatana ~2 zł/6 litrową butlę i ładnie schodziły do 40%.
Co do sposobu destylacji, masz regulator do swojego sprzętu? Bo piszesz tylko o grzaniu 1,4 bądź 2 kW, a najlepszą metodą moim zdaniem byłaby praca w trybie pot-still, w końcu to alkohol smakowy. Czyli wykorzystując możliwości kolumny: stabilizacja, odbiór najgorszego przedgonu jak przy spirytusie, potem moc grzania w dół, zaworek otwarty na maksimum i stopniowo zwiększając moc, pomalutku destylujesz bez refluksu. Możesz się nim wspomóc w końcówce procesu, kiedy poczujesz że zbliżają się pogony i odebrać tak wzmocniony urobek w osobne naczynie i zdecydować potem czy łączyć go z sercem, czy wykorzystać w inny sposób.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Mogą dodawać minimalne ilość tytoniu do rumu. Albo jak pisze Lootzek, gleba, drożdże, odmiana trzciny....
K.
Obrazek

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

Nie mam regulatora mocy, reguluje temperaturę zaworkiem.
Z odbiorem przedgonów robię jak napisałeś.
Na w pełni otwartym zaworkiem nie mogę pracować bo tak jak pisałem przy 1,4kw temperatura w głowicy za szybko rośnie a przy 2kw odbieram spirytus ( w głowicy stałą temp 77,9 a na 10 półce ponad 90).

Jak jest z tymi pogonami- należy przerywać serce gdy temp w kegu ponad 96 C pomimo ze w głowicy trzymam cały czas 83 C poprzez sterowanie refluksem ?

Czy przy większym grzaniu np 2kw zamiast 1,4kw odrywa się więcej pogonów w takcie odbioru serca ?
Awatar użytkownika

scorpio33
30
Posty: 41
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 10:27
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: rum

Post autor: scorpio33 »

Kolego koli_7, na takiej średnicy rurki chcąc bez refluksu odbierać to moc grzania musisz mieć sporo poniżej 1kW. Ostatnio eksperymentuję właśnie ze smakówkami więc przekonałem się że na rurze 60,3mm o długości 0,5 metra max to jest około 1 kW. Wtedy na głowicy utrzymuje się długo temp. w granicach 86-88 stopni.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: rum

Post autor: gr000by »

wawaldek11 pisze:Ciągle dołączają nowi koledzy

Akualna lista chętnych:
Euphorbia1 120 . . . . . . . okolice Śremu
dulcis_aurum 90 . . . . . . . Grudziądz
mlody 180 . . . . . . . . . . . Sosnowiec . . . . :poklon; ;)
fuutro 30 . . . . . . . . . . . okolice Zatora :poklon; ;)
Jones 30 . . . . . . . . . . .
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510. . . . . . .
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30 . . . . . . Opole . . . . . . . . :poklon; ;)
Kamal 120 . . . . . . . . . . . okolice Koluszek
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30 . . . . . . . . . . . Warszawa
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120 . . . . . . . . Świdnica
Radius 6o . . . . . . . . Oświęcim . . . . . . . :poklon; ;)
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków . . . . :poklon; ;)
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60 . . . . . . . . . . Mszczonów-Nadarzyn . . . . . . . :poklon; ;)
Amplexus 60
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard . . . . . . :poklon; ;)
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
bbaarrtt . . . 30 . . . . . . . . . Kraków
Popkornn . . . 90 . . . . . . . . Jaworzno
Sebastian120 . . 30. . . . . . . . . . Rzeszów
XXXM . . . . 30. . . .. . . . . . . .okolice Rzeszowa
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów


Razem: 3390
Czy jest ktoś kto wiezie melasę w stronę Małopolski/Śląska? Jestem w stanie odebrać w Krakowie/okolicach/ew. w Katowicach i przewieźć do 240l litrów melasy do Rzeszowa - Sebastian120, golec 269 już wyrazili chęć takiego odbioru melasy jak byłaby taka możliwość, a czekam jeszcze na odpowiedzi od XXXM i kris13.

EDIT: XXXM również pisze się na przewóz, więc jak tylko melasa będzie w podanych okolicach to po nią pojadę.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Para buch! koła(melasa) w ruch! ;)
Koledzy z okolic Krakowa mogą odebrać melasę u kolegi Władek. http://alkohole-domowe.com/forum/wladek-u29817/ - północne krańce Krakowa - wylot na Warszawę.
Proszę bezpośrednio kontaktować się z Władkiem - PW.
Przy odbiorze mile widziane próbki własnych wyrobów dla Władka - zrobił kawał dobrej roboty :poklon; Cena melasy 1zł/kg czyli prawie darmo :ok:

Mam ogromną prośbę do kolegów, aby uzupełnili (przez PW do mnie) swoje chociaż przybliżone lokalizacje. To ułatwi nam dystrybucję. Również na PW info o odbiorze - usunę z listy.
Mamy ograniczoną ilość melasy w wiadrach po 25kg i dobrym rozwiązaniem byłyby odbiory grupowe. Z cukrowni można odebrać tylko w paletopojemniku 1000l.

Euphorbia1 120 . . . . . . . okolice Śremu . . . . . . . :poklon; ;)
dulcis_aurum 90 . . . . . . . Grudziądz
fuutro 30 . . . . . . . . . . . okolice Zatora . . . . . . . :poklon; ;)
Jones 30 . . . . . . . . . . .okolice Torunia
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510. . . . . . .
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów . . . . . . . . . . . :poklon; ;)
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30 . . . . . . Opole . . . . . . . . . . . . . . . . :poklon; ;)
Kamal 120 . . . . . . . . . . . okolice Koluszek
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30 . . . . . . . . . . . Warszawa . . . . . . . . . :poklon; ;)
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120 . . . . . . . . Świdnica
Radius 6o . . . . . . . . Oświęcim . . . . . . . . . . . . . :poklon; ;)
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków . . . . . . . . . . . . . . . :poklon; ;)
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60 . . . . . . . . . . Mszczonów-Nadarzyn . . . . :poklon; ;)
Amplexus 60 . . . . . . . . .Jelenia Góra . . . . . . . . . :poklon; ;)
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90 . . . . . . . . Lublin
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard . . . . . .. . . :poklon; ;)
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
bbaarrtt . . . 30 . . . . . . . . . Kraków
Popkornn . . . 90 . . . . . . . . Jaworzno
Sebastian120 . . 30. . . . . . . . . . Rzeszów . . . . :poklon; ;)
XXXM . . . . 30. . . .. . . . . . . .okolice Rzeszowa
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów . . . . :poklon; ;)

Pokłonami pięknie dziękuję pomysłodawcy akcji i darczyńcom ;)
Mlody już wykasowany ale też :poklon; ;)
Ostatnio zmieniony środa, 27 maja 2015, 00:01 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 6 razy.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Władek.
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 22 maja 2015, 17:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: rum

Post autor: Władek. »

Dzięki uprzejmości kolegi @wawaldek11, za co bardzo dziękuję, udało mi się ściągnąć partię melasy do Krakowa , którą mogę się z Wami podzielić .
Akcja z mojej strony jest non-profit. Jednak, jak wspominał Waldek, mile widziane próbki Waszych produktów, odwdzięczę się swoimi, jest to wszystko w celach edukacyjnych, mam słaby światopogląd i muszę go poszerzyć.
Konkrety:
Cena to 1zł/kg.
Melasa jest w beczkach 250l., zalanych po ok 210kg., niestety nie mam możliwości pompowania, jest zbyt gęste. Odbiór wyobrażam sobie tak, organizujecie się w grupy i dzielicie się beczką we własnym zakresie, na miejscu ew. u siebie. Jeżeli ktoś się uprze, nalewa sobie sam.
Nie dysponuję żadnymi pojemnikami , załatwiacie to we własnym zakresie.
Kontakt Pw., na każde odpowiem.
Pozdrawiam
Władek.

gas999
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 13 sty 2009, 22:56
Podziękował: 2 razy
Re: rum

Post autor: gas999 »

Drodzy Koledzy,
co prawda dość późno, ale jestem bardzo zainteresowany zakupem około 50 kg melasy.
Jeśli jest taka możliwość proszę o informację. Jestem ze Zgierza, ale mogę podjechać do 50 km.
Pozdrawiam wszystkich miłośników rumu.
Piotrek

mogę również odebrać za pomocą swojego przyjaciela z Pruszkowa/okolic

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

scorpio33 pisze:Kolego koli_7, na takiej średnicy rurki chcąc bez refluksu odbierać to moc grzania musisz mieć sporo poniżej 1kW. Ostatnio eksperymentuję właśnie ze smakówkami więc przekonałem się że na rurze 60,3mm o długości 0,5 metra max to jest około 1 kW. Wtedy na głowicy utrzymuje się długo temp. w granicach 86-88 stopni.
Z moich obserwacji wynika ze moc grzania powinna być między 1,4-2kw. Skoro przy 1,4 rośnie za szybko a przy 2kw utrzymuje się za niska.
Mam do was 3 pytania
1.Jak wy sobie radzicie z rumem na kolumnach lm ?
2.Czy po przekroczeniu 96C na kegu powinienem skończyć odbierać serce czy mogę dalej utrzymywać 83C w głowicy zaworkiem i dalej odbierać destylat bez obawy na pogony?
3. Czy pod koniec odbioru mogę zmienić grzanie z 1,4 na 2kw w celu szybszego odbioru resztki destylatu bez obawy na pogony czy lepiej przerwać odbiór serca i resztę odebrać jako spirytus?

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: michal278 »

Czym wyższa moc grzania tym więcej pogonów!!
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

W przyszłym tygodniu będą nowe informacje na temat dalszej dystrybucji melasy. Musimy ustalić ostateczną cenę za wiadro z przesyłką, aby przyjmować wpłaty.
W związku z tym, że są to działania non-profit, tempo nie jest za szybkie. Ale przecież nam się nie śpieszy - dlatego pędzimy ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Kurier K-ex bierze 16,22zł za paczkę do 30kg.
Jest chyba najtańszy. Bo sam z niego korzystam. :-)
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Ale weźmie wiaderko bez kartonu? Np. tylko pokrywa zaklejona (zaplombowana :mrgreen: ) taśmą.
Koledzy pisali o wysyłaniu wiader, ale dopiero jak kol. Kula odbierze wiadra, to będziemy wiedzieć jakie są i jak je można wysyłać.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Napiszę do nich i dam znać :-)
K.
Obrazek

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: rum

Post autor: eldier »

Wydaj mi się że chociaż powinno być objechane folią na około. Jak kupowałem miód w 10l wiaderku to jeszcze dodatkowo dołożony był krążek styropianu na górę i dół wiaderka.

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: rum

Post autor: chprzemo »

Koledzy czy można się jeszcze dopisać do zakupu melasy?
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Dostałem odpowiedź
Niestety nie, towar musi być zabezpieczony jeśli luzem to paleta i należy ostreczować odpowiednia ilością , przesyłka będzie z kilkukrotnym przeładunkiem, dlatego ważne jest jej odpowiednie zabezpieczenie.
Obrazek
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: rum

Post autor: szfagir »

Dziękuję Organizatorom za akcję MELASA:)
Nadmieniam, że przeglądałem forum i przepisy, ale mam jeszcze jedno pytanie odnośnie nastawów. Chciałbym poczynić nastaw tylko z melasy, bez dodatku cukru, albo glukozy. Teoretycznie w 12 kg (8L) melasy powinno być ok 6kg cukru i na fermentora 30 właśnie takich proporcji chciałbym użyć. Czy ktoś już testował takie proporcje?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Nie sam cukier jest w melasie ;)
Są też składniki niefermentowalne, które jednak podnoszą stężenie (Blg) i one sprawiają, że drożdże nie mają komfortowych warunków do pracy - ciśnienie osmotyczne. Mi kiedyś nie przerobiły nastawu o wysokim Blg - ok. 40 - bo uznałem, że Blg dundru nie powinno wpłynąć na pracę drożdży.
Jeśli masz wolę i warunki, to zrób dwa nastawy z różnej ilości melasy i będziemy wiedzieć (jak podzielisz się wynikami ;) ) jak przebiegła fermentacja i jaka jest wydajność z tej melasy.
Rozumiem, że Twoje zamówienie jest zrealizowane?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: rum

Post autor: szfagir »

Tak, ja już jestem załatwiony. Pełna profeska:)
Wczoraj nie chciało mi sie BLG mierzyć, ale poszło 8L do fermentora - jak robotnicy nie przerobią cukru to na dundrze poczynię następny nastaw:)
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: rum

Post autor: jajek12 »

Cześć. Jestem po pierwszym rumie. Nie wiem czy to normalne, ale cukromierz stanął na 5 Blg. Fermentacja ustała na pewno. Nastaw: 3l melasy (kg?), 1 kg cukru z trzciny cukrowej, 2 kg cukru białego z "biednej bronki", drożdże do rumu oraz woda do 24 litrów. Cukromierz pokazywał 22 Blg. Ruszyło bardzo energicznie i po 5 dniach ... koniec fermentacji. Postało jeszcze 4 dni i Blg nie drgnęło (5). Poszło do alembika. Otrzymałem 5 l 40% surówki. Na pozostałościach w fermentorze nastawiłem następny nastaw. Proporcje takie same, ale cukru białego 1 kg - Blg też 22. Zanim skończyłem destylować nastaw szumiał aż miło (wykorzystuje ciepłą wodę z chłodnicy do następnego nastawu) . Miałem wrażenie, że nastaw jest lekko gęstawy i może cukromierz przekłamuje? Chociaż po ilości otrzymanej surówki wygląda OK, zwłaszcza, że około 4 l zostało w fermentorze na następny raz. Potem połączę 2 surówki i przedestyluje. Praktycznie rumu nie pijam, ale znajomy prosił bym zrobił dla niego. Zobaczymy co wyjdzie.
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

Władek.
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 22 maja 2015, 17:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: rum

Post autor: Władek. »

Dla zainteresowanych,
specyfikacja partii melasy, którą odebrałem z cukrowni;
"Cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę 48,7%"
"Pozorna zawartość suchej substancji 79,6%"
" Pozorna zawartość sacharozy 48,5%''
''Współczynnik czystości 60,93%''
''ph- 6,7''
Pozdrawiam
Władek.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Jajek12 - nastawy z melasą nie schodzą poniżej 0. W melasie są niefermentowalne składniki i one utrzymują podwyższony *Blg.
Cukromierz, jeśli nie przykleił się do ścianki, to nie przekłamuje - on właśnie mierzy gęste.
Kolejne nastawy można robić na dundrze, ale Twój był jeszcze w garze :mrgreen:
Wtedy przepracowane nastawy mogą mieć jeszcze wyższe Blg - sumują się niefermentowalne składniki.
Jeśli to Twój pierwszy rum, to dlaczego twierdzisz, że rumu nie pijasz? Czasem możesz być pozytywnie zaskoczony tym co uzyskasz :D
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Zygmunt »

W temacie kurierowania wiaderek- jeżeli wiaderka nie będą pakowane w karton, choćby najlichszy, to opłata w 90% przypadków będzie podwojona, bo paczka cylindryczna jest niestandardowa. Jeżeli chcielibyście pośrednictwo, to moja umowa z kurierem dopuszcza paczki NST do 30kg za ~18zł. Z kartonikiem ~15zł. Mogę bezpłatnie użyczyć:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1186
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

Dzięki Zygmunt. W tym tygodniu jest szansa, że towar znajdzie się u mnie. Zapewne się odezwę w sprawie wysyłki wiaderek.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: klodek4 »

@Jajek12
Na kiego h... dajesz cukier buraczany.....:evil:
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: rum

Post autor: jajek12 »

@wawaldek11. Jak kilka lat temu "zatrułem się" ;) rumem, to do dzisiaj mam wstręt.
@klodek4 sugerowałem się przepisem z tej strony http://alkohole-domowe.com/forum/rum-t830-50.html
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: klodek4 »

Ok, sprawdziłem, to przepis wg señora Radiusa, może on sam się wypowie jak widzi różnicę pomiędzy nastawem z dodatkiem buraka a bez niej, sam jestem ciekawy, jak dotąd zrobiłem 2 nastawy a 3 w kolejce do destylacji z tym że bez ¨naleciałości buraczanych¨ :punk: :piwo:

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Jak jest dobra melasa, to i z burakiem wyjdzie niezłe. A cukier buraczany myślę, że dodajemy z oszczędności - jest sporo tańszy. Nawet Cieślak dopuszczał dodatek cukru do miodów pitnych ;)
Mam destylat/surówkę z samej koziej melasy i jak po drugim razie będzie zbyt esencjonalny, to na próbę rozcieńczę czystym spirytusem. A że jest teraz esencjonalny, to fakt :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: rum

Post autor: gr000by »

Im bardziej odcukrzona melasa tym bardziej aromatyczna. Rum z koziej melasy był aż nadto rumowy, mimo że nastawiałem na każde 2l melasy 1kg cukru - a nastaw czysto cukrowy na dundrze mógłby ujść spokojnie za bardzo aromatyczny rum sklepowy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Może ta kozia melasa była tak aromatyczna bo juz leżakowana - sprzedający podawał, że jest przeterminowana z 2011r.
Rum z niej nie musi już leżakować :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”