rum
-
- Posty: 2360
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum
I trzymałeś prawdziwe cudo w rękach
Rum ma ciemny kolor, a w smaku jest wyczuwalna czekolada, wanilia, kawa, goździki i na koniec w ustach zostaje posmak jakiś cytrusów.
Jest w nim 13 przypraw, a jawne są cynamon, goździki i imbir.
Poprostu poezja. Z chęcią sam bym chciał tak doprawić rum, żeby uzyskać smak jak najbardziej podobny do oryginału.
K.
Rum ma ciemny kolor, a w smaku jest wyczuwalna czekolada, wanilia, kawa, goździki i na koniec w ustach zostaje posmak jakiś cytrusów.
Jest w nim 13 przypraw, a jawne są cynamon, goździki i imbir.
Poprostu poezja. Z chęcią sam bym chciał tak doprawić rum, żeby uzyskać smak jak najbardziej podobny do oryginału.
K.
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: rum
Chciałbym poruszyć 3 kwestie na temat rumu których nie ma na forum.
1) Czy aromaty w trunkach typu tytoń, syrop klonowy są uzyskiwane tylko z drzewa czy jednak producenci macerują produkty?
2) Czym/jak rozcieńczyć rum do 40% aby nie zmętniał.
3) Czy przy produkcji na kolumnie (metr wypełnienia) ustawiając stałą temperaturę w głowicy na 83C i prowadząc proces do ponad 96 C w kegu łapie się pogony ?
1) Czy aromaty w trunkach typu tytoń, syrop klonowy są uzyskiwane tylko z drzewa czy jednak producenci macerują produkty?
2) Czym/jak rozcieńczyć rum do 40% aby nie zmętniał.
3) Czy przy produkcji na kolumnie (metr wypełnienia) ustawiając stałą temperaturę w głowicy na 83C i prowadząc proces do ponad 96 C w kegu łapie się pogony ?
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum
1) są rumy z dodatkami, jak choćby wspomniany przez kolegów wyżej Kraken, są i takie które zawdzięczają nuty smakowe tylko i wyłącznie surowcowi, warunkom produkcji i dojrzewania.
2) jak najmniej zmineralizowaną wodą, możesz ją dodatkowo przegotować, a i tak 100% pewności nie masz. Ogólnie, temat rzeka, z tej rzeki utworzyło się morze słów, mimo to wątpię by ktoś głową ręczył za swój sposób rozcieńczania bo to zależy nie tylko od wody, ale też alkoholu który rozcieńczaniu poddajesz.
3) moim zdaniem na pewno w jakiejś ilości łapiesz związki zaliczane do pogonu, wszak nie prowadzisz rektyfikacji tylko wspomaganą refluksem destylację prostą. Tym bardziej że zakładasz utrzymanie na głowicy temperatury nieco wyższej od temp. wrzenia azeotropu etanol-woda.
2) jak najmniej zmineralizowaną wodą, możesz ją dodatkowo przegotować, a i tak 100% pewności nie masz. Ogólnie, temat rzeka, z tej rzeki utworzyło się morze słów, mimo to wątpię by ktoś głową ręczył za swój sposób rozcieńczania bo to zależy nie tylko od wody, ale też alkoholu który rozcieńczaniu poddajesz.
3) moim zdaniem na pewno w jakiejś ilości łapiesz związki zaliczane do pogonu, wszak nie prowadzisz rektyfikacji tylko wspomaganą refluksem destylację prostą. Tym bardziej że zakładasz utrzymanie na głowicy temperatury nieco wyższej od temp. wrzenia azeotropu etanol-woda.
Re: rum
Miałem na myśli rumy zwykłe nie spiced. Weźmy taką havane 7 anos która posiada multum aromatu tytoniu - ktoś ma pomysł jak to osiągnąć ?
Co do pobieraniu pogonów (jak wiadomo pogony powodują mętnienie) to aby je wykluczyć należny przerwać pobieranie destylatu na 96 C w kegu? Dodam ze na mojej kolumnie (mini still miedziany 42mm 90 cm wypełnienia keg 30l grzałki 1,4kw oraz 2kw) prowadząc destylacje na w pełni otwartym zaworku rumu na 1,4k temperatura rośnie do ponad 90 C w głowicy w zawrotnym tempie (około 1 min). Grzejąc 2kw temperatura w głowicy jest stała 77,9 i odbieram spirytus. Z tego wynika ze nie mogę prowadzić destylacji na w pełni otwartym zaworku.
Jak byście przeprowadzili proces destylacji w tym wypadku?
Jakich wód i w jaki sposób używacie ich do rozcieńczania rumu?
Co do pobieraniu pogonów (jak wiadomo pogony powodują mętnienie) to aby je wykluczyć należny przerwać pobieranie destylatu na 96 C w kegu? Dodam ze na mojej kolumnie (mini still miedziany 42mm 90 cm wypełnienia keg 30l grzałki 1,4kw oraz 2kw) prowadząc destylacje na w pełni otwartym zaworku rumu na 1,4k temperatura rośnie do ponad 90 C w głowicy w zawrotnym tempie (około 1 min). Grzejąc 2kw temperatura w głowicy jest stała 77,9 i odbieram spirytus. Z tego wynika ze nie mogę prowadzić destylacji na w pełni otwartym zaworku.
Jak byście przeprowadzili proces destylacji w tym wypadku?
Jakich wód i w jaki sposób używacie ich do rozcieńczania rumu?
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum
Jeśli chodzi o aromaty, zależą jak pisałem od: surowca, czyli wręcz od trzciny, na jakiej glebie rosła, jak odciskali sok, od drożdży - dzikie, a może mają jakiś dedykowany szczep, od sposobu fermentacji, może faktycznie dodają coś do nastawu (tytoń?), destylacji, od tego jakich beczek użyli do starzenia.. Mnóstwo zmiennych, trudno trafić, tym bardziej że sposoby uzyskania konkretnych efektów to często tajemnice danej gorzelni . Co do wody, rumu jako takiego nie rozcieńczałem (bo nie robiłem), ale zbożówki, które też lubią zrobić "mleko", traktowałem najtańszą wodą z Lewiatana ~2 zł/6 litrową butlę i ładnie schodziły do 40%.
Co do sposobu destylacji, masz regulator do swojego sprzętu? Bo piszesz tylko o grzaniu 1,4 bądź 2 kW, a najlepszą metodą moim zdaniem byłaby praca w trybie pot-still, w końcu to alkohol smakowy. Czyli wykorzystując możliwości kolumny: stabilizacja, odbiór najgorszego przedgonu jak przy spirytusie, potem moc grzania w dół, zaworek otwarty na maksimum i stopniowo zwiększając moc, pomalutku destylujesz bez refluksu. Możesz się nim wspomóc w końcówce procesu, kiedy poczujesz że zbliżają się pogony i odebrać tak wzmocniony urobek w osobne naczynie i zdecydować potem czy łączyć go z sercem, czy wykorzystać w inny sposób.
Co do sposobu destylacji, masz regulator do swojego sprzętu? Bo piszesz tylko o grzaniu 1,4 bądź 2 kW, a najlepszą metodą moim zdaniem byłaby praca w trybie pot-still, w końcu to alkohol smakowy. Czyli wykorzystując możliwości kolumny: stabilizacja, odbiór najgorszego przedgonu jak przy spirytusie, potem moc grzania w dół, zaworek otwarty na maksimum i stopniowo zwiększając moc, pomalutku destylujesz bez refluksu. Możesz się nim wspomóc w końcówce procesu, kiedy poczujesz że zbliżają się pogony i odebrać tak wzmocniony urobek w osobne naczynie i zdecydować potem czy łączyć go z sercem, czy wykorzystać w inny sposób.
Re: rum
Nie mam regulatora mocy, reguluje temperaturę zaworkiem.
Z odbiorem przedgonów robię jak napisałeś.
Na w pełni otwartym zaworkiem nie mogę pracować bo tak jak pisałem przy 1,4kw temperatura w głowicy za szybko rośnie a przy 2kw odbieram spirytus ( w głowicy stałą temp 77,9 a na 10 półce ponad 90).
Jak jest z tymi pogonami- należy przerywać serce gdy temp w kegu ponad 96 C pomimo ze w głowicy trzymam cały czas 83 C poprzez sterowanie refluksem ?
Czy przy większym grzaniu np 2kw zamiast 1,4kw odrywa się więcej pogonów w takcie odbioru serca ?
Z odbiorem przedgonów robię jak napisałeś.
Na w pełni otwartym zaworkiem nie mogę pracować bo tak jak pisałem przy 1,4kw temperatura w głowicy za szybko rośnie a przy 2kw odbieram spirytus ( w głowicy stałą temp 77,9 a na 10 półce ponad 90).
Jak jest z tymi pogonami- należy przerywać serce gdy temp w kegu ponad 96 C pomimo ze w głowicy trzymam cały czas 83 C poprzez sterowanie refluksem ?
Czy przy większym grzaniu np 2kw zamiast 1,4kw odrywa się więcej pogonów w takcie odbioru serca ?
-
- Posty: 41
- Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 10:27
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: rum
Kolego koli_7, na takiej średnicy rurki chcąc bez refluksu odbierać to moc grzania musisz mieć sporo poniżej 1kW. Ostatnio eksperymentuję właśnie ze smakówkami więc przekonałem się że na rurze 60,3mm o długości 0,5 metra max to jest około 1 kW. Wtedy na głowicy utrzymuje się długo temp. w granicach 86-88 stopni.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: rum
EDIT: XXXM również pisze się na przewóz, więc jak tylko melasa będzie w podanych okolicach to po nią pojadę.
Czy jest ktoś kto wiezie melasę w stronę Małopolski/Śląska? Jestem w stanie odebrać w Krakowie/okolicach/ew. w Katowicach i przewieźć do 240l litrów melasy do Rzeszowa - Sebastian120, golec 269 już wyrazili chęć takiego odbioru melasy jak byłaby taka możliwość, a czekam jeszcze na odpowiedzi od XXXM i kris13.wawaldek11 pisze:Ciągle dołączają nowi koledzy
Akualna lista chętnych:
Euphorbia1 120 . . . . . . . okolice Śremu
dulcis_aurum 90 . . . . . . . Grudziądz
mlody 180 . . . . . . . . . . . Sosnowiec . . . .
fuutro 30 . . . . . . . . . . . okolice Zatora
Jones 30 . . . . . . . . . . .
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510. . . . . . .
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30 . . . . . . Opole . . . . . . . .
Kamal 120 . . . . . . . . . . . okolice Koluszek
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30 . . . . . . . . . . . Warszawa
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120 . . . . . . . . Świdnica
Radius 6o . . . . . . . . Oświęcim . . . . . . .
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków . . . .
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60 . . . . . . . . . . Mszczonów-Nadarzyn . . . . . . .
Amplexus 60
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard . . . . . .
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
bbaarrtt . . . 30 . . . . . . . . . Kraków
Popkornn . . . 90 . . . . . . . . Jaworzno
Sebastian120 . . 30. . . . . . . . . . Rzeszów
XXXM . . . . 30. . . .. . . . . . . .okolice Rzeszowa
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów
Razem: 3390
EDIT: XXXM również pisze się na przewóz, więc jak tylko melasa będzie w podanych okolicach to po nią pojadę.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum
Para buch! koła(melasa) w ruch!
Koledzy z okolic Krakowa mogą odebrać melasę u kolegi Władek. http://alkohole-domowe.com/forum/wladek-u29817/ - północne krańce Krakowa - wylot na Warszawę.
Proszę bezpośrednio kontaktować się z Władkiem - PW.
Przy odbiorze mile widziane próbki własnych wyrobów dla Władka - zrobił kawał dobrej roboty Cena melasy 1zł/kg czyli prawie darmo
Mam ogromną prośbę do kolegów, aby uzupełnili (przez PW do mnie) swoje chociaż przybliżone lokalizacje. To ułatwi nam dystrybucję. Również na PW info o odbiorze - usunę z listy.
Mamy ograniczoną ilość melasy w wiadrach po 25kg i dobrym rozwiązaniem byłyby odbiory grupowe. Z cukrowni można odebrać tylko w paletopojemniku 1000l.
Euphorbia1 120 . . . . . . . okolice Śremu . . . . . . .
dulcis_aurum 90 . . . . . . . Grudziądz
fuutro 30 . . . . . . . . . . . okolice Zatora . . . . . . .
Jones 30 . . . . . . . . . . .okolice Torunia
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510. . . . . . .
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów . . . . . . . . . . .
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30 . . . . . . Opole . . . . . . . . . . . . . . . .
Kamal 120 . . . . . . . . . . . okolice Koluszek
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30 . . . . . . . . . . . Warszawa . . . . . . . . .
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120 . . . . . . . . Świdnica
Radius 6o . . . . . . . . Oświęcim . . . . . . . . . . . . .
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków . . . . . . . . . . . . . . .
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60 . . . . . . . . . . Mszczonów-Nadarzyn . . . .
Amplexus 60 . . . . . . . . .Jelenia Góra . . . . . . . . .
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90 . . . . . . . . Lublin
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard . . . . . .. . .
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
bbaarrtt . . . 30 . . . . . . . . . Kraków
Popkornn . . . 90 . . . . . . . . Jaworzno
Sebastian120 . . 30. . . . . . . . . . Rzeszów . . . .
XXXM . . . . 30. . . .. . . . . . . .okolice Rzeszowa
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów . . . .
Pokłonami pięknie dziękuję pomysłodawcy akcji i darczyńcom
Mlody już wykasowany ale też
Koledzy z okolic Krakowa mogą odebrać melasę u kolegi Władek. http://alkohole-domowe.com/forum/wladek-u29817/ - północne krańce Krakowa - wylot na Warszawę.
Proszę bezpośrednio kontaktować się z Władkiem - PW.
Przy odbiorze mile widziane próbki własnych wyrobów dla Władka - zrobił kawał dobrej roboty Cena melasy 1zł/kg czyli prawie darmo
Mam ogromną prośbę do kolegów, aby uzupełnili (przez PW do mnie) swoje chociaż przybliżone lokalizacje. To ułatwi nam dystrybucję. Również na PW info o odbiorze - usunę z listy.
Mamy ograniczoną ilość melasy w wiadrach po 25kg i dobrym rozwiązaniem byłyby odbiory grupowe. Z cukrowni można odebrać tylko w paletopojemniku 1000l.
Euphorbia1 120 . . . . . . . okolice Śremu . . . . . . .
dulcis_aurum 90 . . . . . . . Grudziądz
fuutro 30 . . . . . . . . . . . okolice Zatora . . . . . . .
Jones 30 . . . . . . . . . . .okolice Torunia
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510. . . . . . .
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów . . . . . . . . . . .
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30 . . . . . . Opole . . . . . . . . . . . . . . . .
Kamal 120 . . . . . . . . . . . okolice Koluszek
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30 . . . . . . . . . . . Warszawa . . . . . . . . .
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120 . . . . . . . . Świdnica
Radius 6o . . . . . . . . Oświęcim . . . . . . . . . . . . .
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków . . . . . . . . . . . . . . .
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60 . . . . . . . . . . Mszczonów-Nadarzyn . . . .
Amplexus 60 . . . . . . . . .Jelenia Góra . . . . . . . . .
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90 . . . . . . . . Lublin
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard . . . . . .. . .
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
bbaarrtt . . . 30 . . . . . . . . . Kraków
Popkornn . . . 90 . . . . . . . . Jaworzno
Sebastian120 . . 30. . . . . . . . . . Rzeszów . . . .
XXXM . . . . 30. . . .. . . . . . . .okolice Rzeszowa
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów . . . .
Pokłonami pięknie dziękuję pomysłodawcy akcji i darczyńcom
Mlody już wykasowany ale też
Ostatnio zmieniony środa, 27 maja 2015, 00:01 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 6 razy.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 28
- Rejestracja: piątek, 22 maja 2015, 17:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: rum
Dzięki uprzejmości kolegi @wawaldek11, za co bardzo dziękuję, udało mi się ściągnąć partię melasy do Krakowa , którą mogę się z Wami podzielić .
Akcja z mojej strony jest non-profit. Jednak, jak wspominał Waldek, mile widziane próbki Waszych produktów, odwdzięczę się swoimi, jest to wszystko w celach edukacyjnych, mam słaby światopogląd i muszę go poszerzyć.
Konkrety:
Cena to 1zł/kg.
Melasa jest w beczkach 250l., zalanych po ok 210kg., niestety nie mam możliwości pompowania, jest zbyt gęste. Odbiór wyobrażam sobie tak, organizujecie się w grupy i dzielicie się beczką we własnym zakresie, na miejscu ew. u siebie. Jeżeli ktoś się uprze, nalewa sobie sam.
Nie dysponuję żadnymi pojemnikami , załatwiacie to we własnym zakresie.
Kontakt Pw., na każde odpowiem.
Akcja z mojej strony jest non-profit. Jednak, jak wspominał Waldek, mile widziane próbki Waszych produktów, odwdzięczę się swoimi, jest to wszystko w celach edukacyjnych, mam słaby światopogląd i muszę go poszerzyć.
Konkrety:
Cena to 1zł/kg.
Melasa jest w beczkach 250l., zalanych po ok 210kg., niestety nie mam możliwości pompowania, jest zbyt gęste. Odbiór wyobrażam sobie tak, organizujecie się w grupy i dzielicie się beczką we własnym zakresie, na miejscu ew. u siebie. Jeżeli ktoś się uprze, nalewa sobie sam.
Nie dysponuję żadnymi pojemnikami , załatwiacie to we własnym zakresie.
Kontakt Pw., na każde odpowiem.
Pozdrawiam
Władek.
Władek.
Re: rum
Drodzy Koledzy,
co prawda dość późno, ale jestem bardzo zainteresowany zakupem około 50 kg melasy.
Jeśli jest taka możliwość proszę o informację. Jestem ze Zgierza, ale mogę podjechać do 50 km.
Pozdrawiam wszystkich miłośników rumu.
Piotrek
mogę również odebrać za pomocą swojego przyjaciela z Pruszkowa/okolic
co prawda dość późno, ale jestem bardzo zainteresowany zakupem około 50 kg melasy.
Jeśli jest taka możliwość proszę o informację. Jestem ze Zgierza, ale mogę podjechać do 50 km.
Pozdrawiam wszystkich miłośników rumu.
Piotrek
mogę również odebrać za pomocą swojego przyjaciela z Pruszkowa/okolic
Re: rum
Mam do was 3 pytania
1.Jak wy sobie radzicie z rumem na kolumnach lm ?
2.Czy po przekroczeniu 96C na kegu powinienem skończyć odbierać serce czy mogę dalej utrzymywać 83C w głowicy zaworkiem i dalej odbierać destylat bez obawy na pogony?
3. Czy pod koniec odbioru mogę zmienić grzanie z 1,4 na 2kw w celu szybszego odbioru resztki destylatu bez obawy na pogony czy lepiej przerwać odbiór serca i resztę odebrać jako spirytus?
Z moich obserwacji wynika ze moc grzania powinna być między 1,4-2kw. Skoro przy 1,4 rośnie za szybko a przy 2kw utrzymuje się za niska.scorpio33 pisze:Kolego koli_7, na takiej średnicy rurki chcąc bez refluksu odbierać to moc grzania musisz mieć sporo poniżej 1kW. Ostatnio eksperymentuję właśnie ze smakówkami więc przekonałem się że na rurze 60,3mm o długości 0,5 metra max to jest około 1 kW. Wtedy na głowicy utrzymuje się długo temp. w granicach 86-88 stopni.
Mam do was 3 pytania
1.Jak wy sobie radzicie z rumem na kolumnach lm ?
2.Czy po przekroczeniu 96C na kegu powinienem skończyć odbierać serce czy mogę dalej utrzymywać 83C w głowicy zaworkiem i dalej odbierać destylat bez obawy na pogony?
3. Czy pod koniec odbioru mogę zmienić grzanie z 1,4 na 2kw w celu szybszego odbioru resztki destylatu bez obawy na pogony czy lepiej przerwać odbiór serca i resztę odebrać jako spirytus?
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum
W przyszłym tygodniu będą nowe informacje na temat dalszej dystrybucji melasy. Musimy ustalić ostateczną cenę za wiadro z przesyłką, aby przyjmować wpłaty.
W związku z tym, że są to działania non-profit, tempo nie jest za szybkie. Ale przecież nam się nie śpieszy - dlatego pędzimy
W związku z tym, że są to działania non-profit, tempo nie jest za szybkie. Ale przecież nam się nie śpieszy - dlatego pędzimy
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 379
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
- Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: rum
Dziękuję Organizatorom za akcję MELASA:)
Nadmieniam, że przeglądałem forum i przepisy, ale mam jeszcze jedno pytanie odnośnie nastawów. Chciałbym poczynić nastaw tylko z melasy, bez dodatku cukru, albo glukozy. Teoretycznie w 12 kg (8L) melasy powinno być ok 6kg cukru i na fermentora 30 właśnie takich proporcji chciałbym użyć. Czy ktoś już testował takie proporcje?
Nadmieniam, że przeglądałem forum i przepisy, ale mam jeszcze jedno pytanie odnośnie nastawów. Chciałbym poczynić nastaw tylko z melasy, bez dodatku cukru, albo glukozy. Teoretycznie w 12 kg (8L) melasy powinno być ok 6kg cukru i na fermentora 30 właśnie takich proporcji chciałbym użyć. Czy ktoś już testował takie proporcje?
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum
Nie sam cukier jest w melasie
Są też składniki niefermentowalne, które jednak podnoszą stężenie (Blg) i one sprawiają, że drożdże nie mają komfortowych warunków do pracy - ciśnienie osmotyczne. Mi kiedyś nie przerobiły nastawu o wysokim Blg - ok. 40 - bo uznałem, że Blg dundru nie powinno wpłynąć na pracę drożdży.
Jeśli masz wolę i warunki, to zrób dwa nastawy z różnej ilości melasy i będziemy wiedzieć (jak podzielisz się wynikami ) jak przebiegła fermentacja i jaka jest wydajność z tej melasy.
Rozumiem, że Twoje zamówienie jest zrealizowane?
Są też składniki niefermentowalne, które jednak podnoszą stężenie (Blg) i one sprawiają, że drożdże nie mają komfortowych warunków do pracy - ciśnienie osmotyczne. Mi kiedyś nie przerobiły nastawu o wysokim Blg - ok. 40 - bo uznałem, że Blg dundru nie powinno wpłynąć na pracę drożdży.
Jeśli masz wolę i warunki, to zrób dwa nastawy z różnej ilości melasy i będziemy wiedzieć (jak podzielisz się wynikami ) jak przebiegła fermentacja i jaka jest wydajność z tej melasy.
Rozumiem, że Twoje zamówienie jest zrealizowane?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: rum
Cześć. Jestem po pierwszym rumie. Nie wiem czy to normalne, ale cukromierz stanął na 5 Blg. Fermentacja ustała na pewno. Nastaw: 3l melasy (kg?), 1 kg cukru z trzciny cukrowej, 2 kg cukru białego z "biednej bronki", drożdże do rumu oraz woda do 24 litrów. Cukromierz pokazywał 22 Blg. Ruszyło bardzo energicznie i po 5 dniach ... koniec fermentacji. Postało jeszcze 4 dni i Blg nie drgnęło (5). Poszło do alembika. Otrzymałem 5 l 40% surówki. Na pozostałościach w fermentorze nastawiłem następny nastaw. Proporcje takie same, ale cukru białego 1 kg - Blg też 22. Zanim skończyłem destylować nastaw szumiał aż miło (wykorzystuje ciepłą wodę z chłodnicy do następnego nastawu) . Miałem wrażenie, że nastaw jest lekko gęstawy i może cukromierz przekłamuje? Chociaż po ilości otrzymanej surówki wygląda OK, zwłaszcza, że około 4 l zostało w fermentorze na następny raz. Potem połączę 2 surówki i przedestyluje. Praktycznie rumu nie pijam, ale znajomy prosił bym zrobił dla niego. Zobaczymy co wyjdzie.
Pozdrawiam. jajek12
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum
Jajek12 - nastawy z melasą nie schodzą poniżej 0. W melasie są niefermentowalne składniki i one utrzymują podwyższony *Blg.
Cukromierz, jeśli nie przykleił się do ścianki, to nie przekłamuje - on właśnie mierzy gęste.
Kolejne nastawy można robić na dundrze, ale Twój był jeszcze w garze
Wtedy przepracowane nastawy mogą mieć jeszcze wyższe Blg - sumują się niefermentowalne składniki.
Jeśli to Twój pierwszy rum, to dlaczego twierdzisz, że rumu nie pijasz? Czasem możesz być pozytywnie zaskoczony tym co uzyskasz
Cukromierz, jeśli nie przykleił się do ścianki, to nie przekłamuje - on właśnie mierzy gęste.
Kolejne nastawy można robić na dundrze, ale Twój był jeszcze w garze
Wtedy przepracowane nastawy mogą mieć jeszcze wyższe Blg - sumują się niefermentowalne składniki.
Jeśli to Twój pierwszy rum, to dlaczego twierdzisz, że rumu nie pijasz? Czasem możesz być pozytywnie zaskoczony tym co uzyskasz
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: rum
W temacie kurierowania wiaderek- jeżeli wiaderka nie będą pakowane w karton, choćby najlichszy, to opłata w 90% przypadków będzie podwojona, bo paczka cylindryczna jest niestandardowa. Jeżeli chcielibyście pośrednictwo, to moja umowa z kurierem dopuszcza paczki NST do 30kg za ~18zł. Z kartonikiem ~15zł. Mogę bezpłatnie użyczyć:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: rum
@wawaldek11. Jak kilka lat temu "zatrułem się" rumem, to do dzisiaj mam wstręt.
@klodek4 sugerowałem się przepisem z tej strony http://alkohole-domowe.com/forum/rum-t830-50.html
@klodek4 sugerowałem się przepisem z tej strony http://alkohole-domowe.com/forum/rum-t830-50.html
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum
Jak jest dobra melasa, to i z burakiem wyjdzie niezłe. A cukier buraczany myślę, że dodajemy z oszczędności - jest sporo tańszy. Nawet Cieślak dopuszczał dodatek cukru do miodów pitnych
Mam destylat/surówkę z samej koziej melasy i jak po drugim razie będzie zbyt esencjonalny, to na próbę rozcieńczę czystym spirytusem. A że jest teraz esencjonalny, to fakt
Mam destylat/surówkę z samej koziej melasy i jak po drugim razie będzie zbyt esencjonalny, to na próbę rozcieńczę czystym spirytusem. A że jest teraz esencjonalny, to fakt
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: rum
Im bardziej odcukrzona melasa tym bardziej aromatyczna. Rum z koziej melasy był aż nadto rumowy, mimo że nastawiałem na każde 2l melasy 1kg cukru - a nastaw czysto cukrowy na dundrze mógłby ujść spokojnie za bardzo aromatyczny rum sklepowy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy