To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Zwarte Urządzenia Rektyfikujące i nie tylko...

Autor tematu
marek85
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2014, 14:12
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: marek85 »

Witam, ostatnio majsterkuje czesto na glukozie i mam taki oto bardzo ważny wniosek - po jednym pędzeniu na glukozie otrzymany produkt jest lepszy niż cukier po dwóch destylacjach, a podsumowując cenowo to glukozę mam za 83 zl - 25 kg, wiec wolę dopłacić te kilkanaście złotych do glukozy niż marnować czas i prąd przy cukrze :)
alembiki
Awatar użytkownika

arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: arbaletnik »

Witaj gdzie kupiłeś glukozę?
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: Dave »

Rownież jestem ciekawy gdzie tak tanio można kupić glukozę

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: golec269 »

Witaj Marek. To glukozę tylko raz rektyfikujesz?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: rozrywek »

Marek85, z całym szacunkiem dla ciebie....nie polecaj nikomu pędzenie gó.....na ponieważ znalazłeś super glukozę. Niestety nie odkryłeś Ameryki,nawet tej południowej. Wszelakie zaciery, nastawy są przepuszczane DWA RAZY!!!
Nie polecaj nikomu niczego co nie jest zgodne ze sztuką. Jesteś na forum Alkohole Domowe, nie na forum szybko i tanio.Uszanuj to proszę.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Szlumf
2000
Posty: 2378
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: Szlumf »

rozrywek pisze:Wszelakie zaciery, nastawy są przepuszczane DWA RAZY!!!
Nie polecaj nikomu niczego co nie jest zgodne ze sztuką.
Trochę przesadzasz. Przeczytaj jak rektyfikują Spiryt lub Kula. Im chyba trudno zarzucić brak wiedzy. Ponadto moim zdaniem nastawy owocowe lepiej wychodzą gonione tylko raz. Każdy musi sam znaleźć to co mu najbardziej odpowiada przy sprzęcie który posiada.
A nasza "sztuka" ciągle się rozwija. Wystarczy poczytać zalecenia sprzed 4-5 lat i porównać z obecnymi.

Autor tematu
marek85
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2014, 14:12
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: marek85 »

Witam, glukozę kupilem w firmie savpol w Gliwicach, ale kupilem to przez kolegę który ma piekarnie wiec pewnie dlatego taka cena. Nie próbowałem jeszcze glukozę przedestylować dwa razy, poprostu nie widzę takiej potrzeby, chciał napewno spróbuje żeby mieć porównanie (jezeli ktos z was destylował glukozę 2 razy to proszę o wypowiedz jaki byl efekt) A odnośnie wypowiedzi kolegi powyżej - wiem ze nie odkrylem ameryki, ale chyba po to jest każde forum żeby wyrażać swoje spostrzeżenia itp, więc nie wiem po co ten "atak" moim kierunku
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: Dave »

@marek85 świetnie się składa bo mam blisko do Gliwic ale znam też bardzo dobrze kilku właścicieli dużych cukierni i dziękuję za podsunięcie pomysłu, na pewno uda mi się przez nich załatwić towar dużo taniej a potrzebuje nie mało bo 10 worków. Jeśli mogę zapytać o samą kolumnę bo rozmawiałem 3 dni temu z Akasem i wysyłał mi zdjęcia miedzy innymi kolumny Twojej lub blizniaczej, chcialbym dowiedzieć sie czy robiłeś smakowki na niej bo zastanawiam sie jak bufor wpływa na sam proces, czy nie oczyszcza za bardzo smaku i czy nie podnosi %. Zastanawiam sie też czy zakładać elektrozawory na LM i OLM ze sterownikiem SKN bo kolumnę chce o wysokości 260cm czy wystarczy obsługa manualna choć w tym przypadku z drabiny

exodus
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 15 wrz 2014, 10:12
Krótko o sobie: Bronie się przed alkoholem z całych sił, tylko ja słabiutki jestem
Ulubiony Alkohol: Na myszach pędzone
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: exodus »

Nie polecaj nikomu niczego co nie jest zgodne ze sztuką. Jesteś na forum Alkohole Domowe, nie na forum szybko i tanio.Uszanuj to proszę.

Prosisz o szacunek, a sam nie szanujesz gustów innych? Czyli jeśli mnie smakuje puszczone raz na zmywakach (na przykład) to mam skasować konto, czy może wstydzić się, że mam tak mało wysublimowane podniebienie?

Co determinuje zgodność ze sztuką, a co jest pospolitym bimbrownictwem ?
Jak komuś smakuje to na zdrowie i daj mu cieszyć się tym comudało mu się zrobić. Jak przestanie smakować, albo uzna, że chce lepiej to poszuka tutaj i znajdzie.

Jedni koledzy rektyfikują 3 razy, bo wg. Nich dopiero to daje oczekiwane przez nich rezultaty, inni piją kolorowe płyny, bo "po borygo się nie rzygo".

Kolega zrobił alkohol domowy więc jest na właściwym forum, lepszy lub gorszy, ale swój.
Awatar użytkownika

Aquila
50
Posty: 71
Rejestracja: poniedziałek, 6 paź 2014, 01:48
Podziękował: 106 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: Aquila »

Witam,
rozrywek pisze:Marek85, z całym szacunkiem dla ciebie....nie polecaj nikomu pędzenie gó.....na ponieważ znalazłeś super glukozę.
Jeżeli to gó...o po pierwszym tłoczeniu smakuje lepiej niż mój destylat po dwóch, to z własnej nieprzymuszonej woli takie gó...o chcę robić u siebie :D Ja jeszcze nie próbowałem z glukozą i własnych doświadczeń nie mam. Tym bardziej cenię wnioski Kolegi @Marek85 i innych Kolegów, bo taniej i szybciej wychodzi uczyć się na błędach i sukcesach innych :D

Wczoraj wydawało mi się, że zrobiłem dobry produkt :ugeek:. Dzisiaj już wiem, że to co robię to miszczostfo śfiata nie jest . A jutro pewnie próbując wyrobów innych kolegów :shock: :odlot: :poklon; :respect: to na samą myśl o tym co zrobiłem przedwczoraj zrobi mi się :oops:
rozrywek pisze:Wszelakie zaciery, nastawy są przepuszczane DWA RAZY!!!
Nie polecaj nikomu niczego co nie jest zgodne ze sztuką.
Brzmi jakby "Pamiętaj abyś przepuszczał DWA RAZY" :krzycze: było jedenastym przykazaniem :lol: Ale jako rogata i niepokorna dusza z dziką satysfakcją będę grzeszył przeciwko niemu jak tylko znajdę sposób jak... A wierzę, że prędzej czy później taki sposób się znajdzie ;)
rozrywek pisze:Jesteś na forum Alkohole Domowe, nie na forum szybko i tanio.
Brzmi, jakby jedno wykluczało drugie. Wielkie firmy w pogoni za zyskiem dawno już przekroczyły granicę absurdu produkując coś, co nie nadaje się do spożycia ale jest tanie. I to jest pazerność w najczystszej postaci. Nieważne, że wykończą swoich klientów, ważne żeby zysk był maksymalny.
Nie jestem zwolennikiem kompromisów, ale czy nie wydaje się rozsądnym próbowanie osiągnięcia w naszym hobby czegoś, co jest tak dobre jak to tylko możliwe, wytworzone tak szybko jak to możliwe i tak tanio jak to możliwe?

Pozdrowienia

Aquila
Mówią, że życie zaczyna się po 40-stce. Ale to nieprawda. Zaczyna się po 50-tce. A najlepiej po dwóch...
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: gary1966 »

@Dave, jestem po trzech destylacjach smakowych w ostatnim tygodniu.
Konfiguracja kolumny, od dołu:
-keg 30 l
-bufor, 1,9 l pojemności, 18 cm KO
-człon z miedzią 30 cm
-człon z OLM- pod półką 33 cm, nad 16 cm KO
-głowica puszkowa pusta.
Podane w cm są realne zasypy KO/Cu.
Pomiar temperatury 20 cm pod półką odbioru. Posiadam tylko jeden termometr.
Grzeje gazem ziemnym, gdy opary dotrą do głowicy a skroplone spłyną do butelki, przysłowiowa 50-tka (podpałka), zamykam odbiór LM, puszczam wodę na skraplacz, zmniejszam grzanie oraz stabilizuję 15 min. kolumnę. Po kwadransie opróżniam zawartość jeziorka w głowicy, u mnie jest tego ok 200 ml, ustawiam odbiór na 1 kropla / s, przedgon ten wraz z odebranym też z LM-a pogonem podlega późniejszemu recyklingowi na 96 %.
Serce, po przepłukaniu OLM-a (50 ml), przy zaworze refluksu maksymalnie otwartym, odbieram do temperatury 95*C- mierzoną 20 cm pod półką odbioru, powyżej 95*C radze zmienić butelkę bo w zależności od rodzaju owoców jest różnie z pogonem. Średnio serce ma 75 %.
Po gonie, znów stabilizacja i odbiór 96% z OLM-a, na koniec resztę pogonów odbieram z głowicy (LM).

Pierwszym wsadem w kotle była osokoła z glukozą, efekt bardzo delikatny w smaku urobek, dodam mu suszonej śliwki.

Drugi wsad to nastaw z cukru trzcinowego, do którego po zakończonej fermentacji ( 0 Blg-G 995) dolałem ok 2,5 l bardzo gęstego i aromatycznego dundru goleniowskiego, efekt bardzo, bardzo obiecujący.

Trzeci wsad to wino Kadarka od kolegi, no i on będzie zadowolony bo jest dużo aromatu.

Oba aromatyczne wsady, rumowy i Kadarka zostawiły w buforze niewiele swojego pozytywnego ładunku, i dobrze :ok: .
Tak wyglądały moje trzy ostatnie przygody z kolumną na aromat.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: rozrywek »

Exodus. Możliwe, że moje słowa zbyt ostro zabrzmiały, przepraszam w takim razie wszystkich którzy mogli się poczuć urażeni.
Niech każdy pędzi jak mu się podoba. Jedynie chodziło w mej wypowiedzi o jakość, oraz dbałość o to co dla mnie i dla innych jest sztuką, a co surówką.
Jeszcze raz przepraszam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

exodus
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 15 wrz 2014, 10:12
Krótko o sobie: Bronie się przed alkoholem z całych sił, tylko ja słabiutki jestem
Ulubiony Alkohol: Na myszach pędzone
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: exodus »

rozrywek
Nie mam nic do Ciebie, jednak tak kategoryczne wypowiedzi brzmią jak "nie robisz lux-neutralnego spirytu z kolumny 2,5m + OLM, bufor, latarka puszczonego 3 razy - to jesteś niefajny i idź być niefajny na innym forum".

Jeden walczy o jakość na 100%, inny tylko trochę się wysila bo tyle mu wystarczy. A przecież wszyscy kapiący jesteśmy kumplami, nie ?

Szkoda by było, gdyby ktoś się obraził na forum i zamiast czerpać z niego wiedzę i ulepszać proces ( jeśli ma chęć) gotował drożdżową brymuchę a'la PRL i stwierdził "nieważne jak smakuje, ważne, żeby sponiewierało" bo wg niego lepiej się nie da :)

P.S.
Jak modzi stwierdzą, że nasze rozważania są nie na temat to wyczyścicie sobie topic wg uznania.

Autor tematu
marek85
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2014, 14:12
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

Post autor: marek85 »

Sprzęt do sprzedania, stan idealny. Bardzo bym prosił admina o możliwość napisania odpowiedniego tematu w dziale sprzedam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria destylatorów Reflux”