Podstawy budowy i destylacji
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lis 2009, 22:14
Witam brać, mam kilka pytań, a więc tak:
1. Powiedzcie mi tak, odleje przedgon 100 ml i jeśli zapach będzie już po tym okey, to zbieram do przysłowiowych 30% poniżej już nie.
2. I do drugiej destylacji jak to rozcieńczyć i do kiedy odbierać drugi raz destylowaną psotę.
3. Następne, co chciałbym się dowiedzieć jak zamontować termometr, od pieca centralnego niezbyt się nadaje bo ma długi trzon poniżej gwintu i za daleko wchodzi w trójnik(chyba mosiądz). Powiedz mi Kucyk, jak ty masz zrobiony termometr w BF-20 bo to nie jest raczej od kotła C.O.
4. A jak wmontować tą "głowiczkę" elektronicznych termometrów?
1. Powiedzcie mi tak, odleje przedgon 100 ml i jeśli zapach będzie już po tym okey, to zbieram do przysłowiowych 30% poniżej już nie.
2. I do drugiej destylacji jak to rozcieńczyć i do kiedy odbierać drugi raz destylowaną psotę.
3. Następne, co chciałbym się dowiedzieć jak zamontować termometr, od pieca centralnego niezbyt się nadaje bo ma długi trzon poniżej gwintu i za daleko wchodzi w trójnik(chyba mosiądz). Powiedz mi Kucyk, jak ty masz zrobiony termometr w BF-20 bo to nie jest raczej od kotła C.O.
4. A jak wmontować tą "głowiczkę" elektronicznych termometrów?
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Podstawy budowy i destylacji
W skrócie:
Ad. 1. Dokładnie tak. Swoją drogą, to moim zdaniem lepiej w pierwszej destylacji odebrać wszystko, co będzie szło aż do wystąpienia opalizacji destylatu, a dopiero w drugiej jeździe odlać tą pięćdziesiątkę lub setę w zależności od ilości destylatu.
Ad. 2. Jeśli chcesz uzyskać 80% destylat, to nie rozcieńczaj wsadu z pierwszej destylacji. Natomiast, jeśli masz możliwość przechowywania większej ilości towaresu, do chlupnij drugie tyle wody i jedź powoli również do wystąpienia opalescencji, lub "mdłego" zapachu pogonowego. Otrzymasz 60% destylat, ale o wiele czyściejszy, gdyż woda zatrzyma cięższe frakcje.
Ad. 3. Termometr od kotła CO (taki jak w BF-20 czy BF-63), a dokładniej sam jego wkład, nadaje się znakomicie. Zamontuj trójnik na wyjściu par do chłodnicy i zasadź weń korek z dziurą na rurkę fermentacyjną od szklanego balonu. W podanych galeriach znajdziesz szczegóły konstrukcyjne obsad termometru.
Ad. 4. Końcówka termometru tablicowego najczęściej kupowanego przez psotników ma dokładnie taką samą średnicę jak nóżka termometru CO więc możesz ją w korek od balona z powodzeniem zatknąć.
Na koniec foto obsady termometru w Bimber Boy'u:
Ad. 1. Dokładnie tak. Swoją drogą, to moim zdaniem lepiej w pierwszej destylacji odebrać wszystko, co będzie szło aż do wystąpienia opalizacji destylatu, a dopiero w drugiej jeździe odlać tą pięćdziesiątkę lub setę w zależności od ilości destylatu.
Ad. 2. Jeśli chcesz uzyskać 80% destylat, to nie rozcieńczaj wsadu z pierwszej destylacji. Natomiast, jeśli masz możliwość przechowywania większej ilości towaresu, do chlupnij drugie tyle wody i jedź powoli również do wystąpienia opalescencji, lub "mdłego" zapachu pogonowego. Otrzymasz 60% destylat, ale o wiele czyściejszy, gdyż woda zatrzyma cięższe frakcje.
Ad. 3. Termometr od kotła CO (taki jak w BF-20 czy BF-63), a dokładniej sam jego wkład, nadaje się znakomicie. Zamontuj trójnik na wyjściu par do chłodnicy i zasadź weń korek z dziurą na rurkę fermentacyjną od szklanego balonu. W podanych galeriach znajdziesz szczegóły konstrukcyjne obsad termometru.
Ad. 4. Końcówka termometru tablicowego najczęściej kupowanego przez psotników ma dokładnie taką samą średnicę jak nóżka termometru CO więc możesz ją w korek od balona z powodzeniem zatknąć.
Na koniec foto obsady termometru w Bimber Boy'u:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lis 2009, 22:14
Re: Podstawy budowy i destylacji
Trójnik już mam, ale nie wyskoczy ten termometr?
Ostatnio zmieniony wtorek, 1 gru 2009, 19:54 przez szczotkiewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Podstawy budowy i destylacji
Jeśli wyskoczy, znaczy, że przelot do chłodnicy się zapchał. Zapobiegnie to gorszym następstwom wzrostu ciśnienia jak poparzenie Ciebie. W kotle nie ma, i nie powinno być, praktycznie ciśnienia.
Termometr dość ścisło wchodzi w specjalnie ukształtowane gniazdo, które zapewnia szczelność, więc nie ma co się obawiać o jego wyplucie.
Termometr dość ścisło wchodzi w specjalnie ukształtowane gniazdo, które zapewnia szczelność, więc nie ma co się obawiać o jego wyplucie.
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lis 2009, 22:14
Re: Podstawy budowy i destylacji
No, więc słuchaj/cie przepędziłem wczoraj moją pierwszą psotę.
Co prawda jest to na drożdżach domowych do pieczenia, ale następny zacier już będzie na odpowiednich.
Więc tak w moim pot-stillu po pierwszej destylacji wyszedł KRYSZTAŁ, tylko, że ma taki ostry smak i zapach (pomijając zapach drożdży), drugi raz nie destylowałem zrobię to jutro, czy to pomoże, czy coś jest nie tak?
Czekam na sugestie.
Co prawda jest to na drożdżach domowych do pieczenia, ale następny zacier już będzie na odpowiednich.
Więc tak w moim pot-stillu po pierwszej destylacji wyszedł KRYSZTAŁ, tylko, że ma taki ostry smak i zapach (pomijając zapach drożdży), drugi raz nie destylowałem zrobię to jutro, czy to pomoże, czy coś jest nie tak?
Czekam na sugestie.
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lis 2009, 22:14
Re: Podstawy budowy i destylacji
A powiedz mi do ilu procent się stężenie alkoholu pali?
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 gru 2009, 23:29 przez szczotkiewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lis 2009, 22:14
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Podstawy budowy i destylacji
Zainstaluj Firefoxa, Operę albo Chrome'a- te przeglądarki podkreślają błędy. Ewentualnie pisz posta w edytorze, potem poprawiaj i dopiero kopiuj tutaj. Posiadania nawet papierów na różne "dysy" nie zwalnia z obowiązku pisania poprawnie.szczotkiewicz pisze:CO do pisowni to są ludzie co mają czasem z tym problem co nie znaczy, że są jakimiś "głupkami" a wręcz przeciwnie!
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lis 2009, 22:14
Re: Podstawy budowy i destylacji
Żeby nie zakładać nowego tematu napiszę tutaj.
Więc właśnie robię nastaw owocowy, dałem drzemy z czarnej porzeczki trochę starych kompotów ze śliwek razem z owocami i dałem również sok z kompotów z agrestu, wlewając wleciało mi kilka owoców, ale reszty nie wsypywałem bo nie wiem czy zrobię dobrze dodając do tego owoce z agrestu, a jeszcze mogę to zrobić.
Proszę o szybką odpowiedz.
Więc właśnie robię nastaw owocowy, dałem drzemy z czarnej porzeczki trochę starych kompotów ze śliwek razem z owocami i dałem również sok z kompotów z agrestu, wlewając wleciało mi kilka owoców, ale reszty nie wsypywałem bo nie wiem czy zrobię dobrze dodając do tego owoce z agrestu, a jeszcze mogę to zrobić.
Proszę o szybką odpowiedz.
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lis 2009, 22:14
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lis 2009, 22:14
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lis 2009, 22:14
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lis 2009, 22:14
Re: Podstawy budowy i destylacji
Była to paczka drożdży winnych z biowinu.
A tą wodą demiralizowaną rozcieńczyć materiał do drugiej destylacji czy produkt po drugiej destylacji gotowy do picia?
A tą wodą demiralizowaną rozcieńczyć materiał do drugiej destylacji czy produkt po drugiej destylacji gotowy do picia?
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 gru 2009, 21:48 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka- ortografia i scalenie dwóch postów
Powód: kosmetyka- ortografia i scalenie dwóch postów
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Podstawy budowy i destylacji
Pisz po polsku, bo ci zrobię z dupy jesień średniowiecza. I to bez rdugirj sestylacji.
Do drugiej to kranówą, a do chlania to demineralizowaną, albo Żywcem Zdrój. Inaczej mętnieć potrafi, choć smaku to nie zmienia. Są sposoby rozrabiania "na gorąco" ale o nich kiedy indziej...szczotkiewicz pisze:A tą wodą demiralizowaną rozcieńczyć materiał do drugiej destylacji czy produkt po rdugirj sestylacji gotowy do picia?
Pisz po polsku, bo ci zrobię z dupy jesień średniowiecza. I to bez rdugirj sestylacji.
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lis 2009, 22:14
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Podstawy budowy i destylacji
Nic nie stoi na przeszkodzie aby już przedestylować nastaw, pod warunkiem, że bulkanie odbywa się rzeczywiście powoli. W przeciwnym przypadku stracisz cukier. Najłatwiejszy test na to, czy nastaw jest już gotowy to posmakować jego. Jeśli jest cierpki to znaczy, że cukru w nim nie ma. Niektórzy twierdzą, że nastaw powinno się klarować, inni, że niekoniecznie. Ja osobiście jestem za drugą opcją...
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lis 2009, 22:14
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lis 2009, 22:14
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lis 2009, 22:14
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lis 2009, 22:14