Nastaw z maku i herbaty razem lub osobno. Co sądzicie.
-
Autor tematu - Posty: 299
- Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 19:02
- Ulubiony Alkohol: coś co sam wyprodukuję
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: północna zachodnia Polska
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 68 razy
Witam serdecznie. Jak w temacie z braku świeżych Polskich owoców, zastanawiam się nad popełnieniem nastawu z masy makowej i herbaty erl grey. Nie wiele bo eksperymentalnie po 20 L każdy. Szukałem coś o takich dziełach ale nie znalazłem informacji. Masa makowa około 5 kg w 10 L wody. Później będę rozcieńczał wodą z cukrem do 20 L i 25 blg. Jakie drożdże? Nie zależy mi na czasie i zakładam co najmniej 6 - 8 tygodni pracy. Herbata - wyszukam bardzo liściastą aromatyczną (nie aromatyzowana) erl grey, naparzę 20 L herbaty i osłodzę kilkuset łyżeczkami cukru do 25 blg. Kwestia drożdży jak poprzednio pozostaje otwarta. Proste jak zwykła cukrówka ale czy uda się wydobyć aromaty na pot still-u? Pozdrawiam.
.....tymczasem w blaszaku
-
- Posty: 4904
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Nastaw z maku i herbaty razem lub osobno. Co sądzicie.
Spawacz, zmartwię Cię, ale Earl Grey to chyba najbardziej znana herbata aromatyzowana właśnie . Dokladnie rzecz biorąc bergamotą, stąd ten specyficzny aromat. Co z tego zostanie po fermentacji a potem po destylacji, nie wiem, obawiam się że niewiele. Z masą makową może być ciekawiej, chyba nikt nie próbował. A jeśli zależy Ci na "earlgrejówce", raczej celował bym w inny sposób jej uzyskania: do kotła czysty spirytusik, na górę kolumny/deflegmatora płócienny woreczek z herbatą i przepuszczenie przez aparat w trybie pot still, z prędkością ile fabryka dała.
-
- Posty: 33
- Rejestracja: niedziela, 28 lut 2016, 22:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z maku i herbaty razem lub osobno. Co sądzicie.
Oczywiście ten spirytus trzeba rozcieńczyć wodą przed rozpoczęciem grzania, bo inaczej może się zapalićLootzek pisze:Spawacz, zmartwię Cię, ale Earl Grey to chyba najbardziej znana herbata aromatyzowana właśnie . Dokladnie rzecz biorąc bergamotą, stąd ten specyficzny aromat. Co z tego zostanie po fermentacji a potem po destylacji, nie wiem, obawiam się że niewiele. Z masą makową może być ciekawiej, chyba nikt nie próbował. A jeśli zależy Ci na "earlgrejówce", raczej celował bym w inny sposób jej uzyskania: do kotła czysty spirytusik, na górę kolumny/deflegmatora płócienny woreczek z herbatą i przepuszczenie przez aparat w trybie pot still, z prędkością ile fabryka dała.
Mój aktualny sprzęt: kuchenka elektryczna 1500 W, garnek ok. 5,6 l, wężyk silikonowy, skraplacz miedziany 1 m w pojemniku z wodą