Garnek aluminiowy do zacierania
-
Autor tematu - Posty: 52
- Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 23:06
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: Garnek aluminiowy do zacierania
KO lub emalia, zacier jest kwaśny i aluminiowy garnek będzie się- wolno, bo wolno- ale jednak rozpuszczał. Pojemności tego rzędu (do 30l) są do dostania w hipermarketach jako garnki na wagę, kosztują czapkę gruszek.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania
Powiem Ci tak, pracuję na kuchni i używamy naprawdę wielkich garów z nierdzewki i aluminiowych (60l)
Jak robimy zupkę na wesele w takim garnuszku z nierdzewki wszystko ok a jak ktoś zapoda z aluminium i się zagapi to garnuszek można od razu wywalić do śmieci. Przypalenie w aluminium jest nie do usunięcia. Jedyne co byś musiał robić to stać i mieszać non stop jak zostawisz na sekundę to po sprawie, centymetrowa spalenizna na dnie.
Jak robimy zupkę na wesele w takim garnuszku z nierdzewki wszystko ok a jak ktoś zapoda z aluminium i się zagapi to garnuszek można od razu wywalić do śmieci. Przypalenie w aluminium jest nie do usunięcia. Jedyne co byś musiał robić to stać i mieszać non stop jak zostawisz na sekundę to po sprawie, centymetrowa spalenizna na dnie.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania
Chyba tak źle nie jest z przypalaniem w ameliniowych garach.
Nie tak dawno je jeszcze aluminiowe kotły królowały we wszystkich stołówkach - obozowych, internackich, wojskowych, przyzakładowych i bardziej wykwintnych też. I nie pamiętam aby był jakiś specjalny problem z przypalaniem. Solidne, grube dno dobrze rozprowadzało dostarczane ciepło.
Teraz ich nie stosujemy z innego powodu - aktywności chemicznej.
Nie tak dawno je jeszcze aluminiowe kotły królowały we wszystkich stołówkach - obozowych, internackich, wojskowych, przyzakładowych i bardziej wykwintnych też. I nie pamiętam aby był jakiś specjalny problem z przypalaniem. Solidne, grube dno dobrze rozprowadzało dostarczane ciepło.
Teraz ich nie stosujemy z innego powodu - aktywności chemicznej.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania
@ Jakub_Dreptak, chociaż aluminium nie przedostaje się do destylatu, to kwaśny zacier będzie powoli zżerał ci garnek, podobnie jak bigos, pomidorowa czy kompot z rabarbaru, a powstające stopniowo co raz większe wżery, będą sprzyjać rozwojowi bakterii. Dołóż lepiej parę złotych i idź za radą Zygmunta
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 52
- Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 23:06
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania
To jest najprostszy sposób i tak własnie ostatnio zacieram słód na whisky. Do ocieplonej beczki wlewam wodę o temperaturze 75oC. Po wsypaniu słodu i rozmieszaniu za pomocą wkrętarki z mieszadłem, temperatura spada do 62-63oC i po ok. 1,5 godziny mam słód całkowicie zatarty, co potwierdza próba jodowa. Polecam ten sposób, zwłaszcza dla zaczynających zabawę w zacieranie
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania
Mąkę czy śrutę zacieram enzymami w identyczny sposób, z tym, że wodę gotuję na wrzątek. Zakładam na ręce rękawice spawalnicze przelewam wrzątek do beczki plastikowym wiadrem. Jeszcze się nie poparzyłem
Po przelaniu wody dodaję stopniowo śrutę lub mąkę, enzym upłynniający i rozbełtuje wiertarką.
Gdy zacier ostygnie do 60-65C dodaję enzym scukrzający oraz enzym rozrzedzający zacier.
Na żadnym etapie nie dodaję kwasu. Przy 33C pożywka i drożdże.
W ten sposób, żadnych przypaleń w garnku, mniej mycia a zacier super scukrzony.
Po przelaniu wody dodaję stopniowo śrutę lub mąkę, enzym upłynniający i rozbełtuje wiertarką.
Gdy zacier ostygnie do 60-65C dodaję enzym scukrzający oraz enzym rozrzedzający zacier.
Na żadnym etapie nie dodaję kwasu. Przy 33C pożywka i drożdże.
W ten sposób, żadnych przypaleń w garnku, mniej mycia a zacier super scukrzony.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania
Także używam 60 litrowe beczki. I tak jak opisuje Olo69 robię tylko ok. 45 litów zacieru/nastawu. Są dla mnie najwygodniejsze zwłaszcza, ze zbiornik do destylacji jest tej samej pojemności.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Garnek aluminiowy do zacierania
olo 69 wiem że to nie ten wątek ale jako że sposobię się do pierwszego zacierania czy enzym upłynniający i rozrzedzający to dwa różne enzymy?olo 69 pisze:Po przelaniu wody dodaję stopniowo śrutę lub mąkę, enzym upłynniający i rozbełtuje wiertarką.
Gdy zacier ostygnie do 60-65C dodaję enzym scukrzający oraz enzym rozrzedzający zacier.
Na żadnym etapie nie dodaję kwasu. Przy 33C pożywka i drożdże.
W ten sposób, żadnych przypaleń w garnku, mniej mycia a zacier super scukrzony.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania
Enzym rozrzedzający jest znany jako enzym redukujący lepkość zacieru, stosuje się go do zacierów z pszenicy, jęczmienia, żyta, pszenżyta, itp. (nie jest wymagany do kukurydzy), ze względu na zdolność rozkładu innych polisacharydów nieskrobiowych, które powodują zwiększoną "gęstość" zacieru. Enzym upłynniający stosuje się do wstępnej hydrolizy skrobi, zaś enzym scukrzający do dokończenia hydrolizy skrobi, w celu uzyskania cukrów prostych. Każdy z tych trzech enzymów to inny enzym.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania
Ja już zdradziłem tutaj prawie wszystko co się dało http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... t9400.html.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy