Garnek aluminiowy do zacierania

Jak zachować zdrowie podczas destylacji, jak zadbać o bezpieczeństwo pędzenia, dział dla tych którzy cenią sobie spokojne, bezpieczne bimbrownictwo...

Autor tematu
Jakub_Dreptak
50
Posty: 52
Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 23:06
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Jakub_Dreptak »

Planuję zakup garnka do zacierania słodu na whiskacza.
Mam okazję kupić w dobrej cenie garnek aluminiowy 24l.

Nie wiem tylko czy aluminiowy będzie ok czy raczej powinien być z ko?
promocja
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: Zygmunt »

KO lub emalia, zacier jest kwaśny i aluminiowy garnek będzie się- wolno, bo wolno- ale jednak rozpuszczał. Pojemności tego rzędu (do 30l) są do dostania w hipermarketach jako garnki na wagę, kosztują czapkę gruszek.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: boxer1981228 »

Powiem Ci tak, pracuję na kuchni i używamy naprawdę wielkich garów z nierdzewki i aluminiowych (60l)
Jak robimy zupkę na wesele w takim garnuszku z nierdzewki wszystko ok a jak ktoś zapoda z aluminium i się zagapi to garnuszek można od razu wywalić do śmieci. Przypalenie w aluminium jest nie do usunięcia. Jedyne co byś musiał robić to stać i mieszać non stop jak zostawisz na sekundę to po sprawie, centymetrowa spalenizna na dnie.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: wawaldek11 »

Chyba tak źle nie jest z przypalaniem w ameliniowych :mrgreen: garach.
Nie tak dawno je jeszcze aluminiowe kotły królowały we wszystkich stołówkach - obozowych, internackich, wojskowych, przyzakładowych i bardziej wykwintnych też. I nie pamiętam aby był jakiś specjalny problem z przypalaniem. Solidne, grube dno dobrze rozprowadzało dostarczane ciepło.
Teraz ich nie stosujemy z innego powodu - aktywności chemicznej.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: radius »

@ Jakub_Dreptak, chociaż aluminium nie przedostaje się do destylatu, to kwaśny zacier będzie powoli zżerał ci garnek, podobnie jak bigos, pomidorowa czy kompot z rabarbaru, a powstające stopniowo co raz większe wżery, będą sprzyjać rozwojowi bakterii. Dołóż lepiej parę złotych i idź za radą Zygmunta :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Jakub_Dreptak
50
Posty: 52
Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 23:06
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: Jakub_Dreptak »

I o to chodziło:-)
Dzięki bardzo.

Pozdro,
Jakub
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: olo 69 »

Nie ma sensu zacierać w garnku. W garnku najlepiej wodę zagotować do odpowiedniej temp. Następnie przelać do beczki wsypać słód, rozbełtać wiertarką i mamy po zacieraniu.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: radius »

To jest najprostszy sposób i tak własnie ostatnio zacieram słód na whisky. Do ocieplonej beczki wlewam wodę o temperaturze 75oC. Po wsypaniu słodu i rozmieszaniu za pomocą wkrętarki z mieszadłem, temperatura spada do 62-63oC i po ok. 1,5 godziny mam słód całkowicie zatarty, co potwierdza próba jodowa. Polecam ten sposób, zwłaszcza dla zaczynających zabawę w zacieranie :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: olo 69 »

Mąkę czy śrutę zacieram enzymami w identyczny sposób, z tym, że wodę gotuję na wrzątek. Zakładam na ręce rękawice spawalnicze przelewam wrzątek do beczki plastikowym wiadrem. Jeszcze się nie poparzyłem :lol:
Po przelaniu wody dodaję stopniowo śrutę lub mąkę, enzym upłynniający i rozbełtuje wiertarką.
Gdy zacier ostygnie do 60-65C dodaję enzym scukrzający oraz enzym rozrzedzający zacier.
Na żadnym etapie nie dodaję kwasu. Przy 33C pożywka i drożdże.
W ten sposób, żadnych przypaleń w garnku, mniej mycia a zacier super scukrzony.
Pozdrawiam,olo 69

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: wawaldek11 »

Na jakich pojemnościach beczek pracujecie?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: olo 69 »

Używam beczek 60 litrów. Mam dwie dużo większe, ale stoją puste. W takiej 60 litrów zacieru mam około 45 litrów i bez problemu przenoszę w określone miejsce, jeśli jest taka potrzeba. Dodatkowo zlewam, przelewam bez problemu.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

ustianowski
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: ustianowski »

No to chyba i ja zacznę bawić się w zacieranie bo w moim kociołku to wyjdzie elegancko :D
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: radius »

@ olo 69, czy ty mnie czasem nie małpujesz :?: :mrgreen: Ja również zacieram w beczce 60-litrowej, a 120-ka stoi sobie po daszkiem i czeka, czeka... Chyba na legalizację naszego hobby :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: lesgo58 »

Także używam 60 litrowe beczki. I tak jak opisuje Olo69 robię tylko ok. 45 litów zacieru/nastawu. Są dla mnie najwygodniejsze zwłaszcza, ze zbiornik do destylacji jest tej samej pojemności.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

darekint
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 8 lis 2014, 06:52
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: darekint »

olo 69 pisze:Po przelaniu wody dodaję stopniowo śrutę lub mąkę, enzym upłynniający i rozbełtuje wiertarką.
Gdy zacier ostygnie do 60-65C dodaję enzym scukrzający oraz enzym rozrzedzający zacier.
Na żadnym etapie nie dodaję kwasu. Przy 33C pożywka i drożdże.
W ten sposób, żadnych przypaleń w garnku, mniej mycia a zacier super scukrzony.
olo 69 wiem że to nie ten wątek ale jako że sposobię się do pierwszego zacierania czy enzym upłynniający i rozrzedzający to dwa różne enzymy?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: gr000by »

Enzym rozrzedzający jest znany jako enzym redukujący lepkość zacieru, stosuje się go do zacierów z pszenicy, jęczmienia, żyta, pszenżyta, itp. (nie jest wymagany do kukurydzy), ze względu na zdolność rozkładu innych polisacharydów nieskrobiowych, które powodują zwiększoną "gęstość" zacieru. Enzym upłynniający stosuje się do wstępnej hydrolizy skrobi, zaś enzym scukrzający do dokończenia hydrolizy skrobi, w celu uzyskania cukrów prostych. Każdy z tych trzech enzymów to inny enzym.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

grzesiekpioro
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: grzesiekpioro »

Tak w ogóle enzymy prawie zawsze są inne. Można powiedzieć, że każdy enzym katalizuje jeden rodzaj reakcji. To jest tzw. specyficzność enzymów (jak jeden kluczyk do zamka) ;) .
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: olo 69 »

darekint pisze:olo 69 wiem że to nie ten wątek ale jako że sposobię się do pierwszego zacierania czy enzym upłynniający i rozrzedzający to dwa różne enzymy?
Tak. To dwa różne enzymy. Widzę, że gr000by Ci już wytłumaczył. :ok:
Pozdrawiam,olo 69

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: boxer1981228 »

@ oko 69 a zdradzisz jakiej pożywki i jakie drożdże stosujesz do zacierów? Albo jakie polecacie?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: gr000by »

Ja już zdradziłem tutaj prawie wszystko co się dało http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... t9400.html.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: olo 69 »

Używam fosforan dwuamonu oraz drożdże fermiol.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: klodek4 »

Koledzy!!! Temat bardzo ciekawy, ale tytuł mylący, można by go wyodrębnić z innym tytułem, warto!!!

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: boxer1981228 »

Po przeczytaniu tematu wypad na targowisko udany, kurier zabrał 100 kg zboża :) Enzymy już dotarły jeszcze tylko czekam na beczkę i heja banana :)

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: wawaldek11 »

Na obczyźnie dużo droższe zboże niż u nas z kurierem?
Czy jesteś patriotą i pijesz tylko swoje tzn. z polskiego zboża ;)
Pozdrawiam,
Waldek

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: boxer1981228 »

Kuku nie znalazłem i tak bym z PL wysyłał ciężko jest coś tam w ogóle dostać do naszego hobby a jak jest to jest strasznie drogie. I przeważnie online i tak trzeba płacić za przesyłkę więc wolę co jakiś czas kupić w PL większą ilość i wysłać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie i Bezpieczeństwo”