stary miód
Regulamin forum
1. Każdy producent/sklep powinien znajdować się w osobnym temacie.
2. Jeżeli chcesz pokazać swój sklep/firmę/produkt zrób to opisując czym się zajmujesz/produkujesz. Temat może mieć jeden aktywny odnośnik do twojej strony www.
3. Poszukiwaczy sprzętów i towarów odsyłamy do działu Targowisko
1. Każdy producent/sklep powinien znajdować się w osobnym temacie.
2. Jeżeli chcesz pokazać swój sklep/firmę/produkt zrób to opisując czym się zajmujesz/produkujesz. Temat może mieć jeden aktywny odnośnik do twojej strony www.
3. Poszukiwaczy sprzętów i towarów odsyłamy do działu Targowisko
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: stary miód
Zakupiłem również miód z tego żródła,jak na tak leciwy produkt aromat ma dość intensywny.
Miód jest ciemny - spadziowy albo z dużym udziałem spadzi,w połowie scukrzony,ale po podgrzaniu
bardzo dobrze się rozpuszcza chociaż jest przy tym trochę zabawy ze względu na małe pojemniczki.
@wawaldek11,dlaczego fermentacja miałaby nie ruszyć? , podejrzewasz w miodzie udział środków konserwujących?
Ps. Na winiarskim forum kol.@maly2304 prowadzi fermentacje na tym miodzie z powodzeniem.
Miód jest ciemny - spadziowy albo z dużym udziałem spadzi,w połowie scukrzony,ale po podgrzaniu
bardzo dobrze się rozpuszcza chociaż jest przy tym trochę zabawy ze względu na małe pojemniczki.
@wawaldek11,dlaczego fermentacja miałaby nie ruszyć? , podejrzewasz w miodzie udział środków konserwujących?
Ps. Na winiarskim forum kol.@maly2304 prowadzi fermentacje na tym miodzie z powodzeniem.
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: stary miód
Musisz go najpierw wyjąć z pojemniczków a najlepiej wcześniej włożyć pojemniki do mocno ciepłej wody aby miód się rozrzedził i następnie; mozolna praca,chociaż nie jest tak żle . Powlewać do większego naczynia i można przystąpić do sycenia miodu. Ja większość nastawów fermentuje w wiadrach fermentacyjnych.
Wprawdzie miód do zlania nie jest trudny więc można z powodzeniem fermentować w butli.
Wprawdzie miód do zlania nie jest trudny więc można z powodzeniem fermentować w butli.
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: stary miód
Mam kilka butli 20, 30, 40, i jedną 50-tkę. Będę więc fermentował w szkle.
Tak też myślałem że najpierw do gorącej wody żeby się rozcukszył, ale boję się ze będzie dużo strat przy zlewaniu.
Dlatego zastanawiałem się na hurtowym przepłukaniu pustych opakowań.
Reszta wyjdzie w praniu,
To będzie mój pierwszy miód pitny. Jestem ciekaw co mi wyjdzie
Tak też myślałem że najpierw do gorącej wody żeby się rozcukszył, ale boję się ze będzie dużo strat przy zlewaniu.
Dlatego zastanawiałem się na hurtowym przepłukaniu pustych opakowań.
Reszta wyjdzie w praniu,
To będzie mój pierwszy miód pitny. Jestem ciekaw co mi wyjdzie
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: stary miód
Tak to jest, coś za coś. Niska cena, za to kupa roboty.
10 kg, czyli będzie jakieś 7 litrów. Na trójniaka to 14 litrów wody do przepłukania opakowań. Zrób to na raty. Wybierz co możesz i przepłucz pojemniczki (wszystkie) w 4 litrach wody. Potem jeszcze raz i jeszcze raz. Po ostatnim płukaniu straty będą minimalne, lub nawet żadne. Sprawdzisz to mierząc poziom Blg, powinno być 31 do 35.
10 kg, czyli będzie jakieś 7 litrów. Na trójniaka to 14 litrów wody do przepłukania opakowań. Zrób to na raty. Wybierz co możesz i przepłucz pojemniczki (wszystkie) w 4 litrach wody. Potem jeszcze raz i jeszcze raz. Po ostatnim płukaniu straty będą minimalne, lub nawet żadne. Sprawdzisz to mierząc poziom Blg, powinno być 31 do 35.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: stary miód
Na pięciolitrową damę "wyskubałem" 2,5 kg tego miodku. Przy końcu czułem się tak, jakbym odsklepiał pojedyncze pszczele komórki Też płukałem opakowania, ale myślę, że nie warto - zmierzę stratę na niepłukanych pudełeczkach - nie powinna być większa niż 5%
Wyszło 35*Blg. Zasilam pożywkami wg recepty kol. inblue: http://alkohole-domowe.com/forum/chrono ... 76-50.html
Wyszło 35*Blg. Zasilam pożywkami wg recepty kol. inblue: http://alkohole-domowe.com/forum/chrono ... 76-50.html
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: stary miód
Faktycznie straty nie są tak duże, bo teoria mówi 5,4 litra.
Jeśli masz pełną piątkę przy 35 Blg, to daje niecałe 8%.
I ja się zastanawiałem nad zakupem tańszego surowca, ale jak LP usłyszała co kombinuję, to tylko sprawdziła na moim czole czy nie mam gorączki i czasem nie bredzę w malignie.
Jeśli masz pełną piątkę przy 35 Blg, to daje niecałe 8%.
I ja się zastanawiałem nad zakupem tańszego surowca, ale jak LP usłyszała co kombinuję, to tylko sprawdziła na moim czole czy nie mam gorączki i czasem nie bredzę w malignie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: stary miód
Piątka i słoik 0,5 na dolewkę - razem będzie ok. wydajności teoretycznej - ale płukanko było
Nie podoba mi się zapach tego miodu - więcej na pitny raczej nie nastawię.
Resztę z 20kg najchętniej przerobiłbym na miodowicę, ale kto mi ten miód wyłuska Chyba latem zaproszę kolegów na degustację i przy okazji...
Jakie Blg ustalić, żeby drożdże przerobiły miód do końca? Tak jak przy cukrówce czy trochę wyżej?
Nie podoba mi się zapach tego miodu - więcej na pitny raczej nie nastawię.
Resztę z 20kg najchętniej przerobiłbym na miodowicę, ale kto mi ten miód wyłuska Chyba latem zaproszę kolegów na degustację i przy okazji...
Jakie Blg ustalić, żeby drożdże przerobiły miód do końca? Tak jak przy cukrówce czy trochę wyżej?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: stary miód
Temat miodowicy masz dość rozbudowany - http://alkohole-domowe.com/forum/nastaw ... 10615.html. Jak ma to być nastaw do destylacji to nie przekraczałbym 25 BLG i dał spokojne drożdże.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.