stary miód

Gdzie zakupić najlepszy sprzęt do produkcji domowej? Linki do stron, które warto odwiedzić w poszukiwaniu sprzętu.
Regulamin forum
1. Każdy producent/sklep powinien znajdować się w osobnym temacie.
2. Jeżeli chcesz pokazać swój sklep/firmę/produkt zrób to opisując czym się zajmujesz/produkujesz. Temat może mieć jeden aktywny odnośnik do twojej strony www.
3. Poszukiwaczy sprzętów i towarów odsyłamy do działu Targowisko

Autor tematu
Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy

Post autor: Szlumf »

U winiarzy znalazłem stary miód po 6zł/kg http://olx.pl/oferta/miod-na-miod-pitny ... 0a2170fb5d. Opinie są tu http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=33867.
Może komuś się przyda.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: stary miód

Post autor: Kamal »

Miód nie ma daty ważności. :-) Tak kiedyś czytałem :-)
Obrazek

piomat64
50
Posty: 82
Rejestracja: wtorek, 30 paź 2012, 19:34
Krótko o sobie: Homo sum, humani nihil alienum a me esse puto
Ulubiony Alkohol: wino, nalewki, bimberek.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Świebodzice
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: stary miód

Post autor: piomat64 »

Akurat zakupiłem dziś 8 kg tegoż miodu i sprawdziłem go organoleptycznie i jest ok chociaż nie smakuje tak jak miód od mojego ojca (77 lat) to jest w smaku do dobry, chociaż mocno scukrzony .
My tu gadu gadu a sąsiad śliwki rwie i pędzi!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: stary miód

Post autor: Kamal »

Ale na miód pitny sycony, powinien się nadać. :ok:
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: stary miód

Post autor: wawaldek11 »

Też zakupiłem parę kilo. Ciekawe czy już komuś fermentacja bez problemów ruszyła?
Pozdrawiam,
Waldek

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: stary miód

Post autor: janik »

Zakupiłem również miód z tego żródła,jak na tak leciwy produkt aromat ma dość intensywny.
Miód jest ciemny - spadziowy albo z dużym udziałem spadzi,w połowie scukrzony,ale po podgrzaniu
bardzo dobrze się rozpuszcza chociaż jest przy tym trochę zabawy ze względu na małe pojemniczki.

@wawaldek11,dlaczego fermentacja miałaby nie ruszyć? ;/ , podejrzewasz w miodzie udział środków konserwujących? :hmm:

Ps. Na winiarskim forum kol.@maly2304 prowadzi fermentacje na tym miodzie z powodzeniem. :klaszcze:

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: stary miód

Post autor: W_TG »

Zakupiłem 10 kg tego miodu. A teraz wyobraźnia nie potrafi mi podpowiedzieć jak załadować go do butli.
Może już ktoś przetestował rozsądny sposób??
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: stary miód

Post autor: janik »

Musisz go najpierw wyjąć z pojemniczków a najlepiej wcześniej włożyć pojemniki do mocno ciepłej wody aby miód się rozrzedził i następnie; mozolna praca,chociaż nie jest tak żle ;) . Powlewać do większego naczynia i można przystąpić do sycenia miodu. Ja większość nastawów fermentuje w wiadrach fermentacyjnych.
Wprawdzie miód do zlania nie jest trudny więc można z powodzeniem fermentować w butli. :ok:

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: stary miód

Post autor: W_TG »

Mam kilka butli 20, 30, 40, i jedną 50-tkę. Będę więc fermentował w szkle.
Tak też myślałem że najpierw do gorącej wody żeby się rozcukszył, ale boję się ze będzie dużo strat przy zlewaniu.
Dlatego zastanawiałem się na hurtowym przepłukaniu pustych opakowań.
Reszta wyjdzie w praniu,
To będzie mój pierwszy miód pitny. Jestem ciekaw co mi wyjdzie :?:
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: stary miód

Post autor: janik »

W_TG pisze:Dlatego zastanawiałem się na hurtowym przepłukaniu pustych opakowań.
Z tego wyjdzie też dobry uzysk. :klaszcze: Już to przećwiczyłem i wiem o czym mówię :D .
Teraz tylko dobierz odpowiednie drożdże , odpowiednie Blg.i jazda do gwiazd.... :idea:
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: stary miód

Post autor: Wald »

Tak to jest, coś za coś. Niska cena, za to kupa roboty.
10 kg, czyli będzie jakieś 7 litrów. Na trójniaka to 14 litrów wody do przepłukania opakowań. Zrób to na raty. Wybierz co możesz i przepłucz pojemniczki (wszystkie) w 4 litrach wody. Potem jeszcze raz i jeszcze raz. Po ostatnim płukaniu straty będą minimalne, lub nawet żadne. Sprawdzisz to mierząc poziom Blg, powinno być 31 do 35.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: stary miód

Post autor: wawaldek11 »

Na pięciolitrową damę "wyskubałem" 2,5 kg tego miodku. Przy końcu czułem się tak, jakbym odsklepiał pojedyncze pszczele komórki :roll: Też płukałem opakowania, ale myślę, że nie warto - zmierzę stratę na niepłukanych pudełeczkach - nie powinna być większa niż 5%
Wyszło 35*Blg. Zasilam pożywkami wg recepty kol. inblue: http://alkohole-domowe.com/forum/chrono ... 76-50.html
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: stary miód

Post autor: Wald »

Faktycznie straty nie są tak duże, bo teoria mówi 5,4 litra.
Jeśli masz pełną piątkę przy 35 Blg, to daje niecałe 8%.

I ja się zastanawiałem nad zakupem tańszego surowca, ale jak LP usłyszała co kombinuję, to tylko sprawdziła na moim czole czy nie mam gorączki i czasem nie bredzę w malignie. :respect:
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: stary miód

Post autor: wawaldek11 »

Piątka i słoik 0,5 na dolewkę - razem będzie ok. wydajności teoretycznej - ale płukanko było ;)
Nie podoba mi się zapach tego miodu - więcej na pitny raczej nie nastawię.

Resztę z 20kg najchętniej przerobiłbym na miodowicę, ale kto mi ten miód wyłuska :bezradny: Chyba latem zaproszę kolegów na degustację i przy okazji...
Jakie Blg ustalić, żeby drożdże przerobiły miód do końca? Tak jak przy cukrówce czy trochę wyżej?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: stary miód

Post autor: gr000by »

Temat miodowicy masz dość rozbudowany :D - http://alkohole-domowe.com/forum/nastaw ... 10615.html. Jak ma to być nastaw do destylacji to nie przekraczałbym 25 BLG i dał spokojne drożdże.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...”