Witam.
Co sądzicie o mrożeniu słodu. Czy pomoże mi rozłożyć skrobię? Wszyscy wiemy, że na ziemniaki to działa. Jak to wpłynie na enzymy? W jakim stadium najlepiej byłoby zamrozić, po namaczaniu czy po wykiełkowaniu a może po wysuszeniu? Chodzi mi o zarówno o pszenice jak i jęczmień.
Pochwalcie się wiedzą i doświadczeniem na ten temat.
Mrożenie słodu
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: wtorek, 17 cze 2014, 17:20
- Krótko o sobie: Pierwsze swoje wino zrobiłem z kuzynem jeszcze w podstawówce :D Nie pamiętam jak dokładnie smakowało ale było w miarę. Nie wypiliśmy go bo zrobiliśmy to tylko dla zabawy. Pierwszy bimberek zrobiłem przy pomocy puszek po brzoskwiniach kawałka dętki i rurki plastikowej w butelce z zimną wodą. Powstałego alkoholu używałem do zabawy z ogniem :) Spożywać alkohol zacząłem w liceum i od tamtej pory stworzyłem już parę aparatur. Obecnie robię bimber, piwo, wino i cały czas się dokształcam.
- Ulubiony Alkohol: Nadal poszukuje swojego ulubionego
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Łobez
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Mrożenie słodu
Na forum jest opisane jak zrobić słód.
http://alkohole-domowe.com/forum/jak-zr ... t8824.html
Własny słód to jest coś
http://alkohole-domowe.com/forum/jak-zr ... t8824.html
Własny słód to jest coś
-
- Posty: 310
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Mrożenie słodu
Skrobi przy mrożeniu rozkłada sie niewiele ponad 1 %. Winiarze analizowali temat.Natknałem sie na wątek jak szukałem o ryżu. Link:
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... &tid=17233
Mrożenie słodu nie ma sensu w celu rozbicia skrobi lepiej go podgrzać.
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... &tid=17233
Mrożenie słodu nie ma sensu w celu rozbicia skrobi lepiej go podgrzać.