Kiełbasa drobiowa???

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:

Post autor: klodek4 »

Jak w tytule, czy macie jakieś doświadczenie w tego typu wyrobach, mam dostęp do zaopatrzenia w dobrej jakości drób i tak pomyślałem o zrobieniu takiej kiełbaski.
Podzielcie się doświadczeniem:lol:

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Kiełbasa drobiowa???

Post autor: PETER29 »

Będę robił w najbliższą środę kiełbasę z indyka po raz pierwszy. Po próbach organoleptycznych napiszę coś więcej.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Kiełbasa drobiowa???

Post autor: wojs40 »

Robiłem kiełbasę, ale bardziej smakowało mi coś takiegohttp://www.wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkow ... a-z-indyka
Zamiast indyka zapeklowałem piersi z kurczaka.

Albo: http://www.mytaste.pl/click/index/51306 ... ogspot.com
Smacznego.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 194
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Kiełbasa drobiowa???

Post autor: grzesieksz7 »

Hehe, ja będę miał za kilka miesięcy kiełbasę prawie że drobiową - świnka zeżarła mi kurę ;)
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Kiełbasa drobiowa???

Post autor: PETER29 »

Wczoraj popełniłem pierwszy raz kiełbaskę z indyka i raczej nie ostatni. Miałem 9 kg indyka własnego chowu i tyleż samo łopatki wieprzowej. Mięsko zostało zapeklowane na sucho przez 3 dni. Przyprawy jakie dawałem to czosnek, pieprz czarny, papryka ostra i słodka, majeranek, gałka muszkatołowa. W smaku jest super, wyraźnie czuć drób i na pewno jest bielsza w środku ale to oczywiste. Następnym razem nie będę na pewno dawał skór z indyka gdyż strasznie się wytopiły podczas wędzenia. Dodatkowo woda po parzeniu ma na wierchu dużą warstwę tłuszczu.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Kiełbasa drobiowa???

Post autor: klodek4 »

Może przepis wrzucisz i fotkę:D

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Kiełbasa drobiowa???

Post autor: PETER29 »

WP_20150123_003.jpg
WP_20150123_001.jpg
Zdjęcia nie najlepszej jakości ale cóż zrobić jak taki sprzęt, a teraz przepis.
- 9 kg indyka swojego chowu ( pierś, udko, skrzydełka po prostu wszystko skąd można obrać mięso)
- łopatka wieprzowa 9 kg
- przyprawy : jedna duża lub 2 mniejsze główki czosnku, pieprz czarny najlepiej świeżo zmielony, opakowanie papryki słodkiej 15 gr, opakowanie papryki ostrej 15 gr, łyżka stołowa gałki muszkatołowej i 2 łyżki stołowe majeranku, wegeta lub kucharek do smaku, i oczywiście peklosól ok 300 - 350 gr.

Mięso z indyka obieramy i kroimy w kostkę ok. 3x3 cm tak samo łopatka. Chude mięso dajemy na jedną miskę a tłuste na drugą. Dalej dzielimy proporcjonalnie peklosól do zawartości misek i mieszamy razem z mięsem. Miski nakrywamy np. folią aluminiową i do lodówki na 2 - 3 dni. Można codziennie przemieszać mięso choć to nie warunek.
W trzecim dniu mielimy mięso przez sitko 5 mm tłuste mięso i czosnek a przez sito 18 mm chude mięso. Sitka podałem takie na jakich mielę osobiście. Nie muszą być dokładnie takie same. Ważne żeby tłuste mięso zmielić na małych oczkach wtedy nie mamy w kiełbasie niespodzianek typu chrząstki, kostki i tym podobne.
Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy o których pisałem i wszystko mieszamy RĘCAMI do uzyskanie jednolitej masy. Można a nawet trzeba dodać litr wody żeby mięso nie było za suche. Pieprz i wegeta według uznania. Mięso zostawiamy na jakieś 2 godziny a w tym czasie można przyszykować jelita. Na tą porcję potrzeba będzie ok 20 metrów jelit 28 mm.
Po nabiciu w jelita kiełbasę wieszam na 12 godzin w przewiewnym miejscu aby obeschła. Po tym czasie do wędzarni i przez pierwsze 15 - 20 minut obsuszam kiełbasę przy otwartym wieku. Później staram się utrzymywać temp. 60 - 70 st.C. Po 3 godzinach można wyciągać i dawać do parzenia. Parzę kiełbasę przez 20 minut w wodzie 85-90 st.C. Jeśli nie chcecie parzyć można przytrzymać w wędzarni dłużej ale temp należy podnieść do 90 st.C. Jednak pierwszy sposób jest lepszy gdyż mniej wykapie z kiełbachy.

Smacznego :piwo:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Kogutpl
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 20 kwie 2012, 13:34
Podziękował: 1 raz
Re: Kiełbasa drobiowa???

Post autor: Kogutpl »

Drobna uwaga mięso drobiowe tylko solimy, nie używamy peklosoli. Pozdrawiam i smacznego.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Kiełbasa drobiowa???

Post autor: PETER29 »

Kogutpl pisze:Drobna uwaga mięso drobiowe tylko solimy, nie używamy peklosoli. Pozdrawiam i smacznego.
Możesz jaśniej, co będzie za różnica. Pytam z ciekawości bo robiłem pierwszy raz z indora. Może uchylisz rąbka tajemnicy :o
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Kogutpl
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 20 kwie 2012, 13:34
Podziękował: 1 raz
Re: Kiełbasa drobiowa???

Post autor: Kogutpl »

Witam, tu nie ma żadnej tajemnicy, drób i ryby solimy. Tak w skrócie peklosol działa na mięso wieprzowe. Głównie kolor gotowego wyrobu (wielu ludzi, ja również, jak mam dać 18 gram peklosoli na kg mięsa, mieszam 9 gram soli z 9 gramami peklosoli). Przy domowych wyrobach robimy to dla siebie jak i dla własnej rodziny, więc nie dosypujmy więcej chemii niż to potrzebne. Pozdrawiam też Krzysztof :)
Ostatnio zmieniony piątek, 20 lut 2015, 16:09 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.

Tołdi1929
50
Posty: 87
Rejestracja: wtorek, 12 cze 2012, 09:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Kiełbasa drobiowa???

Post autor: Tołdi1929 »

Peklosól mieszamy ze zwykłą solą kuchenną?

tim'
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 9 lip 2015, 11:01
Re: Kiełbasa drobiowa???

Post autor: tim' »

Najlepiej niejodowaną , taką jak dodaje się do kiszenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”