Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?

Podstawowe uwagi, spostrzeżenia i pomysły dotyczące procesu.
Awatar użytkownika

Autor tematu
dombo86
50
Posty: 81
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: dombo86 »

Cześć,

czy mogę wlać do kega 50 l i tyle samo litrów nastawu, czyli do pełna?
Założenie jest takie, że używam dobrze wyklarowanego nastawu cukrowego na drożdzach Spiritferm.
Mam niewielką przestrzeń pomiędzy kegiem a katalizatorem o średnicy 110 mm i wysokości 60 mm:

Obrazek
promocja
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?

Post autor: gr000by »

Nie. Nastaw po podgrzaniu zwiększa swoją objętość, a podczas wrzenia zachodzi burzenie się nastawu i lekkie pienienie. Skończy się to zalaniem kolumny wsadem i paskudną jakością urobku. Do 50l kega DIN (węższy) bezpiecznie wlewałem 47-48l wsadu, a do 50l kega EURO (szerszy) 47l.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?

Post autor: W_TG »

Ja stosuje prosty sposób.
+/- 5 cm od dekla (na tak zwaną zapałkę)
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

AN-KA
150
Posty: 153
Rejestracja: środa, 12 wrz 2012, 15:48
Krótko o sobie: Siedzę w domu, więc mam duuuużo czasu......
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: RADOM
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?

Post autor: AN-KA »

Witam...
W kegu (30L) zrobiłem do tego celu wskaźnik poziomu płynu. Leję do poziomu ok 1 cm poniżej górnego, metalowego króćca. Ani grama więcej !!!! :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?

Post autor: rozrywek »

Ja nie bawię się nigdy w aptekarstwo, wlewam ok 2/3 i już. Wychodzi lepsze, a przecież opary muszą mieć miejsca aby w kegu sobie buzować
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?

Post autor: Spiryt »

dombo86 pisze:Cześć,

czy mogę wlać do kega 50 l i tyle samo litrów nastawu, czyli do pełna?

Możesz, nikt Ci nie zabroni. Pytanie powinno brzmieć: "czy można wlać 50 litrów" a na to pytanie odpowiedź brzmi: Ja nie leję i inni też nie leją do pełna. Osobiście leję 42 litry nieklarowanego nastawu.

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?

Post autor: greg0004 »

Ja lałem max 27L i problemów nie było. 50 nie lej, bo nastaw się spieni i zapcha kolumnę-sama temperatura już zwiększa objętość. Ale mając tą wspomnianą przestrzeń nad kegiem-ja z ciekawości bym spróbował. Zawsze można wyłączyć i odlać trochę gdyby coś się działo nie tak.

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?

Post autor: janik »

Może to zabrzmi trochę filozoficznie,ale warto dostosować zawartość nastawu do pojemności zbiornika w którym będzie grzany nastaw.
Jak koledzy wspomnieli wcześniej,nie należy wciskać nastawu pod kolumnę bo to żle rokuję.
Lepiej zostawić 5l. na następne grzanie niż przez parę litr. zniweczyć cały wysiłek dotychczasowej pracy.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?

Post autor: boxer1981228 »

Jak się domyślam kolega pewnie zapodał 2 nastawy i chciałby je zlać do kotłą i ogień tak gdzieś wychodzi z gotowych paczek około 50L.
Ale kolega wyżej dobrze napisał, dobrze jest zaplanować ilość nastawu względem swoich możliwości. Ja pracując na 12 L garnuszku zawsze tak dobierałem objętość nastawu aby wychodziła mi wielokrotność pojemności kociołka. Za radą kolegi Ramzol nastawiałem w 10 L wiadrach po majonezie i takie 1 wiadereczko to był jeden garnuszek.
Awatar użytkownika

Autor tematu
dombo86
50
Posty: 81
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?

Post autor: dombo86 »

To może idąc dalej, mając wówczas nadwyżkę w postaci np. 5 litrów nastawu wyklarowanego, może on czekać sobie w zamkniętym fermentatorze przez np. tydzień? Albo czy są jakieś ramy czasowe odnośnie przechowywania już przerobionego, wyklarowanego nastawu?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?

Post autor: radius »

Wyklarowany i zlany znad osadu drożdżowego nastaw cukrowy, może być przechowywany dość długo. To przecież takie cukrowe "winko", tam nie ma się co zepsuć :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Sebastian120
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
Lokalizacja: Rzeszów
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?

Post autor: Sebastian120 »

Wlejesz do pełna to zalejesz część kolumny i cała nie będzie pracować, a cukrówka w piwnicy może stać kilka miesięcy i na pewno się nie zepsuje.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?

Post autor: Szlumf »

Sebastian120 pisze:......, a cukrówka w piwnicy może stać kilka miesięcy i na pewno się nie zepsuje.
Przy pierwszych mrozach zakończyłem działalność z 25l sklarowanej cukrówki 12-13%. Wystawiłem na mróz. Postało ze 3-4 tygodnie zanim wlałem do kotła gdy się ociepliło. Niby temperatury w kolumnie były OK itd. ale leciał totalny smród. Po 2l zrezygnowałem i wylałem całość. Nie wiem co to było bo miałem już zaoctowany nastaw i nie było to to choć może trochę octem leciało. Tak więc ostrożnie z tym przetrzymywaniem nastawów. Jeżeli już to raczej o wyższym %.

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?

Post autor: janik »

Sebastian120 pisze:Wlejesz do pełna to zalejesz część kolumny i cała nie będzie pracować, a cukrówka w piwnicy może stać kilka miesięcy i na pewno się nie zepsuje.
Warto jednak dla higieny zlać wcześniej nastaw znad osadu. Środowisko obumarłych drożdży nie jest
najlepszym towarzystwem. ;/
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?

Post autor: Wald »

Skąd taka odpowiedź w temacie, skoro autor wyraźnie napisał:
dombo86 pisze: używam dobrze wyklarowanego nastawu cukrowego na drożdzach Spiritferm.
dombo86 pisze:To może idąc dalej, mając wówczas nadwyżkę w postaci np. 5 litrów nastawu wyklarowanego, może on czekać sobie w zamkniętym fermentatorze przez np. tydzień? Albo czy są jakieś ramy czasowe odnośnie przechowywania już przerobionego, wyklarowanego nastawu?
Może nie doczytałeś też odpowiedzi:
radius pisze:Wyklarowany i zlany znad osadu drożdżowego nastaw cukrowy, może być przechowywany dość długo.
Zastanów się następnym razem zanim cokolwiek napiszesz.

A pytanie też już było ( http://alkohole-domowe.com/forum/jak-dl ... t1475.html
oraz http://alkohole-domowe.com/forum/jak-dl ... t2604.html )
, i nie tylko te. Ala padła tam odpowiedź, która bardzo mi się spodobała:
Markizpucek pisze:Tak długo aż się butla nie zbije.
Bo taka jest prawda. Nie mam pojęcia co Szlumf skopał, ale skoro mu nie poszło, musiał usilnie się postarać. Może nie sam nastaw się popsuł, tylko kolumna nie była dobrze doczyszczona :bezradny: i tam zaszły niechciane procesy.

Od siebie dodam, że jeśli ma to być długi okres czasu, postaraj się dopasować pojemność naczynia do objętości nastawu. W przypadku autora 5 litrów powinno być wlane do 5 litrowego, bo w większym utleni się jak pod nieszczelnym korkiem.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o destylacji”