Nowe drożdże T Vodka Star

Tematy związane ze sklepem AD, rabaty, promocje, nowości.
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:

Post autor: JanOkowita »

Szanowni Forumowicze,

do najbliższych 10 zamówień w sklepie http://alkohole-domowe.pl o wartości zamówionych produktów powyżej 50 zł dodajemy gratis najnowsze drożdże:

http://alkohole-domowe.pl/product-pl-57 ... -star.html

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita

P.S. Po przetestowaniu będziemy wdzięczni za wyrażenie swojej opinii o nowym produkcie na łamach Forum AD.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
koncentraty wina
Awatar użytkownika

kosowo
30
Posty: 47
Rejestracja: piątek, 30 gru 2011, 21:06
Ulubiony Alkohol: Wszystko co dobre.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Północ Polski
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nowe drożdże T Vodka Star

Post autor: kosowo »

Testowałem te Grzybki są naprawdę dobre nie ma nieprzyjemnych zapachów w destylacie w smaku destylat też jest ok a jeżeli chodzi o ich prace w nastawie to pracują jak mróweczki. Polecam. Ps. mi też je polecono a chciałem inne w sklepie Alkohole Domowe.
Pędzę bo nigdzie mi się nie spieszy.......http://www.youtube.com/watch?v=ti6TRIGRN-k
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nowe drożdże T Vodka Star

Post autor: JanOkowita »

Pula testowa została wyczerpana.

Pozdrawiam i zapraszam na zakupy :poklon;

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 92
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nowe drożdże T Vodka Star

Post autor: matahari »

Na życzenie miłościwie tu nam panującego JanaOkowity testuje drożdże T Vodka Star.
W rolach głównych występują:
drożdże 2X
drożdże.jpg
cukier 12 kg.
cukier.jpg
w pozostałych rolach:
woda zwykła ok. 22 L (kranówa)
gąsior na wino 50 L.
Po wystudzeniu wody z cukrem ok.26 C. dodałem drożdże.
Blg. ok 25, ale może być nie dokładne z racji cieplejszego (ok 23-24) nastawu.

Początek aktywności po ok. 1 godz.
Dzisiaj po 2 dobach zmierzyłem blg. 16 :o (chyba tamten pomiar rzeczywiście był nie dokładny) ;) ,
intensywność przerobu - podobnie jak w tego typu drożdżach.
W zapachu z gąsiora chyba przyjemniejszy zapach w porównaniu z ostatnio używanymi
http://zdrowenalewki.pl/p/11/467/drozdz ... tacja.html, również kupionych u naszego zacnego kolegi.
zobaczymy kiedy nastąpi koniec bulgotania
c.d.n
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl
Awatar użytkownika

zbyszeek10
100
Posty: 111
Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 19:28
Krótko o sobie: Hmmmmm.
Ci co mnie znają wiedzą.
:).
Ulubiony Alkohol: Swojej produkcji. Piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Nowe drożdże T Vodka Star

Post autor: zbyszeek10 »

Witam
Trafiłem do grona testerów,
jutro zaczynam test grzybków
będe opisywał jak wypadł test

pozdrawiam

ZBYSZEEK
Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 92
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nowe drożdże T Vodka Star

Post autor: matahari »

Po kolejnych + - 3 dobach blg. spadło do 5.
Fermentacja trochę spowolniła, ale trwa dalej.
Nastaw ma już charakterystyczny winno-gorzki posmak.
Myśle, że po kolejnej dobie, może dwóch dobach powinno być gotowe do gotowania. :ok:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl
Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 92
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nowe drożdże T Vodka Star

Post autor: matahari »

NO i nadal czekam, w balonie fermentacja trwa nadal, choć już bardzo słabo. BLG. 1. Może trochę słabiej grzeje w kaloryferze i dlatego tyle to trwa, czyli 7 doba. Już nie mogę doczekać się gotowania i próby zapachowo-smakowej.

Czas mija i mija :freak:

Minęło ok 10 dni i nastaw poszedł do gara. Po drugim pędzie na potstill-u wyszło ok. 5 L 70% i ok. 3 L 55 %. Reszta to prze i pogony ilości nie podam bo się kończy gotować.
W zapachu ok, choć jeśli miał bym porównywać do innych drożdży to chyba (tylko moje zdanie) trochę te bardziej czuć od np. Spiritferm.
Ale na konkrety i walory smakowo-zapachowe trzeba poczekać do wieczora, jak urobek trochę się ustoi i wywietrzy.
T Vodka Star to miły zamiennik popularnych T3, czyli kwestia gustu.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl

lukaszzawadzki84
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 27 lis 2014, 20:35
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny i mocny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Wieluń
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nowe drożdże T Vodka Star

Post autor: lukaszzawadzki84 »

Witam.
Właśnie wstawiłem w 45 litrów kranówki, 12 kg cukru, 2 paczki T Vodka Star.
Blg ok 24. Temperatura nastawu 30 st. C. Temperatura pomieszczenia od 12st. do 18st. C.
Będzie destylowane na Abartku. Proces fermentacji i walory smakowe, przedstawię na forum.
Człowiek nie jest pijany, dopóki może samodzielnie leżeć...

lukaszzawadzki84
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 27 lis 2014, 20:35
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny i mocny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Wieluń
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nowe drożdże T Vodka Star

Post autor: lukaszzawadzki84 »

Nastaw zalany w niedziele blg ok 24. Dziś mamy wtorek godz. 14 blg 15, coś wolno pracują, ale praktycznie bezzapachowo.

Środa blg 10, temperatura ok 18 st C.

Sobota blg 5,
Człowiek nie jest pijany, dopóki może samodzielnie leżeć...

lukaszzawadzki84
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 27 lis 2014, 20:35
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny i mocny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Wieluń
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nowe drożdże T Vodka Star

Post autor: lukaszzawadzki84 »

Kochani, minęło 15 dni, Blg 0 w końcu,
jutro gotowanie, drożdżaki dla cierpliwych.
Może smak wynagrodzi czekanie.
Człowiek nie jest pijany, dopóki może samodzielnie leżeć...
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nowe drożdże T Vodka Star

Post autor: gr000by »

Destyluj jak BLG wyniesie -4, wtedy dopiero w nastawie nie ma żadnego cukru.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nowe drożdże T Vodka Star

Post autor: olo 69 »

Chyba, że nastaw przestał pracować to do BLG -4 nigdy nie dojdzie.
Próbowałem tych drożdży, ale moim zdaniem szkoda kasy. Na jednej paczce Turbo 48 można przerobić spokojnie 12-18 kg cukru a na tych Turbo Vodka Star max 9 kg.
Pozdrawiam,olo 69

lukaszzawadzki84
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 27 lis 2014, 20:35
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny i mocny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Wieluń
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nowe drożdże T Vodka Star

Post autor: lukaszzawadzki84 »

Nie zeszło do - 4 Blg. Zostanę przy Moskvie i czerwonych t48, ewentualnie Fermiole do owoców. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 lut 2015, 22:42 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Człowiek nie jest pijany, dopóki może samodzielnie leżeć...
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nowe drożdże T Vodka Star

Post autor: olo 69 »

lukaszzawadzki84 pisze:ewentualnie Fermiole do owoców.
Fermentowałeś na fermiolach owoce? Przerabiały nastawy do końca?
Używam fermioli, to dobre drożdże, ale do zacierów. Ciekaw jestem, czy do owoców tez się nadają? Nigdy tego nie sprawdzałem.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nowe drożdże T Vodka Star

Post autor: Emiel Regis »

Dbając o suplementację, nie powinno być problemów. Spotkałem się z opiniami, jakoby bayanusy mogły się schować przy fermiolach- chodzi o owoce.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nowe drożdże T Vodka Star

Post autor: radius »

Emiel Regis pisze: Spotkałem się z opiniami...
Emiel, możesz mniej tajemniczo? :D Może warto by spróbować :?:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nowe drożdże T Vodka Star

Post autor: Emiel Regis »

Mniej tajemniczo będzie ciężko, bo sam nie sprawdzałem, nie jestem też specjalistą od drożdży.
Owocówki fermentuję przeważnie na drożdżach naturalnych, ale tutaj klimat jest inny niż w kraju więc pewnie dzikusy też inne.
Jakiś czas temu jeden z naszych kolegów pisał o fermentacji identycznych nastawów na fermiolach i bayanusach z wyraźną przewagą tych pierwszych.
Podszedłem trochę sceptycznie do tych 'wywrotowych' informacji, jak wiadomo każdy ma swój gust. Kolega jednak przymierzał się do legalizacji produkcji i w związku z tym zaczął rozmowy z osobami, które zajmują się takimi rzeczami zawodowo- są one tego samego zdania.
Nie ma go już na forum, więc jeśli zajdzie taka potrzeba to zadzwonię do niego i zapytam o szczegóły,jakoś nie drążyłem tego tematu podczas poprzednich rozmów.

Ps. Znalazłem; http://alkohole-domowe.com/forum/post62318.html#p62318
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nowe drożdże T Vodka Star

Post autor: gr000by »

Podobne odczucia miałem przy nastawach miodowych na Fermvin PDM i Fermiolach. Surówka na drożdżach gorzelniczych była znacznie bardziej aromatyczna, a nastaw mniej kwaśny w smaku, zaś na winiarskich aromaty były spłaszczone i nastaw był znacznie bardziej kwaśny w smaku. http://alkohole-domowe.com/forum/nastaw ... 15-20.html
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

kane11
30
Posty: 49
Rejestracja: niedziela, 4 mar 2012, 19:14
Re: Nowe drożdże T Vodka Star

Post autor: kane11 »

Może ktoś napisać opinię z porównania tych drożdży do Alcotec pure star?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sklep Alkohole-Domowe.pl”