Gorycz cytrynówki

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
carano
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 3 lut 2015, 21:19

Post autor: carano »

Witam.
Zrobiłem cytrynówkę na bimberku, niestety z powodu wyjazdu zapomniałem wyjąć cytryny przez co produkt finalny ma taką gorycz, że aż gębę wykrzywia. Czy jest skiś sposób na pozbycie się tego smaku? Całości jest ok. 5l, więc nie wiem ile cukru trzeba wsypać, żeby to uratować. Coś oprócz cukru?
alembiki
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Gorycz cytrynówki

Post autor: Lootzek »

Redestylacja i nowe cytryny?

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Gorycz cytrynówki

Post autor: Szlumf »

Są moim zdaniem dwie możliwości.
1. Przegonić to jeszcze raz.
2. Potraktować to co otrzymałeś jako zaprawkę. Czyli najprościej zrobić czystą gorzałkę 40-45%. Kupić w Lidlu sok cytrynowy za psie pieniądze (chyba rzeczywiście naturalny bo otwarty szybko fermentuje poza lodówką). Wlać na 2l gorzały taki sok i doprawić tym co masz. Na koniec dosłodzić do swojego smaku. Najlepiej miodem.
Drugi sposób jest wart polecenia (moim zdaniem) bo ta goryczka czyni trunek "wykwintnym" wg. koleżanki która go próbowała. Bez dodatku Twojej goryczki jest to też sposób na szybką, niezłą cytrynówkę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”