Witam wszystkich
Jestem nowy na forum dlatego chciałem zapytać o parę rzeczy.
Niedługo zaczynam (po raz pierwszy) robić Whisky a konkretnie HEAD WHISKEY z opisu na pierwszej stronie tematu.
Powiedzcie mi proszę czy zacier fermentować z rurką czy bez (podobno pracuje bardzo burzliwie)?
Druga sprawa: co potrzebuję aby sprawdzić czy zacier nadaje się do destylacji (czytałem gdzieś, że potrzeba jakiegoś przyrządu-jakiego?)
I trzecia, ostatnia sprawa: w jaki sposób destylować 12l zacieru? Całość nie zmieści mi się do garnka czy mogę do rozłożyć na parę razy czy jest jakiś lepszy domowy sposób na destylację-nie ukrywam że to będzie mój pierwszy raz a nie chcę niczego zepsuć.
Z gory bardzo dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam
Destylacja Whiskey-parę pytań
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
- Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 258
- Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Destylacja Whiskey-parę pytań
Powiem tak: nawet jeżeli ktoś ci odpowie krótko na te pytania to i tak za dużo nie będziesz wiedział. Powinieneś poczytać interesujące cię tematy na forum, a dowiesz się krok po kroku jak zrobić zacier, co będziesz potrzebował i w końcu jak przeprowadzić samą destylację.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry