kolumna - prosze o ocenę
Witam wszystkich, od dłuższego czasu czytam forum i sądzę, że większej kopalni wiedzy na ten temat chyba ciężko znaleźć. Idąc dalej zbudowałem sobie kolumnę do przepuszczania różnych win, jako w sezonie mam dużo owoców i chęci to nastawiłem w sumie ponad 250 l nastawów z winogron, jabłek, śliwek i trochę takich mieszanych. W zeszłym roku kupiłem sobie na allegro zestaw szklany, (kolba 6l, deflegmator oraz chłodnica) jednak trochę to za małe, więc kupiłem sobie kega 56l. Do kega zamontowałem dwie grzałki 1500 i 2000w, sterowane przemysłowym - sterownikiem z termoparą, do całości dołożyłem pompkę obiegową z opla i chłodnicę z wentylatorem. Dzisiaj przepuściłem pierwszy nastaw, pierwsze 250ml, do celów technicznych, następnie 500ml przedgon, potem 4l 74% do 55% i ostatecznie 3l pogonu poniżej 50%. Pytanko do specjalistów - czy dobrze wszystko robię i co z psotką dalej zrobić żeby wypić ze smakiem. Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: kolumna - prosze o ocenę
Masz zajebistą baze pod kolumnę, zobacz sobie ten temat:
http://alkohole-domowe.com/forum/pierws ... 11895.html
http://alkohole-domowe.com/forum/pierws ... 11895.html
Re: kolumna - prosze o ocenę
Dzięki za radę, własnie montuję katalizator miedziany do tego, a jeśli chodzi o rurę to już jest wszystko praktycznie gotowe tylko chciałem na szybko przepuścić winka. Własnie dołożyłem miedz do mojego ustrojstwa i jak koledzy nieraz pisali, jest znaczna różnica, własnie psocę 50l wina z jabłek, muszę się spieszyć bo szwagier w drodze Możecie mi powiedziec jaką macie orientacyjnie temperaturę gotowego wyrobu za chłodnicą, u mnie jest ok 50st, nie wiem czy chłodnica nie jest za mała.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.