Pyszne Święta Bożego Narodzenia 2014

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.

Autor tematu
Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy

Post autor: Ryba64 »

Pomyślałem, że może warto pochwalić się naszymi pysznymi wyrobami domowymi na Święta. U mnie kaczka faszerowana ( 2 sztuki powstały z 3 kaczek).

Przepis:

Bierzemy co najmniej 2 kaczki i z jednej zdejmujemy skórę, delikatnie, aby jak najmniej ją porozrywać. Drugą całą kaczkę + tę rozebraną gotujemy na rosół z warzywami. Mięso oddzielamy od kości i mielimy przez maszynkę. Skórę nacieramy solą, czosnkiem i majerankiem, bierzemy 70 dkg wątróbki drobiowej i 2 kg jabłek szara reneta. Jabłka pokrojone w ćwiartki (ze skórką) dusimy na maśle z wątróbką, po ostygnięciu zdejmujemy skórkę z jabłek. Wątróbkę z jabłkami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na normalnym sitku. Do farszu dodajemy jajka 5-7 sztuk.

Przyprawiamy farsz majerankiem, czosnkiem i solą do smaku. Skórę zszywamy i nadziewamy farszem. Warto przewiązać przędzą wędzarniczą tak jak szynkę. Wkładamy do (najlepiej żeliwnej) brytfanny, podlewamy sokiem z jabłek (świeżo tłoczonych) i pieczemy w 180 st.C około godziny w zależności od wielkości kaczki. Następnie wyjmujemy z piekarnika, zlewamy tłuszcz i pieczemy bez przykrycia do zarumienienia, obracając naszą pyszną kaczkę. Smacznego ! :piwo:
kaczka-faszerowana.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lubię to co naturalne
promocja
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Pyszne Święta Bożego Narodzenia 2014

Post autor: olo 69 »

Spożywać to lepiej na zimno czy ciepło?
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pyszne Święta Bożego Narodzenia 2014

Post autor: lesgo58 »

Powiem szczerze - miałem okazję smakować kilka dni temu takiej kaczki. Jadłem na ciepło i była ",,,niebo w gębie,,,".
Zostało trochę i następnego dnia też kosztowałem - była tak samo dobra.
Jednak ja preferuję tylko na ciepło. A do tego kieliszek Śliwowicy na koniec posiłku to jest to co tygryski lubią najbardziej. :odlot:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Pyszne Święta Bożego Narodzenia 2014

Post autor: wawaldek11 »

Jak duży masz kieliszek? 20, 50 czy 100ml?
Bo jak piję z małego, to do żołądka nie dolatuje :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pyszne Święta Bożego Narodzenia 2014

Post autor: lesgo58 »

Słuszny... :D
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Pyszne Święta Bożego Narodzenia 2014

Post autor: Ryba64 »

Taka kaczka wyjęta z piekarnika ma małe szanse na przeżycie. Tylko plasterek i niech zwiewa do lodówki. A śliwowica niech poczeka na Gości :)
Lubię to co naturalne

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Pyszne Święta Bożego Narodzenia 2014

Post autor: PETER29 »

U mnie w tym roku faszerowana gąska własnego chowu, kiełbaska z dzika i również z tego samego kabana szynka po raz pierwszy.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Pyszne Święta Bożego Narodzenia 2014

Post autor: radius »

Ja w tym roku będę smakował perliczkę faszerowaną kaszą z grzybami :) Już mi ślinka kapie po klawiaturze :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

pierworodny
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 11 wrz 2010, 08:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pyszne Święta Bożego Narodzenia 2014

Post autor: pierworodny »

U mnie w domu rodzinnym były by same pychotki, czekałem na te Święta bardzo długo będąc na eksporcie w Izraelu.
Niestety z przyczyn nadużycia alkoholu ich po prostu nie będzie.

Przepraszam że wniosłem smutasy, żyjmy nie tylko daniami podanymi do stołu w naszej tradycji.

Każde Święta odbierajmy jako poczęstunek dla naszych Dusz, choć nasze pełne żołądki w naszym życiu doczesny .....Poezja Smaku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”