Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
chalice
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 00:45
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: chalice »

Witam
Może gdzieś ktoś ktoś już o tym pisał, ale nie znalazłem. Otóż. Nie chcę robić większej ok 8 kilogramowej fermentacji, ale tak z 2, 3 kg cukru. Pytanie czy drożdże gorzelnicze typu vodka czy t-9 można podzielić na 3, 4 części jeśli bierze się proporcjonalnie mniejsza ilość cukru, czy to ma sens i czy odpowiednio przechowywane przetrwają z pół roku po otwarciu do kolejnych akcji fermentacyjnych?
Dzięki:)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: gr000by »

Dzielić paczkę można po mocnym wymieszaniu jej zawartości, ale trzeba ją zużyć możliwie szybko - w tydzień lub dwa. Zawartość otwartej paczki będzie wchłaniać wilgoć z powietrza, drożdże będą się budzić do życia, ale nie będą miały czego jeść i pomrą z głodu, a pożywka dookoła nie będzie wpływała na nie pozytywnie.

Zresztą do tak małych ilości nastawu lepiej kupić drożdże aktywne i fermentować z dodatkiem rodzynek/owoców, bo susz aktywnych wytrzyma dłużej w suchym i chłodnym miejscu niż cukrówkowe z pożywką po otwarciu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
chalice
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 00:45
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: chalice »

Czyli tak się sprawy mają... Ok Dzięki za odpowiedz:)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: Pretender »

Napoczętą paczkę włóż do małego słoika i zakręć. Nie będzie dostępu powietrza. Ale i tak w miarę szybko trzeba je wykorzystać.
Awatar użytkownika

soltys
100
Posty: 138
Rejestracja: sobota, 9 lut 2013, 13:10
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: woj. Podkarpackie
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: soltys »

Ja daję do słoika i do tego pochłaniacz wilgoci - taki z butów lub z tabletek musujących. Działa.
Jeżeli spożywamy alkohol - nie pijemy

Bimberpołudnie
30
Posty: 46
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: Bimberpołudnie »

Skoro drożdże gorzelnicze radzą sobie z podwójnymi nastawami, zrobiłem eksperyment. Do nastawu zrobionego wg przepisu na opakowaniu dałem połowę drożdży i trochę koncentratu pomidorowego. Dwie godziny po nastawieniu fermentacja ruszyła. Ciekawy jestem ile czasu 70g czerwonych T48 zejdzie z 7,5 kilogramem cukru w 21 litrach wody.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: gr000by »

Będą się mordowały dość długo z końcówką - nastawy powiększone lepiej startować z mniejszego BLG (poniżej 25), żeby drożdże nie padły przedwcześnie od nadmiaru pracy i alkoholu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Bimberpołudnie
30
Posty: 46
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: Bimberpołudnie »

To dołożyć resztę drożdży??
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: gr000by »

Raczej dolać wody do 28-29 litrów nastawu, wtedy nie musisz dodawać drożdży.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Bimberpołudnie
30
Posty: 46
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: Bimberpołudnie »

Nie zmieści mi się tyle - mam balon na wino 25litrów

dominoo
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 2 mar 2014, 01:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Złotów
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: dominoo »

Kup pojemnik fermentacyjny 30 litrów plastikowy na pewno się przyda. Są dostępne w sklepie i będziesz mieć problem z głowy!

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: boxer1981228 »

Witam ,

Dostałem w spadku 2 fermentatory po 27 litrów każdy . Według instrukcji alcoteca 21 l plus 8 kg cukru to 25 litrów płynu .
Czy te 2 litry swobodnego miejsca wystarczą ???? Czy może pomniejszyć ilość wody cukru i drożdży ale tak aby zachować proporcję ???
Albo np : to co bym zrobił z 2 paczek czyli 42 litry rozlać do 3 mniejszych pojemników Proporcjonalnie podzielić te 16 kg cukru i rozpuścić drożdże w 6 litrach ciepłej wody i dolać do pojemników po 2 litry (chodzi o dokładny podział drożdży bez wagi ) ?????
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: radius »

boxer1981228 pisze:Według instrukcji alcoteca 21 l plus 8 kg cukru to 25 litrów płynu .
Dokładniej 25,8 litra więc trochę za dużo do fermentatora 27-litrowego.
boxer1981228 pisze:może pomniejszyć ilość wody cukru i drożdży ale tak aby zachować proporcję ?

Jeżeli już chcesz zmniejszać proporcje, to staraj się utrzymać Blg nastawu w granicy 23.
boxer1981228 pisze:to co bym zrobił z 2 paczek czyli 42 litry rozlać do 3 mniejszych pojemników Proporcjonalnie podzielić te 16 kg cukru i rozpuścić drożdże w 6 litrach ciepłej wody i dolać do pojemników po 2 litry (chodzi o dokładny podział drożdży bez wagi ) ?
Drożdży nie rozpuszczaj, tylko dobrze przemieszaj w paczce i podziel "na oko". Czasami tak robię i nie ma problemu z rozruszaniem grzybków :) No i pamiętaj o utrzymaniu poziomu Blg tak, jak pisałem wyżej.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: boxer1981228 »

Wielkie dzięki Radius za odpowiedź, niestety na wyspach bardzo ciężko jest o cukromierz. Widzę, że jednak będę musiał go zamówić w Polsce. Jeszcze raz dziękuję.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: radius »

Bez cukromierza też dasz radę. Wystarczy wiedzieć, że 1 Blg to 10 gramów cukru w 1 kilogramie roztworu :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: gr000by »

Albo rób nastawy tak, żeby zawartość cukru wynosiła 230-250 gramów w litrze nastawu. Pamiętaj, że 1 kg cukru rozpuszczony w wodzie zwiększa objętość nastawu o 0,6l.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: boxer1981228 »

Dzięki chłopaki za podpowiedź przez chwilkę nie mogłem połączyć waszych postów w całość . Dawno niczego nie liczyłem :) A w sumie każdy z Was podpowiedział mi to samo tylko w innej wersji . Mam jeszcze jedno pytanko , rekomendujecie aby startowe blg było na poziomie 23 (230-250 gram cukru na litr , według instrukcji Alcoteca : 21 litrów wody i 8 kg cukru daje 380 gram na litr . Jak policzyć już z cukrem to jest 25.8 litra co daje 310 gram na litr . Czyli co za nie trzymać się instrukcji z opakowania Alcoteca ???
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: radius »

boxer1981228 pisze:według instrukcji Alcoteca : 21 litrów wody i 8 kg cukru daje 380 gram na litr
Taka proporcja daje 310 gramów na litr, tak jak sam policzyłeś. To jest 27,5 Blg.
boxer1981228 pisze:Czyli co za nie trzymać się instrukcji z opakowania Alcoteca ?
Jeżeli masz miejsce w fermentatorze to dolej wody i zrób słabszy roztwór; 25 litrów wody i 8 kg cukru da ci ok. 24 Blg.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: boxer1981228 »

Witam ponownie ,

Czy moglibyście mi wytłumaczyć lub przekierować do odpowiedniego tematu dlaczego Startowe BLG ma być na poziomie 23-24 ????
Instrukcja na opakowaniu dokładnie mówi ile ma być wody i ile cukru . Do tej pory tak robię i teraz nie wiem mam się trzymać instrukcji z opakowania czy waszych podpowiedzi .
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: lesgo58 »

Nie ma żadnych zastrzeżeń co do instrukcji podanych na opakowaniu. Jeśli podchodzi Ci produkt otrzymany takim sposobem to trzymaj się tej wersji.
To co się pisze na forum na temat blg - to są tylko wariacje na temat. Gdyż wielu z nas się wydaje, że drożdże pracujące w środowisku bardziej komfortowym - mniejsze stężenie cukru, nie za wysoka temperatura i dopasowana pożywka - "dają" w efekcie łagodniejszy, wręcz lepszy spirytus. Są to w większości przypadków bardzo subiektywne opinie. ,
Czy to jest prawda - to już musisz sam popróbować.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: aronia »

Niestety potwierdzenie tych opinii wymagałoby przebadania składu nastawów po fermentacji, bo i tak podczas destylacji/rektyfikacji znaczną cześć tych zanieczyszczeń potrafimy usunąć już za pierwszym razem. Istotną kwestią jest też temperatura w której prowadzi się fermentacje - więcej o tym np tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/post23833.html#p23833. Wpływ na ilość produktów ubocznych mają też użyte drożdże, ale składy konkretnych mieszanek w paczkach zna tylko producent, więc tutaj pozostaje tylko testowanie różnych i poszukiwanie takich, które dla nas dadzą najbardziej zadowalający produkt.

Pekelo
30
Posty: 43
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 12:48
Krótko o sobie: Jestem
Ulubiony Alkohol: Dom Perignon rocznik 53
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: Pekelo »

Mam problem odwrotny. Postawiłem beczkę 120l ze 100 litrami wody z cukrem (36kg) wsypałem 2 paczki Alcotec Turbo Yeast pure 48 i .... zabrakło mi 2 paczek. Czy jak jutro kupię i dodam 2 paczki to będzie poprawnie czy wystarczy dodać przecier pomidorowy lub coś innego.
Mowa jest srebrem a milczenie złotem. Ale ja nie jestem pazerny.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: jurek1978 »

Czyli dajesz normalnie 4 paczki turbo na 36 kg cukru ?

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: boxer1981228 »

Po pierwsze to dużo za dużo cukru. Blg mi wychodzi koło 31 więc bardzo wysoko. Nawet jak dosypiesz te 2 paczki to jest duże prawdopodobieństwo że nastaw nie zostanie do końca przepracowany.

Pekelo
30
Posty: 43
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 12:48
Krótko o sobie: Jestem
Ulubiony Alkohol: Dom Perignon rocznik 53
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: Pekelo »

Na opakowaniu jest przepis 9 kg na 25 l roztworu. Jak robiłem w beczkach 30 l to było ok.
Mowa jest srebrem a milczenie złotem. Ale ja nie jestem pazerny.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: boxer1981228 »

9kg plus 25l wody zapewne a nie 9kg dopełnione do 25l. Bo to spora różnica 26 a 31 blg i to samo z beczką piwinno być, 36kg cukru plus 100l wody a nie dopełnione do 100l.

Pekelo
30
Posty: 43
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 12:48
Krótko o sobie: Jestem
Ulubiony Alkohol: Dom Perignon rocznik 53
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: Pekelo »

Zamieszczam opis producenta. W beczce 30l "zjadało" cały cukier Blg ujemne. Walory smakowo-zapachowe znakomite, oczywiście po psoceniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mowa jest srebrem a milczenie złotem. Ale ja nie jestem pazerny.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: boxer1981228 »

Nie zapominaj że rozmawiamy o nastawie powiększonym i to czterokrotnie. To co pisze producent na opakowaniu to jedno a to co w rzeczywistości to drugie i raczej bym się nie spodziewał tych 21% w nastawie. Zrób jak uważasz i zdaj relację i zastanów się jak będziesz chłodził taką beczkę ;)

Pekelo
30
Posty: 43
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 12:48
Krótko o sobie: Jestem
Ulubiony Alkohol: Dom Perignon rocznik 53
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: Pekelo »

A dodaniem przecieru można obejść dodanie dodatkowych opakowań?? Chodni mi o wspomożenie namnażania.
Mowa jest srebrem a milczenie złotem. Ale ja nie jestem pazerny.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: Kamal »

Przecier wspomoże pracę drożdży.
K.
Obrazek

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: boxer1981228 »

Namnożeniu pomoże dobre napowirtrzenie nastawu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”