BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?

Wszystko na temat chemicznego oraz mechanicznego oczyszczania końcowego produktu destylacji, włączając węgiel aktywny, nadmanganian potasu, filtracje, klarowanie, pozbywanie się niechcianych substancji, zapachów drożdży itp...

Autor tematu
zdankiewicz
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 13 lip 2013, 08:55

Post autor: zdankiewicz »

Witam
Mam poważny problem. Opiszę może cały proces, żeby zobrazować.
Destylat jest przepuszczony przez tubę z węglem aktywnym, po czym nie ma już złych zapachów. Tu traci jakieś 1-2%. To zrozumiałe. Zanim go przepuszczam rozcieńczam do mocy około 50-55% (w zależności jak mocny chcę/potrzebuję).

Dalej tradycyjną metodą ziarnka kawy+pomarańcz i tak leżakuje tydzień, dwa tygodnie, czasem trzy.
Im dłużej tym jednak mam wrażenie że traci moc - uciekają %. Czy da się tego uniknąć? Czy to przez pomarańcz/cytrynę? Co należy zrobić? A może wyjąć pomarańcze po tygodniu? (mimo, że najlepiej się przegryzają jak dłużej poleżą)?

POMOCY!
koncentraty wina
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?

Post autor: gr000by »

Podczas leżakowania alkohol się układa - dlatego robi się delikatniejszy, mniej ostry i palący. Przez to może wydawać się, że wyrób traci procenty. Fakt faktem owoce oddają sok oraz wchłaniają część alkoholu, co również wpływa na moc trunku. Jak aż tak bardzo ci zależy na dokładnym procencie, to zalewaj nieco mocniejszym alkoholem niż planowany wyrób ma mieć.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
zdankiewicz
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 13 lip 2013, 08:55
Re: BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?

Post autor: zdankiewicz »

Dzięki wielkie, tak myślałem. A nie wiesz może jak to jest z tym pomarańczem? Robi ktoś tą metodą?
Może ktoś podpowiedzieć ile czasu powinien leżeć w destylacie, żeby było najbardziej OK?
Jesli ktoś wie to niech napisze.

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?

Post autor: artaks »

zdankiewicz pisze:A nie wiesz może jak to jest z tym pomarańczem?
Z tą pomarańczą (owoc pomarańcza to rzeczownik, rodzaj żeński, a pomarańcz to nazwa koloru).

Co do nalewki, to zobacz jak Kucyk opisywał swoją procedurę:
http://alkohole-domowe.com/forum/vademe ... tml#p15966
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

Autor tematu
zdankiewicz
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 13 lip 2013, 08:55
Re: BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?

Post autor: zdankiewicz »

Mam jeszcze jedno pytanie. Chciałem coś takiego zrobić dziewczynom na wieczór panieński. Tylko że chcą żeby było słabe, max 35 %. Czy wówczas proporcje kawy i pomarańczy należy zmniejszyć? Mniej pomarańczy, mniej kawy?
Awatar użytkownika

Teroon
150
Posty: 188
Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: GIN
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Trójmiasto
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?

Post autor: Teroon »

Tak jak kolega napisał dobry alkohol im dłużej leży tym łagodniejszy się może stać. Chociaż wiele też zależy od destylacji i filtracji - swój desytluję 3 razy, i 2 razy filtruję z prędkością 1 kropla na 3-7 sekund.
Jak koledzy kiedyś na pokaz przyjechali, to dostali do wypicia przez dobrą chwilę myśleli, że ma 20% a miało 45 :D

Co do zmniejszania porcji kawy i pomarańczy to hmm...
Jeśli np dawałeś 1 pomarańczę i 50 gram kawy na 700ml wody i 250 ml spirytusu, a chcesz mieć 3 max, to dajesz więcej wody i mniej spirytusu ale objętościowo wciąż chcesz mieć litr. Jeśli dasz mniej przypraw i owoców to smak zblednie. Do tego pamiętaj, że alkohol wyciąga smak lepiej niż woda, zatem moim zdaniem pownienneś zostawić tyle samo przypraw do poprzednio, a może nawet ciut więcej dać.

zwirowaci
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 12 cze 2009, 15:32
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Re: BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?

Post autor: zwirowaci »

Witam!
Zalałem śliwki kalifornijskie 1,5L 81% bimberku oraz dodałem ok 250g cukru. Po tygodniu moc zmniejszyła się do 55%. Czy to możliwe, że owoce wchłonęły tyle procent, czy też gęstość cieczy zmienia się i mój alkoholomierz pokazuje coś nie tak.
Pozdrawiam
"Pędzę i Wędzę"
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?

Post autor: gr000by »

Zmieniła się gęstość cieczy przez dodatek cukru i tego co alkohol wypłukał z owoców i przez to alkoholomierz nie daje prawdziwego odczytu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?

Post autor: Pretender »

Zapodaj 3 szybkie kielonki to się przekonasz, czy moc spadła ;)

zwirowaci
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 12 cze 2009, 15:32
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Re: BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?

Post autor: zwirowaci »

Dzięki. Właśnie sprawdziłem następną butelkę. Tam dałem landrynki wiśniowe i spadło o 10%.
Zmiana gęstości i "termometr" wariuje hehe.
Na szczęście po 5 kielonkach w głowie zaczyna szumieć :odlot:
Happy Psotting
"Pędzę i Wędzę"

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?

Post autor: tomhas »

A jak chcesz zrobić coś dobrego na babski wieczór to polecam http://alkohole-domowe.com/forum/likier ... -t748.html, każda będzie zachwycona

luki213
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 3 lis 2014, 18:11
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?

Post autor: luki213 »

Z tymi pomarańczami to ja mam doświadczenie takie, że dodawało się to do kiepskiej jakości bimbru, by zneutralizować jego przykry smak i zapach i nie były to pomarańcze - owoc, a same skórki i to wcześniej wysuszone. Nie zmieniały mocy, poprawiały smak...
Czy tworząc smakowe wódki gdzie miesza się spirytus z piwem, przyprawy i cukier, czy jest jakaś opcja żeby sprawdzić jaką ma moc, czy to tylko możliwe na komendzie? :-P
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?

Post autor: radius »

Taa, zanieś bimber na komedę i poproś żeby sprawdzili ci moc :hahaha:
Potem to już tylko się módl, że moc była z tobą :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?

Post autor: Lootzek »

BKR.. :D
A poważnie, znając moc alko którego używasz jak bazy i ilości dodatków jakie domieszasz, w miarę łatwo obliczyć moc takiego cuda. Z tym że ja osobiście robiąc takie wynalazki, kieruję się głównie smakiem, bo to o niego tu bardziej chodzi, a nie pomiarem mocy ;)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?

Post autor: gr000by »

Można bez problemu zmierzyć stężenie alkoholu i zawartość ekstraktu w trunku, który robimy. Nie jest to trudne, należy tylko oddestylować alkohol z próbki płynu i zmierzyć jego stężenie i ilość, a w pozostałości zmierzyć zawartość ekstraktu. Alkoholomierz i cukromierz może nie są idealne, ale dostarczą nam dużo wiadomości na temat orientacyjnej mocy rzeczywistej i ekstraktu rzeczywistego.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oczyszczanie destylatu”