slowik
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 18:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Koniak
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Witam, mam na imię Sylwek, jestem z pod Łodzi. obecnie mam pracę w domu i trochę wolnego, od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie psocenie, ale wreszcie udało mi się namówić swoją żonkę na zakup pierwszej aparatury (może to zbyt górnolotnie powiedziane).
mały pot still na szybkowarze i chciałbym spróbować co z tego wyjdzie. Nigdy nie miałem styczności z psotami, więc informacje na tym forum są dla mnie skarbnicą wiadomości.
mały pot still na szybkowarze i chciałbym spróbować co z tego wyjdzie. Nigdy nie miałem styczności z psotami, więc informacje na tym forum są dla mnie skarbnicą wiadomości.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 18:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Koniak
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: slowik
Ja wiem czy przemyślany, na pewno kupiłem taki, na jaki było mnie stać, okaże się w praniu(psoceniu). Dzięki za słowa wsparcia, a jakże czytam, czytam i czytam i jestem coraz głupszy, myślałem, że coś niecoś wiem, ale tak naprawdę nic nie wiem.
Ale pierwszy nastaw już się robi i zobaczymy co spsocę ..........
Ale pierwszy nastaw już się robi i zobaczymy co spsocę ..........
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: slowik
Witaj na forum.
Wrzuć fotkę tego PS'a to zaraz się dowiesz czego się spodziewać.
Powodzenia i samych smakowitości.
Bez złośliwości ale nie mogłem się powstrzymać "słowik" http://www.youtube.com/watch?v=-_4B2s54vX8
Wrzuć fotkę tego PS'a to zaraz się dowiesz czego się spodziewać.
Powodzenia i samych smakowitości.
Bez złośliwości ale nie mogłem się powstrzymać "słowik" http://www.youtube.com/watch?v=-_4B2s54vX8
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 18:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Koniak
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: slowik
Jutro będę pierwszy raz psocił, oczywiście cukrówkę na Coobra 7, zrobię zdjęcie to wrzucę i będę czekał na opinie, czy w ogóle da się na nim coś dobruchnego spsocić, ale mam pytanie, po głowie chodzą mi zbożówki i owocówki, czy nie za wcześnie jeszcze nawet o nich myśleć.
Dzieki za miłe powitanie w braci psotników.
Pisz zdania mniej złożone. Tego czytać się nie da.
Dzieki za miłe powitanie w braci psotników.
Pisz zdania mniej złożone. Tego czytać się nie da.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: slowik
Cukrówka i PS to nie dobre połączenie, wyjdzie fuj bimber. Jak wiesz co i jak ze zbożem i zacieraniem ziarna to jak najbardziej. Cukrówka to do nauki obsługi sprzętu i rozróżniania smrodków przedgonów i pogonów. Gotuj bo to Ci tylko na dobre wyjdzie. Nabierzesz doświadczenia i będzie z górki.
http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... zacieranie
A i najważniejsze to zacznij pisać po polsku bo w przeciwnym razie będziesz miał pod górkę
http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... zacieranie
A i najważniejsze to zacznij pisać po polsku bo w przeciwnym razie będziesz miał pod górkę
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 18:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Koniak
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: slowik
Witam brać psotników.
Co do pisania po polsku to spróbuję się poprawić.
A teraz do rzeczy jestem po pierwszej próbie i wiecie co jest trudniej niż w teorii, ale myślę że praktyka czyni mistrza.
Efekt to 5l siedemdziesięcio procentowego bimbru , nie jest to ambrozja ale myślę, że na pierwszy raz wyszedł nie najgorszy. Po przepuszczdniu go przez węgiel aktywny smakuje lepiej niż polmos.Nawet żona smakowała i pochwaliła mnie.
Co do pisania po polsku to spróbuję się poprawić.
A teraz do rzeczy jestem po pierwszej próbie i wiecie co jest trudniej niż w teorii, ale myślę że praktyka czyni mistrza.
Efekt to 5l siedemdziesięcio procentowego bimbru , nie jest to ambrozja ale myślę, że na pierwszy raz wyszedł nie najgorszy. Po przepuszczdniu go przez węgiel aktywny smakuje lepiej niż polmos.Nawet żona smakowała i pochwaliła mnie.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: slowik
Słowik dawaj fotki garnka i nie pękaj. Co do węgla, to alko rozrabiaj na minimum 50% i lodowate z zamrażalki, najlepiej żeby kapało po kropelce z filtra. Gotuj dwa razy, albo nawet trzy a filtr będzie się mniej zużywał.
Jak żona zadowolona to będzie z górki. Dzieliłeś frakcje??
Jak żona zadowolona to będzie z górki. Dzieliłeś frakcje??
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: slowik
Tak czuję że Słowik zakoncertował tylko raz, dlatego pyska wykręca , zrób jak pisał Ramzol, leć to drugi raz, już wolniutko, dobrze tnąc frakcje, potem węgiel, schłodzona i rozcieńczona psota, jak jeszcze będzie krzywić to kolejna destylacja i węgiel.
No i daj trochę ochłonąć destylatowi.
No i daj trochę ochłonąć destylatowi.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 18:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Koniak
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: slowik
Witam koledzy
Po lekturze z forum zrobiłem tak jak piszecie ,przy pierwszym gotowaniu odlałem 100ml na rozpałkę
a resztę destylowałem do 30%.W drugim grzaniu 100ml na grill a reszteę odbierałem do 40%,pozostałość do 20% zostawiłem do dolania do następnego nastawu.Po rozrobieniu do 45%i schłodzeniu filtrowałem węglem Fantom .Zapach jak i smak po tej operacji był bez zarzutu, bez posmaków i bardzo łagodny w piciu.
Jedyne co zrobiłem chyba żle to za szybki odbiór , okresami leciało prawie ciurkiem ale rady i nagany mile widziane.
A teraz spróbuje wrzucić fotki i czekam na opinie.
Coś mi chyba nie wychodzi .
P.S Z lektury forum wiem że zakup nie był trafiony ,przydał by się deflegmator.
Zamówiłem już szklany z bio-winu
Pozdro
Po lekturze z forum zrobiłem tak jak piszecie ,przy pierwszym gotowaniu odlałem 100ml na rozpałkę
a resztę destylowałem do 30%.W drugim grzaniu 100ml na grill a reszteę odbierałem do 40%,pozostałość do 20% zostawiłem do dolania do następnego nastawu.Po rozrobieniu do 45%i schłodzeniu filtrowałem węglem Fantom .Zapach jak i smak po tej operacji był bez zarzutu, bez posmaków i bardzo łagodny w piciu.
Jedyne co zrobiłem chyba żle to za szybki odbiór , okresami leciało prawie ciurkiem ale rady i nagany mile widziane.
A teraz spróbuje wrzucić fotki i czekam na opinie.
Coś mi chyba nie wychodzi .
P.S Z lektury forum wiem że zakup nie był trafiony ,przydał by się deflegmator.
Zamówiłem już szklany z bio-winu
Pozdro
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: slowik
Z odbiorem jest tak, że czym wolniej tym lepiej (czyściej). Jeżeli nie martwią Cie koszty węgla to ok. Cukrówka na PS to i tak fuj, że bez węgla to tylko "kola" pomoże. Próbuj paluchem i wąchaj, szybko załapiesz o co biega. Spróbuj sobie z pierwszej setki paluchem tak po tygodniu i z tego po niżej 40% też będziesz wiedział czego szukać. JA bym serce uciął wyżej 55%. Tylko tak dalej
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.