Wino -> Bimber -> Nalewka
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Witam szanowne grono, jestem w trakcie robienia wina z pigwy, leżakuje jak na razie 2 tydzień, mam zamiar za kolejne 2 tygodnie odsączyć młode wino z nad osadu i dodać cukier. Później gdy wino będzie gotowe, użyć magicznego kociołka by zamienić go w bimber. Później powstały bimber mam zamiar zasypać posiekanymi orzechami laskowymi w proporcji 300g orzechów na 1l i odstawić na 3 miesiące. Pytanie rodzi się w tym miejscu bo chcę po 3 miesiącach dosłodzić powstałą nalewką nie tracąc na mocy bimbru % i zastanawiam się jak i w jakiej ilości to zrobić ? Z góry dziękuję za poświęcony mi czas i pozdrawiam
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Przepis trochę skomplikowany kolego 1KOO
Przed użyciem "magicznego kociołka" jak i podczas całego procesu fermentacji proponuję zmierzyć przede wszystkim poziom cukru.
Co kolega chce uzyskać docelowo i na jakim sprzęcie chcesz destylować?
Może się okazać, że zepsułeś całkiem dobre wino bo nalew na suchych orzechach laskowych w/g mnie d....y nie urywa.
Przed użyciem "magicznego kociołka" jak i podczas całego procesu fermentacji proponuję zmierzyć przede wszystkim poziom cukru.
Co kolega chce uzyskać docelowo i na jakim sprzęcie chcesz destylować?
Może się okazać, że zepsułeś całkiem dobre wino bo nalew na suchych orzechach laskowych w/g mnie d....y nie urywa.
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Odp: Wino -> Bimber -> Nalewka
Pigwowicy nigdy nie robiłem, bo wydawała mi się za płaska, /mam na myśli nastaw z pigwy i późniejszy destylat/, ale kto nie próbuje ten nie piję....
Może napisz jakie dałeś proporcje pigwy w stosunku do cukru i wody.
Nalewkę z pigwy natomiast, stawiam na bardzo wysokim poziomie.
Może napisz jakie dałeś proporcje pigwy w stosunku do cukru i wody.
Nalewkę z pigwy natomiast, stawiam na bardzo wysokim poziomie.
-
online
- Posty: 4905
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Magiczny kociołek to taki jak na zdjęciu + jeszcze filtr w którym będzie węgiel aktywny kokosowy
Jak na razie to tylko kombinuję żeby uzyskać coś w stylu Soplica Orzech Laskowy. Jeśli chodzi o proporcje to wyglądało to tak :
- 2 wiaderka pigwy
- obrałem z nasion i pokroiłem
- wrzuciłem do gara i zalałem wodą tak by każdy owoc był przykryty
- następnie zagotowałem
- zostawiłem tak na 5 dni
- odcedziłem
- wyszło 20 litrów
- na każdy litr dałem 300g cukru czyli 6 kg
- rozmieszałem i wlałem do balona
- przygotowałem drożdże do wina białego
- dodałem po dwóch dniach
- tak stoi do dziś i sobie fermentuje
Przypominam jeszcze nic nie zrobiłem tylko sobie kombinuję jak na razie. Znalazłem tu coś takiego :
http://alkohole-domowe.com/nalewka/prze ... owych.html
Tak sobie myślę że soplica ma słodki smak i intensywny posmak orzechów laskowych. Mi akurat zależy na mocy i dlatego widzę problem żeby syrop za bardzo nie pozbawił % poza tym bimber z pigwy po przełknięciu też ma słodki posmak i dlatego ten pomysł. Na koniec najlepsze :
Jak na razie to tylko kombinuję żeby uzyskać coś w stylu Soplica Orzech Laskowy. Jeśli chodzi o proporcje to wyglądało to tak :
- 2 wiaderka pigwy
- obrałem z nasion i pokroiłem
- wrzuciłem do gara i zalałem wodą tak by każdy owoc był przykryty
- następnie zagotowałem
- zostawiłem tak na 5 dni
- odcedziłem
- wyszło 20 litrów
- na każdy litr dałem 300g cukru czyli 6 kg
- rozmieszałem i wlałem do balona
- przygotowałem drożdże do wina białego
- dodałem po dwóch dniach
- tak stoi do dziś i sobie fermentuje
Przypominam jeszcze nic nie zrobiłem tylko sobie kombinuję jak na razie. Znalazłem tu coś takiego :
http://alkohole-domowe.com/nalewka/prze ... owych.html
Tak sobie myślę że soplica ma słodki smak i intensywny posmak orzechów laskowych. Mi akurat zależy na mocy i dlatego widzę problem żeby syrop za bardzo nie pozbawił % poza tym bimber z pigwy po przełknięciu też ma słodki posmak i dlatego ten pomysł. Na koniec najlepsze :
Czasem warto pokombinowaćklodek4 pisze:... ale kto nie próbuje ten nie piję....
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Nad gustami nie dyskutuje. Ja wina cytrusowe, bananowe, ryżowe, destylat pigwowy i cytrynowy odpuszczam. Są dużo lepsze rzeczy do zrobienia, jak np. nalewka z orzecha laskowego http://alkohole-domowe.com/forum/orzech ... t5081.html
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Powiem tak. Destylat pigwowy nie był mój. Tak że nie mam pojęcia jak smakuje obecnie. Wiem, że jeszcze stoi Jeden z pierwszych gdzie dało się wyczuć smak surowca.
Widzę że kolega to bardziej kombinuje niz to wszystko warte.
Wstaw sobie cukrówkę (woda+cukier+turbo drożdże do bimbru przepis na opakowaniu drożdży)
Co do pigwy to było trzeba nalewkę zrobić nie wino. Jak wino będzie to wtedy ugotujesz na bimber. Bo szkoda Pigwy. Węgiel wyciągnie wszystkie smaki. A przy tym garnku to będzie ciężko. Powozenia
Widzę że kolega to bardziej kombinuje niz to wszystko warte.
Wstaw sobie cukrówkę (woda+cukier+turbo drożdże do bimbru przepis na opakowaniu drożdży)
Co do pigwy to było trzeba nalewkę zrobić nie wino. Jak wino będzie to wtedy ugotujesz na bimber. Bo szkoda Pigwy. Węgiel wyciągnie wszystkie smaki. A przy tym garnku to będzie ciężko. Powozenia
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Kombinuję bo najlepszą nauką jest metoda prób i błędów. Robiłem już destylat z turbo i szczerze prawdę mówiąc taki zwykły bimber bez żadnego posmaku, nie wiem czy dobrze myślę ale akurat mi zależy na tym słodkim posmaku jaki jest z owocówek. Robiłem już z malin, wiśni, czereśni i jabłek i wszystkie wyszły a że akurat mam wino z pigwy postanowiłem spróbować.
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Nie wiem jak działa węgiel, kupiłem i leży w szafie, bo już potrzebny nie będzie. Wydaje mi się że zabierze również słodkość z destylatu.
Wiadomo najlepiej przetestować i wywnioskować samemu. Czy te smakowe destylaty też puszczałeś przez węgiel??
Próbuję Ci wytłumaczyć, że na węgiel to zwykły bimber z cukru i to po 3 gotowaniach na takim garnku. Mi osobiście było by szkoda smakowego destylatu, dorzuciłbym dębu i zapomniał. Zrobisz jak uważasz.
Wiadomo najlepiej przetestować i wywnioskować samemu. Czy te smakowe destylaty też puszczałeś przez węgiel??
Próbuję Ci wytłumaczyć, że na węgiel to zwykły bimber z cukru i to po 3 gotowaniach na takim garnku. Mi osobiście było by szkoda smakowego destylatu, dorzuciłbym dębu i zapomniał. Zrobisz jak uważasz.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Powiem szczerze, że wszystkie owocówki przepuszczałem przez węgiel i to na dodatek tylko raz gotowałem i naprawdę byłem zadowolony z uzyskanego wyniku. Tak jak mówię, bimber jako bimber smaku nie miał, ale po przełknięciu od razu dało się wyczuć charakterystyczny owocowo-słodki posmak
Ostatnio zmieniony sobota, 18 paź 2014, 08:13 przez 1KOO, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Odp: Wino -> Bimber -> Nalewka
Ja pracuje jeszcze na pot stillu /kolumna prawie na ukończeniu/, zdarza mi się robić cukrówki na tym, pędzę to 3 razy ale ma to specyficzny smaczek, dlatego zbudowałem sobie filtr węglowy co by bardziej to oczyścić i znacznie to poprawia smak i zapach, tą "czystą" używam tylko do nalewek, kiedy mi nie odpowiada jakiś smak to puszczam to na węgiel u odzyskuje bazę lub destyluje to raz jeszcze.
Zdziwiłes mnie twierdząc że po węglu uzyskujesz dobry smak, dla mnie węgiel oczyszcza smak i takie ma zadanie, chyba że robisz to nieprawidłowo /musi być zmrożony, rozcieńczony i u mnie kapie kropla na sekundę/.
Co do przeróbek Twojego sprzętu, wystarczy że wytniesz/usuniesz odstojniki, na pokrywie garnka zamontujesz deflegmator /rurka z miedzi lub stali nierdzewnej/ i połączysz to z chłodnica, dzięki temu uzyskasz prosty aparat na którym uzyskasz destylaty smakowe, możesz też pomyśleć o spiral still.
Zdziwiłes mnie twierdząc że po węglu uzyskujesz dobry smak, dla mnie węgiel oczyszcza smak i takie ma zadanie, chyba że robisz to nieprawidłowo /musi być zmrożony, rozcieńczony i u mnie kapie kropla na sekundę/.
Co do przeróbek Twojego sprzętu, wystarczy że wytniesz/usuniesz odstojniki, na pokrywie garnka zamontujesz deflegmator /rurka z miedzi lub stali nierdzewnej/ i połączysz to z chłodnica, dzięki temu uzyskasz prosty aparat na którym uzyskasz destylaty smakowe, możesz też pomyśleć o spiral still.
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Nie twierdzę że nie masz racji, tylko mówię tak jak było i to co mi wyszło. A druga sprawa tak sobie myślę że ten węgiel był już po kilku przepuszczeniach i to może dlatego bo był już po prostu w pewnym stopniu z użyty. Dzięki za wszelkie rady na pewno będę mieć je na oku i dam znać jak wyszło Jak co to proszę pisać wszelkie swoje spostrzeżenia na ten temat
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Nie chodzi o to kto ma rację.
Ja jak chcę wstawić coś na czysty alkohol, to nie dodaje owoców. Po co robić nastaw owocowy i oczyszczać go ze smaku?? Możesz mi to wytłumaczyć.
Wydaje mi się, że koncepcja orzech urodziła się dużo później.
Wstawiłeś wino z pigwy z myślą o zrobieniu destylatu pigwowego??
Kolego możesz sobie robić jak chcesz nikt Ci nie zabroni.
Mi by było żal surowca http://www.poradnikzielarski.pl/ziola-l ... rbaty.html na zrobienie "oczyszczonego" destylatu do zalania orzechów.
Powodzenia
Rozumiesz dlaczego gotować cukrówkę 3 razy. Kolega Ci to napisał. Puszczając smakówki po jednym pędzeniu szybciej zużywasz węgiel. Jeżeli puszczasz malinówkę przez filtr i ona po tym zabiegu smakuje malinami, to filtr węglowy którego używasz jest filtrem tylko z nazwy. Po filtrze alkohol ma być czysty i taki jest powód stosowania węgla.stuf pisze:Węgiel tylko do czystych desylatów... i to zimnych !
Nie chodzi o to kto ma rację.
Ja jak chcę wstawić coś na czysty alkohol, to nie dodaje owoców. Po co robić nastaw owocowy i oczyszczać go ze smaku?? Możesz mi to wytłumaczyć.
Wydaje mi się, że koncepcja orzech urodziła się dużo później.
Wstawiłeś wino z pigwy z myślą o zrobieniu destylatu pigwowego??
Kolego możesz sobie robić jak chcesz nikt Ci nie zabroni.
Mi by było żal surowca http://www.poradnikzielarski.pl/ziola-l ... rbaty.html na zrobienie "oczyszczonego" destylatu do zalania orzechów.
Powodzenia
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Odp: Wino -> Bimber -> Nalewka
OK, OK rozumiem ale też nie mówię że będę przepuszczał przez węgiel tylko że ostatnio tak robiłem i wyszło nienagannie. To jeśli można mógł by mi ktoś doradzić co dokładnie zrobić by wyszedł pigwowy bimber. Chodzi o to jak przerobić destylator, najlepiej było by to tak przerobić by zmiany w nim były odwracalne gdyż nie jest mój tylko od sąsiada i nie chciałbym żeby miał później jakieś aluzje. Dzięki z góry
Nie wiem czy dobrze myślę, ale chłodnica jest już w destylatorze i jak bym tak wstawił tylko rurkę miedzianą tak jak na zdjęciu poniżej i przepuszczać bez węgla, dało by to coś ? Ewentualnie jak by to zrobić by to miało ręce i nogiklodek4 pisze: Co do przeróbek Twojego sprzętu, wystarczy że wytniesz/usuniesz odstojniki, na pokrywie garnka zamontujesz deflegmator /rurka z miedzi lub stali nierdzewnej/ i połączysz to z chłodnica, dzięki temu uzyskasz prosty aparat na którym uzyskasz destylaty smakowe, możesz też pomyśleć o spiral still.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Kolego problemem w tym garnku jest ten odstojnik z termometrem. Jak wyczujesz w którym momencie wylać z niego syf to będzie ok. Do tego musisz dojść sam. Proponuje wstawić cukrówkę i kombinować, a wino z pigwy niech się robi. Jak dojdziesz z garnkiem to zabierz się za pigwę Popróbuj. http://alkohole-domowe.com/forum/czy-mo ... ml#p108824 Cały temat przeczytaj a instrukcję już masz. Musisz pokombinować. Czym większa średnica rury tym szybciej kapie. A odstojników trzeba się nauczyć, albo je wyciąć.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Pomogliście mi już niesamowicie, w tym stopni jak na razie to zamierzam zapomnieć o pigwie niech stoi. Jak byście mogli jeszcze doradzić w wyborze jak najtańszego a nadającego się do wyrobów owocowych sprzętu.
Czy wystarczy taki jak na aukcji czy lepiej jest kupić destylator kolumnowy, a może jeszcze jakiś inny ?
http://allegro.plXXXX
Jeszcze taki znalazłem.
http://allegro.pl/XXXX
[Mod; pytania o sprzęt zadajemy w odpowiednim dziale; http://alkohole-domowe.com/forum/regula ... t8124.html]
Czy wystarczy taki jak na aukcji czy lepiej jest kupić destylator kolumnowy, a może jeszcze jakiś inny ?
http://allegro.plXXXX
Jeszcze taki znalazłem.
http://allegro.pl/XXXX
[Mod; pytania o sprzęt zadajemy w odpowiednim dziale; http://alkohole-domowe.com/forum/regula ... t8124.html]
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Piszę Ci wyżej że odstojniki są blee. Dasz radę wstawić CU rurkę w pokrywkę od szybkowaru? Za te pieniądze kupisz Kega 30l, rurę miedzianą fi42 albo lepiej, szklaną chłodnicę i taboret gazowy masz prosty sprzęt za mniejsze siano. Poczytaj zanim coś kupisz, bo jak pójdziesz ta drogą to albo 1700zł na prostego Aabratka, albo wtopisz w wieszak z allegro. http://destylatorymiedziane.pl/pl/22-destylatory-proste Coś takiego tylko zamiast kolanka i reszty, korek do wina i wężyk sylikonowy.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Gdyby Ci się "chciało" poszukać to w większości tematów są porady co kupić, gdzie i czego się wystrzegać. Kupisz zestaw z któregoś z podanych przez Ciebie linków i będziesz się zastanawiał co z tym zrobić jak autor tego tematu: http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p108696 . Chcesz wydać raz i się tym bawić przeglądnij ofertę konstruktorów dostępnych tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p108861 , chcesz robić smakówki(owocówki, zbożówki) - zapoznaj się z tym tematem: http://alkohole-domowe.com/forum/miedzi ... t7313.html chcesz sam zrobić rozwojowy sprzęt to popatrz tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p106781 . A jeżeli żadna z podanych opcji Ci nie przypadła do gustu zacznij czytać i szukać, bo oczekiwaniem, że wszystko Ci ktoś poda na tacy możesz daleko nie zajechać.
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
A ile cukru już było w tym winie? Mam wrażenie, że drożdże przerobiły już co mogły.
Skoro na początku dałeś 6kg cukru na 20l wina to kolejne 3kg były zbędnym dodatkiem - drożdże już tego nijak nie przerobią, bo padły z przepracowania (alkohol i kolejna porcja cukru).
Skoro na początku dałeś 6kg cukru na 20l wina to kolejne 3kg były zbędnym dodatkiem - drożdże już tego nijak nie przerobią, bo padły z przepracowania (alkohol i kolejna porcja cukru).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 54
- Rejestracja: sobota, 21 kwie 2012, 21:35
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Mój przepis na orzechową :
0,5 kg orzecha laskowego( koniecznie z tą brązowa łupinką)
skorupy z 0,5 kg orzecha włoskiego
wanilia w lasce, lub cukier wanilinowy- 2-3 torebki ( wg smaku)
syrop cukrowy do smaku
5 litrów wyrobu o mocy 55 %
Orzechy laskowe przyprażyć w piekarniku do silnego zbrązowienia
łupiny z orzechów włoskich tak samo, tylko oddzielnie..
Po wystygnięciu zalac orzechy i skorupy destylatem, pozostawić na 2 do 4 tygodni
Przefiltrowac, dosłodzic , spożywać:-))
0,5 kg orzecha laskowego( koniecznie z tą brązowa łupinką)
skorupy z 0,5 kg orzecha włoskiego
wanilia w lasce, lub cukier wanilinowy- 2-3 torebki ( wg smaku)
syrop cukrowy do smaku
5 litrów wyrobu o mocy 55 %
Orzechy laskowe przyprażyć w piekarniku do silnego zbrązowienia
łupiny z orzechów włoskich tak samo, tylko oddzielnie..
Po wystygnięciu zalac orzechy i skorupy destylatem, pozostawić na 2 do 4 tygodni
Przefiltrowac, dosłodzic , spożywać:-))
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Polecam w wersji z orzechami włoskimi ze względu na ciekawy efekt smakowy jaki dają te łupinki cienkie, które są wewnątrz jako przegródki. I 4 tygodnie maceracji spokojnie starczają. Te łupinki można stosować do różnych trunków. Testowałem na razie w nalewkach - sprawdziły się znakomicie w Wiśniówkach, Orzechach po Krzyżacku. Teraz moczą się w próbce Śliwowicy.
Orzechy po nalewkowe są rewelacyjne zanurzone w gorzkiej czekoladzie. W wersji z czekoladą robię też po nalewkowe wiśnie i śliwki.
Trzeba uważać żeby nie prowadzić samochodu po konsumpcji takich słodyczy.
Orzechy po nalewkowe są rewelacyjne zanurzone w gorzkiej czekoladzie. W wersji z czekoladą robię też po nalewkowe wiśnie i śliwki.
Trzeba uważać żeby nie prowadzić samochodu po konsumpcji takich słodyczy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 54
- Rejestracja: sobota, 21 kwie 2012, 21:35
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
@klodek4
Spokojnie, styknie kilka tygodni..
Próbowałem dłużej, nie zauważyłem zmiany na plus..
Nie dodzyskiwałem wcześniej samych orzechów, ale opcja z czekoladą może byc ciekawa...
Rok wcześniej próbowałem z łupinami nieprażonymi, ale nalewka szybciej traci aromat, więc pozostalem przy prażonych..
Spokojnie, styknie kilka tygodni..
Próbowałem dłużej, nie zauważyłem zmiany na plus..
Nie dodzyskiwałem wcześniej samych orzechów, ale opcja z czekoladą może byc ciekawa...
Rok wcześniej próbowałem z łupinami nieprażonymi, ale nalewka szybciej traci aromat, więc pozostalem przy prażonych..
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Witam ponownie. Z racji takiej że mamy już wysoką datę sierpnia i orzechy laskowe można już zbiera, to postanowiłem wrócić do wątku. W ubiegłym roku nie wyszła mi nalewka o smaku Soplicy orzech laskowy natomiast nic straconego, zrobiłem na bazie tego nalewkę świąteczną dodając cynamonu, goździka i pomarańczy i prawdę mówiąc rewelacja. Na pewno znów będę robił w tym roku przed świętami i jeśli komuś zależy to dam znać. Dziś znów postanowiłem spróbować swoich sił i ruszyć w tym kierunku by uzyskać smak zbliżony do oczekiwanego Może ktoś coś doradzi w tym kierunku ? Pozdrawiam
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Też robiłem i zadowolenie ze smaku potwierdzam. Równocześnie robiłem i drugą, ze skórką cytryny, goździkiem i kardamonem. Chyba jeszcze lepsza, polecam spróbować i porównać.1KOO pisze: nie wyszła mi nalewka o smaku Soplicy orzech laskowy, zrobiłem na bazie tego nalewkę świąteczną dodając cynamonu, goździka i pomarańczy
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!