Problem, zakażony nastaw!!!!

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:

Post autor: klodek4 »

Witam Szanowne Grono!!!
Nastaw na kukurydzy kruszonej, pszenicy i rodzynkach, praktycznie przerobiony /blg ~1/, drożdże bayanusy, pożywka.
Niestety zaglądam do tego a tu, coś co pierwszy raz mi się zdarzyło, wstrętny, przerażający kożuch.
Czy to nadaje się na rurki czy zasilić mumina?????
Dorzucam foty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
promocja

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Problem, zakażony nastaw!!!!

Post autor: sokal6 »

Mi się kiedyś tak brandy bananowo-nektarynkowe zakazilo. Cześć poszla w ocet. Wrzuciłem na rurki i trunek wyszedł bardzo dobry, ale wydajność bardzo słaba. Mniej niż połowa planowanej. Możliwe, że i u Ciebie też sie da coś wycisnąć jeszcze z tego.

bbaarrtt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 11:08
Ulubiony Alkohol: Własny. ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Problem, zakażony nastaw!!!!

Post autor: bbaarrtt »

Jest to objaw dostania się razem z powietrzem bakterii kożuchujących. Jeśli kożuch dopiero powstał to śmiało może iść na rurki (z czasem rozkładają alkohol więc i wydajność będzie mniejsza).
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Problem, zakażony nastaw!!!!

Post autor: olo 69 »

Najprawdopodobniej to drożdże kożuchujące. Zbieraj to z góry i dawaj na rurę.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Problem, zakażony nastaw!!!!

Post autor: Trener »

Nawet jeśli jest tam już ocet, to i tak nie przejdzie przez aparaturę. Z tego co pamiętam, odparowuje powyżej 100*C. Próbowałem raz destylować zaoctowany mus jabłkowy (muszki jakoś się dostały po zakończeniu fermentacji). Gdy przy 93*C w kotle nie poleciała ani kropelka, dałem sobie spokój. Spróbuj, może coś poleci, a jak nie to wtedy do mumina.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Problem, zakażony nastaw!!!!

Post autor: olo 69 »

To raczej nie będzie zaoctowane. To może bardziej śmierdzieć stęchlizną oraz pleśnią. Takie drożdże powstają, jak jest za dużo powietrza nad nastawem lub zacierem. Jeśli mocno śmierdzi to lepiej wylać. Jeśli nie, to zbieraj górę a resztę destyluj.
Pozdrawiam,olo 69

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Problem, zakażony nastaw!!!!

Post autor: Szlumf »

Spróbuj na pustej rurze lub z byle jakim wypełnieniem na małej próbce (czy w ogóle jest alkohol) bo możesz sobie zasyfić wypełnienie. Ja po takiej próbie miedź jakoś doczyściłem kwaskiem i perhydrolem ale zmywaki zrobiły się czarne gdzieś na 10cm nad miedzią i nic tego nie brało. Podobnie jak Trener zrezygnowałem przy 92*C.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Problem, zakażony nastaw!!!!

Post autor: Emiel Regis »

klodek4 pisze:Witam Szanowne Grono!!!
Nastaw na kukurydzy kruszonej, pszenicy i rodzynkach, praktycznie przerobiony /blg ~1/
A teraz się przyznaj ile to przetrzymywałeś po skończonej fermentacji (jak długo trwała?) i w jakich warunkach.
Destylacja pozwoli Ci odzyskać alkohol, być może będzie to nawet pijalne, jednak byłoby lepsze (jak wszystkie zboża), gdybyś destylował bezpośrednio po zakończeniu fermentacji.

Bawiłem się w poprzednim sezonie w eksperymenty zbożowo-owocowe, jednak je zarzuciłem właśnie dlatego, że zboża i owoce wymagają innych czasów fermentacji.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Problem, zakażony nastaw!!!!

Post autor: klodek4 »

Nastaw ma około miesiąca....
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Problem, zakażony nastaw!!!!

Post autor: gr000by »

To tym bardziej bym go przepuścił. Przez taki czas nie powinien bardzo się zaoctować, a infekcja nie rozwinęła się w takim stopniu, żeby zepsuć smak destylatu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Problem, zakażony nastaw!!!!

Post autor: klodek4 »

Czyli ściągnąć kożuch, odcedzić i na rurki......czy ziarno jest do wyrzucenia????? Czy przy użyciu go do kolejnego nastawy zarazi go?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Problem, zakażony nastaw!!!!

Post autor: gr000by »

Wolałbym nie ryzykować - nie sądzę żeby śruta była aż tak drogocennym surowcem, żeby igrać z infekcją. Jakbyś ją zatarł to nie byłoby problemu, wystarczy nawet użyć zwykłego słodu jęczmiennego...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Problem, zakażony nastaw!!!!

Post autor: klodek4 »

Ok, dzięki!
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Problem, zakażony nastaw!!!!

Post autor: ramzol »

http://alkohole-domowe.com/forum/latwy- ... ml#p109821 według mnie to samo tylko u mnie miały co jeść i dlatego bąble powstały. A teraz dolewamy spirytusu do ognia http://alkohole-domowe.com/forum/latwy- ... ml#p110021 kilka postów niżej. Smacznego :D
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Problem, zakażony nastaw!!!!

Post autor: Lootzek »

Mnie tak kiedyś zakwitł dunder po kukurydzy. Zostawiłem z ciekawości co będzie, przez dwa tygodnie jeszcze nie śmierdział, w trzecim, na powierzchni prócz pleśni pojawiła się jakby żelatynowa skórka, dość gruba, a dunder zaczął niemiłosiernie "kisić" stęchlizną ;). U ciebie warstewka wygląda na cienką, więc podobnie jak koledzy, zaryzykował bym ;) wylać zawsze zdążysz, a może odkryjesz jakieś nowe, cudowne smaki w trunku z tak dojrzałego nastawu? ;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Problem, zakażony nastaw!!!!

Post autor: klodek4 »

Lootzek pisze:a może odkryjesz jakieś nowe, cudowne smaki w trunku z tak dojrzałego nastawu? ;)
Taaaaaa......
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Problem, zakażony nastaw!!!!

Post autor: klodek4 »

W sobotę puściłem ten nastaw 1 raz, po wcześniejszym zdjęciu kożucha i odfiltrowaniu ziaren i owoców, które poszły dla ptaków i sąsiada królika (też mu się od życia coś należy), wczoraj puściłem to drugi raz, dobrze tnąc serce, wyszło mi 2300 ml 73%, z pewnymi stratami ale towarek wyszedł ok!!!!
Nastaw był na 5 kg cukru, 3 kg kukurydzy, 2 kg pszenicy, 1 kg palonego jęczmienia i O,5 kg rodzynek.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Problem, zakażony nastaw!!!!

Post autor: olo 69 »

Wyczuwa się w smaku palony jęczmień?
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Problem, zakażony nastaw!!!!

Post autor: klodek4 »

W zapachu tak, a w smaku to Ci powiem jak się trochę ułoży i dokonam próby organoleptycznej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”