Nalewka z pigwowca

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Piotr-krak
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 7 lis 2013, 21:15
Podziękował: 12 razy

Post autor: Piotr-krak »

Witam Wszystkich!
Ostatnio nastawiłem 3 słoje z pigwowcem:
1. kupiona w sklepie Soplica, 2. Bimberek, 3. Spiryt z bimberkiem pół na pół.
W pierwszym słoju zaszło coś co mnie przeraziło. otóż pigwowiec stracił zółty kolor, taj jakby go ta "sklepówa" wyciągnęła. Jest zielony, jakby był niedojrzały. Nalew, owszem, choć niespotykanie ciemny. O co chodzi? Toż strach kupować w sklepie tej chemii. Pozostałe dwa słoje wyglądają tak jak powinny. Klarowny napój, pigwowiec kolor żółty,. Czy ma ktoś jakąś koncepcję co mogło być powodem Wyssania koloru? Pozdrawiam
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nalewka z pigwowca

Post autor: olo 69 »

Nalewka z pigwowca u mnie traci cukier. Co jakiś czas muszę ją dosładzać. Kolor ma od żółtego do brązowego. Ale zielonego nie udało mi się nigdy uzyskać. :)
Pozdrawiam,olo 69

Autor tematu
Piotr-krak
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 7 lis 2013, 21:15
Podziękował: 12 razy
Re: Nalewka z pigwowca

Post autor: Piotr-krak »

To nie nalewka, tylko owoce zalane straciły kolor. Nalewka jest blado rubinowa. Pozdrawiam

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Nalewka z pigwowca

Post autor: sztender »

Koledze chodziło chyba o skład wódki ze sklepu. Co się stało, że w słoiku zalanym Soplicą, owoce zmieniły kolor w innym zakresie niż w pozostałych. http://alkohole-domowe.com/destylat/ocz ... ylatu.html. Może to kwestia czyszczenia chemicznego?
http://latawce.phorum.pl

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Nalewka z pigwowca

Post autor: aronia »

A jaka była % poszczególnych trunków - może w tym jest różnica?

Autor tematu
Piotr-krak
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 7 lis 2013, 21:15
Podziękował: 12 razy
Re: Nalewka z pigwowca

Post autor: Piotr-krak »

Soplica 40%, bimber ok 50% i mix spiryt z bimbrem ponad 70%. Coś mi się zdaje, że ta sklepowa to nie był dobry pomysł
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nalewka z pigwowca

Post autor: gr000by »

Wódka ma najniższy % i dobrze wyciąga kolor, dlatego najszybciej mogła usunąć barwnik z owoców. Nie bez znaczenia pozostaje najsłabsza z wymienionych alkoholi zdolność do ścinania białek, przez co lepiej "penetruje" owoce.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”