Pektopol w nastawie.

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: Anubis »

Witam
Czy można dodać Pektopol do pracującego wina owocowego w tym przypadku Aronia ? Nastaw razem z owocami ok 28 L. Czy ok 4-5 ml. będzie odpowiednie ?
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Pektopol w nastawie.

Post autor: Trener »

Pektopol możesz dodać w każdym momencie. W niektórych przypadkach jego dodanie po zakończonej fermentacji przyspiesza klarowanie. Co do ilości kieruj się instrukcją, ale nawet jeśli dodasz za dużo, to i tak się nic nie stanie.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pektopol w nastawie.

Post autor: siwy1121 »

Taka dawka jak napisałeś będzie aż nadto, ale jak pisze Trener od nadmiaru nic się nie stanie. Jeśli masz pektopol z Biowinu dodaje się 2ml na 10kg owoców.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”