Jak liczyć cukier fermentując miazgę

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Post autor: siwy1121 »

Nazbierałem ok 20kg ciemnych, bardzo słodkich (sok 12blg) winogron, rozgniotłem we wiadrach ponakrywałem czystymi ścierkami i, że MD nie gotowa, żeby owoce się nie zepsuły pozwoliłem zacząć pracę dzikusom. MD nastawiłem z Bordeaux, dodam jak będzie gotowa. Będę fermentował w miazdze 7 dni.

Teraz moje pytanie, jak mam liczyć cukier w takim nastawie ??? Mam liczyć normalnie 12 blg ??? Bo przecież w owocach które wywalę zostanie trochę cukru. Chcę wiedzieć jak mam to liczyć bo zależy mi żeby kontrolować moc wina.
alembiki
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Jak liczyć cukier fermentując miazgę

Post autor: Wald »

Mierzyłeś Blg? Odciśnij niewielką ilość soku i zrób pomiar. Przy odciskaniu całości zmierzysz raz jeszcze i przeliczysz. No chyba, że masz refraktometr, to całkiem łatwo http://alkohole-domowe.com/forum/post75 ... etr#p75350 To co zostanie w wytłokach nie ma znaczenia.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Jak liczyć cukier fermentując miazgę

Post autor: siwy1121 »

Właśnie tak robiłem, odcisnąłem trochę soku i zmierzyłem blg

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Jak liczyć cukier fermentując miazgę

Post autor: michal278 »

1 blg maks poprawki możesz odjąć.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Jak liczyć cukier fermentując miazgę

Post autor: siwy1121 »

A niech mi ktoś jeszcze powie, czy dodając cukier teraz, jego ilość mam liczyć do objętości całej miazgi, czy podstawić później do ilości soku jaką z tego później odcisnę ???
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Jak liczyć cukier fermentując miazgę

Post autor: Wald »

A czemu już chcesz dodawać cukier? Daj drożdże, pożywkę i pektopol. Zanim drożdże opanują nastaw, trzeba będzie go już odciskać. Nawet jak dasz aktywne i przerobią cały cukier z owoców, to po dosłodzeniu spokojnie pociągną dalej. Fermentacja w miazdze jest do uzyskania lepszej, intensywniejszej barwy wina i wystarczy na to 5 do 7 dni. Nie komplikuj tego co jest proste.
Jak już musisz, to przecież liczysz ilość cukru na litr objętości. Po odciśnięciu, razem z cukrem (alkoholu z niego) w wytłokach ubędzie też nastawu. Proporcje będą zachowane. Nie sądzisz chyba, że większość cukru schowa się w wytłokach, a odciśniesz tylko kwaśny sok?
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Jak liczyć cukier fermentując miazgę

Post autor: siwy1121 »

Dzięki za odpowiedź.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”