Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: sokal6 »

Ja w ogole nie klaruje zacierów żadnymi środkami. Odciskam je w worku i czekam dzień, aż opadnie muł i do kotła.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: gr000by »

Na przykładzie kukurydzy przekonałem się, że zacier klarowny daje mniej aromatyczny produkt, lepszy do przerobu na czystą, a zacier nieklarowny, mętno-mączny daje lepszy produkt do dębienia, bardziej aromatyczny i o bogatszym bukiecie. Podobnie powinno być przy zacierach słodowych na malta.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: sokal6 »

To na pewno, tylko jak się grzeje grzałka w kegu to wyjscia nie ma. Na zimę już będę działał w zbiorniku z plaszczem to będą wieksze możliwości.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Lootzek »

gr000by pisze:zacier nieklarowny, mętno-mączny daje lepszy produkt do dębienia, bardziej aromatyczny i o bogatszym bukiecie.
A nie masz wtedy problemu z zapaszkiem drożdży? Ja dwa razy próbowałam z mętnym i zawsze ciut mi grzybkami trąciło.. Potem zacząłem puszczać bez osadu i ten "aromat" zniknął. Trunek nadal jest kukurydziany, dla mnie wystarczająco, ale może dlatego że zawsze byłem zwolennikiem delikatniejszych łiskaczy.
Przy okazji zauważyłem pewne zjawisko. Raz przetrzymałem nastaw po sklarowaniu około miesiąca (z powodu kompletnego braku czasu na destylację). Jego kolor zmienił się na lekko bursztynowy, nabrał mocniejszego zapachu a trunek uzyskałem bardziej aromatyczny niż po koncercie świeżego.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: gr000by »

Nie wyczuwam zapachu drożdży, ani żadnych ich pochodnych w bourbonie. Może to kwestia odczuwania smaków, ale choćbym chciał to nic takiego nie czuję. Bourbona robiłem bardzo mocno dębionego, co mogą potwierdzić ci, co go pili - do takiej formy dążyłem przez kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt zacierów i taki ma ma najwięcej pozytywnych opinii.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: pawgin »

Ja nie klarowalem nigdy i nigdy żadnych smrodków nie było. Blg sprawdzane przez 3 dni z rzędu. Wynik +~1 to gotuje. Ale teraz musze przetrzymać zacier przez ponad tydzień więc porównam.
Bo pić to trza umić :P

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

No i dupa z mojego psocenia :/
W wyniki bardzo dużego nieporozumienia, mój cały urobek ze strippingu poszedł w kanał (nawet nie pytajcie jak, bo jeszcze mam nerwy :bardzo_zly: )...
No ale jak to mówią - nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - jutro zacieram ponownie, tylko tym razem zwiększę zasyp, bo ostatnio wyszło trochę za mało ;)
No i zastosuję się do Waszych rad odnośnie klarowania i (być może) dłuższego przetrzymania zacieru :mrgreen:
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl

Rafol
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 22 lut 2014, 21:46
Podziękował: 3 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Rafol »

Ile przerw najlepiej jest stosować podczas zacierania ?
2 to pewnie minimum, a jest sens większą ilość przerw robić?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: gr000by »

Przy zacieraniu do fermentowania na destylat rób tylko dłuuugą przerwę maltozową w 64-66*C, pod koniec podnosząc do 68*C - chodzi o wytworzenie jak największej ilości maltozy, która jest łatwo fermentowalna, a nie dekstryn (kolejna przerwa w 72-74*C), które są trudniej fermentowalne i przydatne są w piwie, a nie zacierze na whisky.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: pawgin »

Ja trzymam w lodowce turystycznej 1h46min. Temperatura poczatkowa 68ºC zasyp 7kg slodu temp spada do 66ºC. Temp. koncowa 64ºC. Powataje wtedy najwiecej maltozy=najwiecej % w zacieze.
Bo pić to trza umić :P

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

Przy dzisiejszych słodach wg mnie nie ma sensu zacierać dłużej niż 60min - po tym czasie wydajność nie rośnie wprost proporcjonalnie do czasu :/
Moim zdaniem lepiej skupić się na porządnej (czytaj: "wolnej") filtracji oraz wysładzaniu ;)

ps. Dziś zacieram ponad 7 kg słodu pilzneńskiego oraz whisky (70/30%) w temp. 62-64*C przez 50-60min
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: radius »

@Rafol, tak jak koledzy radzą, zacieraj infuzyjnie z jedną przerwą maltozową. Ja zacieram w temp. 64-65oC ok. 60 min. Jeżeli używam drożdży do whisky z enzymem AG, to nawet krócej 40 - 45 minut.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

Co sądzicie o specyfikach tego typu:
ANTYPIANA - ŚRODEK PRZECIW PIENIENIU 40ml
Środek zapobiegający pienieniu się głównie zacierów zbożowych powoduje utrzymywanie zacierów w pojemniku bez obawy o "wykipienie"
zapobiega to tylko "niekipieniu" podczas fermentacji, czy również podczas gotowania?
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: gr000by »

Ta ANTYPIANA zapobiega pienieniu się nastawu/zacieru podczas fermentacji oraz wsadu podczas destylacji. Jest odporna na wysoką temperaturę, więc raz dodana działa cały czas podczas gotowania. U mnie wystraczało 2-5 kropli na 45l wsadu lub 30l nastawu/zacieru.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

A powiedzcie mi, czy jest sens zbierać gęstwę drożdżową (jak w piwowarstwie) celem zadania do następnego nastawu zbożowego (owocowego lub cukrowego)?
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: radius »

A masz zamiar prowadzić produkcję ciągłą i w ilościach "hurtowych" :?:
Jeżeli jeszcze przy produkcji zbożówek, można by się o to pokusić, to przy owocówkach i cukrówkach nie widzę żadnego sensownego wytłumaczenia :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: sokal6 »

Przy takiej cenie fermioli w 0,5kg opakowanie to dla mnie szkoda czasu na takie oszczędności.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: michal278 »

Jedyny plus z własnej "produkcji" drożdży to ich adaptacja do warunków i surowców danych w nastawie/ zacierze.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: gr000by »

Ja czasem robię nastawy cukrowo-owocowe lub cukrowo-wysłodzinowe na gęstwie/osadzie po piwie, kilka razy robiłem nastaw cukrowy na gęstwie po zacierze. O ile to pierwsze ma sens, tak to drugie to średni pomysł, ze względu na niską tolerancję drożdży na alkohol w przypadku większości drożdży zacierowych i kiepskie tempo przerobu cukru w czystej cukrówce.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

Moje "cudo" już po tak więc kilka słów podsumowania:
1. Grane na kolumnie z wypełnieniem, bez refluxu. Odbierane do buteleczek 200 oraz 100ml.
2. Stabilizacja, odbiór 50ml odpadu, później 300ml przedgonu.
2. Serce (87-57%) - ok. 1l
3. Pogony: (54-36%) - ok. 1,8l

Po tygodniu zrobiłem taki blend: 300ml przedgonu + serce + ok. 600ml pogonów - wyszło 1,9l o mocy 68%.
Za tydzień kolejne próby mieszania pozostałych próbek - o ile będą się do czegoś nadawały.

Ps. nie wiem na ile sprawdzą się powyższe zabiegi, ale jedno jest pewne - po rozcieńczeniu do ok. 40% dam temu poleżeć co najmniej kilka miesięcy na dębie ;).
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: ramzol »

Odlał bym 0,5l serca za dębił delikatnie i zostawił do porównania.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

Tylko, że teraz to ju trochę "po ptakach", bo serce mam zmieszane z resztą :/.
No ale nic... kolejne zaciery w planach (m.in. 100% słodu wędzonego torfem), tak wiec będę miał na czym testować ;).
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Czarny79 »

Po jakim czasie po dodaniu dębu towar powinien zacząć zmieniać barwę?

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: michal278 »

Zależy od ilości dębu i % wsadu. Nawet tydzień możesz czekać. Pzdr
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

david81z
50
Posty: 84
Rejestracja: niedziela, 30 mar 2014, 14:47
Krótko o sobie: ,,Nie ma złej whisky, tylko niektóre są lepsze od innych''
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: david81z »

Jak gracie-gralibyście malta na kolumnie? Mam basic'a od Zygmunta i robiłem na tym tylko spirytus, to była by moja pierwsza smakowa.

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

Ja robiłem tak:
1. Normalna stabilizacja
2. Odebrałem ok, 50-100ml podpałki (w kanał)
3. A później zaworek LM na max i lecisz do końca (tzn. jak już było poniżej 35% to zakończyłem)
Odbierałem do małych buteleczek po 50-100ml (później łatwiej możesz stwierdzić, czy coś się nadaje czy nie)
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl

Old sailor
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 14:11
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Old sailor »

Witam, bardzo ciekawy post. Mam pytanie w jakim sprzęcie do destylacji Kolega ją prowadzi?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: lesgo58 »

Na takim.
david81z pisze:Jak gracie-gralibyście malta na kolumnie? Mam basic'a od Zygmunta i robiłem na tym tylko spirytus, to była by moja pierwsza smakowa.
http://destylatorymiedziane.pl/pl/kolum ... -lmvm.html
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

czekan
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 28 lip 2011, 16:42
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: czekan »

Witam!

Poważnie zabrałem się do tematu whisky (uisge beatha).
Zmotywowały mnie filmiki z YouTuba autorstwa Stephena Dobsona pt. "Single Malt Whiskey (for the home distiller)"
https://www.youtube.com/watch?v=xptvVFoZ_pE
https://www.youtube.com/watch?v=DY15-dG_hAY

Proces produkcji możemy podzielić na kilka etapów:

1. Słody ich dobór i przygotowanie:
- odmiana słodu: tu wybór dla mnie jest prost powinien być wyspiarski PaleAle;
- czy wędzony torfem (ang. peated) ? I tu mam wątpliwości, bo mozna kupić wędzony torfem lub samemu uwędzić. Można dać różny procent zasypu a i może być wędzony na 3 poziomach (tableka z http://www.bairds-malt.co.uk/Distilling.html);
Lightly Peated ppm 2 - 5
Medium Peated ppm 8 - 10
Heavy Peated ppm 25 - 50
- śrutowanie: tu łatwo jak do piwa, czyli łuska w miarę cała, by się ładnie filtrowało;

2. Zacieranie
Pomysł Pana Dobsona mi nie pasuje, bo po pierwsze primo nie mam Speidel-a Braumeister-a, po drugie primo nie zamierzam pasteryzować brzeczki i jej składować w kanistrach.
Drugim pomysłem było podejście piwowara domowego, czyli zacieranie z przerwami temperaturowymi, filtracja, wysładzanie. Pomysł już lepszy. Ale doczytałem dooglądałem jak to robią Szkoci, i oni są sprytniejsi. Mianowicie robią to zalewając śrutowany słód gorącą wodą/brzeczką 3 razy (dotyczy wyspy Isla i Jura z wyjątkiem destylarni Bunnach gdzie robią to 4 razy)
http://www.wsetglobal.com/documents/isl ... our_07.pdf
1. Zalewa się wodą czystą za pierwszym razem, a za kolejnymi wodą z 3-go wysładzania temp. od 64 do 84 st. C
2. Woda od 76 do 90 st. C
3. Woda od 68-100 st. C
Temperatury zależne od gorzelni (dla danej gorzelni można znaleźć pod linkiem podanym wyżej)
Brzeczka z pierwszego i drugiego zalania po schłodzeniu jest poddawana fermentacji, trzecia idzie jako pierwsza (ostatni będą pierwszymi)
Czas zacierania muszę dookreślić ale jest to po parędziesiąt minut.
Dzięki temu podejściu w efektywny sposób można zatrzeć w ciągu dnia znaczne ilości słodu, posiadając jedynie wiaderko fermentacyjne z zaworkiem i wężyk z oplotu stosowany w piwowarstwie domowym.

3. Fermentacja
Ja nabyłem Fermentis Safspirit Malt. Tu podziękowania dla kolegi radiusa, wprawdzie nie załapałem się na akcję zakupową, ale zadzwoniłem do centrumfermentacji.pl i nabyłem bezpośrednio.
Fermentacja w temperaturze ok 20 st.C. Wiem, że trzeba bać się piany! Z jednej strony kusi "antypiana" z drugiej strony się boję jakiś obcych nut.
Czas fermentacji powinien być bardzo krótki 3-5 dni. Można dodać trochę drewna (chociaż na znaczny efekt bym nie liczył)

4. Sedymentacja
Ze względu na sposób grzania i pozbycie się drożdży zamierzam użyć bentonitu (ziemia okrzemkowa).

5. Destylacja
Większość destylarni w Szkocji prowadzi destylację na 2 razy (chyba są dwa wyjątki na południu Szkocji, gdzie robią 3x i przez to Whisky jest łagodna w smaku).
W warunkach domowych i dysponując klasycznym sprzętem typu aabratek planuję przeprowadzić stripping bez wypełnienia kolumny z pełni otwartym zaworkiem, z kolumny zdejmę izolację.
Druga destylacja ze sprężynkami z miedzi w ilości kilkunastu centymetrów. Segregację frakcji planuję przeprowadzić jak Stephen Dobson.
Z kupażowany alkohol planuję zlewać to do butelek szklanych po 5 litrów.
Proces starzenia planuję wykonać z użyciem dębu średnio pieczonego w kawałkach. Dodatkowo nabędę burbon i sherry i ekstra kawałki potopię sobie w nabytym alkoholu. Będą na drugi etap starzenia.

Plan bojowy idzie do realizacji w maju muszę dookreślić ilość ppm-ów torfu w słodzie i udział w zasypie no i czas na przerobienie.

Pozdrawiam, Sláinte!
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Lootzek »

Piszesz że boisz się obcych nut w nastawie od antypiany, a do klarowania chcesz dać bentonit. Próbowałem kilku i za każdym razem w sklarowanym nastawie czułem lekki bo lekki, ale ziemisty zapaszek. Niby nie przechodził do produktu ale.. ;) Przy okazji, bentonit i ziemia okrzemkowa to dwie różne substancje. Pierwszy jest pochodzenia wulkanicznego, druga skała - organicznego.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: lesgo58 »

Nie śledzę tematu produkcji whisky dosyć dokładnie - więc nie wiem - wskazane jest filtrowanie zacierów, czy też gotowanie w całości?
Jak to robią spece od whisky?
Wiem, że wskazana jest też szybka fermentacja i po niej dwukrotna destylacja. Z tym, że do drugiej destylacji stosują wsad o mocy powyżej 25%.
Ja osobiście skłaniałbym się do 3. Tylko nie spotkałem się z opisami reżimów procentowych.
Mógłby się ktoś podzielić swoimi doświadczenia na temat.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

david81z
50
Posty: 84
Rejestracja: niedziela, 30 mar 2014, 14:47
Krótko o sobie: ,,Nie ma złej whisky, tylko niektóre są lepsze od innych''
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: david81z »

@ lesgo58 mieszkam w Irlandii od 10 lat, zwiedzilem kilka destylarni i widziałem jak tam to robią, zacier jest filtrowany przed fermentacją, a ona trwa 3 doby, po tym czasie zacier ma okolo 7-8% i w Irlandii desylują 3 razy a w Szkocjii 2 z wyjątkiem Auchentoshan która jest desylowana 3 krotnie. Druga desylacja odywa się na okolo 30% surówce.

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

Jako, że mam już za sobą jedną (prawie pół roczną) SM i drugą świeżą torfową whisky, oraz jestem piwowarem domowych, to podzielę się za tobą pewnymi przemyśleniami:
1. Słody ich dobór i przygotowanie:
Na pierwszy nastaw użyłem: słodu Pilzneńskiego (73%) oraz Whisky z Bruntala (nie wiem ile ppm) (27%)
Na drugi: Whisky 45ppm (76%) i Pilzneńskiego (24%)
2. Zacieranie
Obydwa zacierania robiłem na wytrawnie: czyli przetrzymywałem zacier w 61-63*C przez ok, 60min,
bo musisz wiedzieć, że jeśli podgrzejesz zacier >= 80*C do dezaktywujesz wszystkie enzymy i nie uzyskasz fermentowanej brzeczki!
Tutaj naprawdę można eksperymentować, tylko musisz nieco "liznąć" wiedzy piwowarskiej - to naprawdę ułatwi ci zadanie
Tylko uważaj z wydajnością słodu Whisky bo zauważyłem, że ma niższą wydajność niż Pilzneński czy pale ale.
3. Fermentacja
Ja stosowałem Coobra Whisky oraz Alcotec Whisky
Antypiany (do fermentacji) nie stosowałem - po prostu nie przykrywałem niczym fermentora
4. Sedymentacja
Ze względu na sposób grzania i pozbycie się drożdży zamierzam użyć bentonitu (ziemia okrzemkowa).
nie używałem żadnych środków klarujących. po fermentacji zlewałem do świeżego fermentora/balona i wstawiałem na jakiś czas (ok. 7-14dni) do zimnej piwnicy.
oczywiście później kolejna dekantacja już do bojlera i chyba nie ma co więcej kombinować
5. Destylacja
A tutaj dwukrotnie stosowałem Antypianę i nic złego w smaku nie zaobserwowałem - a nawet jeśli, to co. W końcu whisky słodowa jest alkoholem złożonym :P
Destylowałem na kolumnie miedzianej z pełnym wypełnieniem. Oczywiście odbiór poprzez LM i odbierałem do małych buteleczek.

Na koniec sprawdzałem ile alko ma każda "próbka" i mieszałem wszystko razem: przedgony + spiryt + serce (80-50%).
Na koniec rozcieńczenie destylatu o ilu chcesz (ja zrobiłem 45%) i zarzucasz płatkami dębowymi (amerykańskie, francuskie, oloroso itd.) - tutaj moim zdaniem tak naprawdę dzieje się największa magia.
Mój pierwszy destylat po miesiącu był zupełnie niepijalny, ale teraz (jak wspominałem ma już prawie pół roku na dębie) i jest naprawdę ok - a co będzie za za kolejne 6 miechów 8-)

Destylat torfowy ma dopiero tydzień, tak więc ciężko stwierdzić co z tego wyjdzie, ale na pewno chciałbym kiedyś robić coś na wzór Laphroaig 10
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
Awatar użytkownika

Szymciu
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Szymciu »

Witam wszystkich!!
Jako żem nowy na forum a wątek śledzę z otwartymi ustami i kapiącą śliną postanowiłem podzielić się swoim małym doświadczeniem w produkcji whisky.
Jakiś rok temu zakupiłem potrzebne składniki - słód malt smoked, węgiel aktywny płynny, enzymy do zacierania drożdże alcotec whisky.
Po 6 dniach fermentacji poszło na rury w całości bez filtrowania ( posiadam teraz zmodyfikowana aparaturę z allegro - szit patrząc z perspektywy czasu - ze zmodyfikowaną kolumną bo ta fabryczna to jakaś pomyłka) - efekt był całkiem całkiem jak na pierwszy raz. Koledzy smakosze mówili, że czuć bułkami parowymi :)
Zaprawiłem płatkami dębowymi mocno palonymi oraz płatkami po sherry olorosso.
Po prawie roku leżakowania zapach jest rewelka - lepszy niż sklepowa mocniejszy i pełniejszy, ale w smaku dalej czuć parowce:P
Wiem po części jakie błędy popełniłem i staram się ich już unikać .
Przyznam że eksperymenty bardzo lubię tylko nie zawsze wiem jak poprawić to co już nie wyszło - dlatego śledzę wasze posty by dowiedzieć się więcej.

Pisz staranniej - MANOWAR
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Lootzek »

A spróbuj użyć zwykłego słodu, nie wędzonego, może to od niego pochodzi ten dziwny posmak. Dymne aromaty uzyskasz i tak z opiekanych płatków, a jeśli byłby dla ciebie za słaby, zawsze możesz kilka z nich wręcz podpalić i zwęglić bezpośrednio przed wrzuceniem do destylatu. Daje to głębokie, dymne nuty.
Awatar użytkownika

Szymciu
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Szymciu »

Dzisiaj, czyli dzisiaj robię 2 podejście. Mam 5 kg słodu pilzneńskiego i ok. 3 kg śrutowanej kukurydzy.
Część zużyłem do ŁZWJ i chodzi jak wściekły. Pozostałe moje składniki przygotuję starannie na mieszankę słodowo-kukurydzianą.
Wprawdzie nie można tego nazwać SINGLE MALT - chyba, że kukurydze tym razem sobie daruję. Wieczorem ruszam do akcji.

**********
I stało się. Grzałem 2 kg słodu pilzneńskiego i 1kg kukurydzy w 10,5l wody w temp. ok 70*C przez 40 min - nastepnie pozwoliłem na delikatne ochłodzenie (ok. 65*C) i tak jeszcze przez godz. w garze. Kolejne 2 kg słodu wsypałem do 8l wody o temp. 85*C - temp. na poziomie 66* i tak zostawiłem.
Połączyłem wszystko w fermentatorze, dodałem enzymu scukrzającemy (ze strachu ze może z tego nic nie wyjść) i pozostawiłem do wystygnięcia. Rano zaaplikowałem pożywkę 10g, oraz uwodnione drożdże DistillaMAX LS w ilości 5g.
W celu sprawdzenia efektu, próbka na cukromierzu - wynik 17 blg.
Mysle, że coś z tego będzie:)

zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: zor-ro1970 »

Alkohole leżakowane to trunki, które zależą głównie od beczek, w których leżakują. Tylko niektóre beczki nadają się w ogóle do butelkowania jako edycji single cask. W większości przypadków konieczne jest kupażowanie. Mniemam za 99% kolegów swój trunek leżakuje w jednej beczce.

glikol
10
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 16:54
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: glikol »

@lesgo58
Generalnie przy produkcji Whisky typu "grain" (destylowanej w aparatach Coffey'a) oraz "malt" (redstylowanej w alembikach) zacier przed fermentacją jest filtrowany, przepłukiwany porcjami wody o wzrastającej temperaturze. Jednakże etap ten jest niekiedy omijany. Ma to swoje negatywne jak i pozytywne skutki. Destylacja niefiltrowanego zacieru wiąże się z możliwością zanieczyszczenia urządzeń destylacyjnych. Z drugiej jednak strony, w młócie pozostaje nieco cukrów i większość białek (80%). Fermentacja niefiltrowanego zacieru wiąże się z większymi zyskami etanolu (więcej cukru) oraz pracą drożdży w bardziej komfortowych warunkach (więcej białka). Tak właśnie powstaje pierwsza Polska Whisky (w Jabłonce). Zacier do fermentacji, a potem destylacji w alembikach Arnold-Holstein nie jest filtrowany. Jako ciekawostkę podam, że większość destylatów które leżakują w Jabłonce to destylaty (czysto) żytnie.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: michal278 »

Polska whisky czy whiskey?
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: radius »

@ michal278, i co ten twój post miał wnieść do tematu :?: :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”