Witam,
zrobiłem jakiś czas temu prosty a tani sprzęt i teraz chce założyć coś takiego, bo wymyśliłem sobie że nie będzie mi przerzucać zacieru, wtedy jest mętne a smak
Czy to będzie dobre raczej dalej ta piana nie pójdzie jak ten (odstojnik) będzie mijał okół 2-3 litrów pojemność.
W nic nie znalazłem takiego, a nie chciał bym zakładać nic w połowie do chłodnicy.
Co o tym myślicie?
Jaki odstojnik
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 wrz 2014, 14:15 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Jak mogłem, tak poprawiłem.
Powód: Jak mogłem, tak poprawiłem.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Jaki odstojnik
Najlepiej jak to będzie rura Fi42-60 z 50cm długości, bezpośrednio nad kotłem (zamontowana w pokrywce).
poczytaj troszkę na temat budowy pot stilla http://alkohole-domowe.com/forum/post57 ... lla#p57254.
Proponuję dołączyć fotkę i opis procesu.
Żółte leci bo za mocno grzejesz i masz małą średnice rury odbierającej pary. Garnka nie zalewaj do pełna tak do 3/4 objętości i spróbuj odbierać kropelkowo (tak żebyś widział spadające krople).
Termometr obowiązkowo w kotle, z czasem będziesz dzielił na smak.
Czytaj, pytaj a będzie Ci dane
Czy to co wyleci daje się pić??
poczytaj troszkę na temat budowy pot stilla http://alkohole-domowe.com/forum/post57 ... lla#p57254.
Proponuję dołączyć fotkę i opis procesu.
Żółte leci bo za mocno grzejesz i masz małą średnice rury odbierającej pary. Garnka nie zalewaj do pełna tak do 3/4 objętości i spróbuj odbierać kropelkowo (tak żebyś widział spadające krople).
Termometr obowiązkowo w kotle, z czasem będziesz dzielił na smak.
Czytaj, pytaj a będzie Ci dane
Czy to co wyleci daje się pić??
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jaki odstojnik
Jeżeli szukasz w google to coś podobnego szukaj pod hasłem bufor lub stabilizator: http://alkohole-domowe.com/forum/stabil ... 10343.html , ale bez jakiegokolwiek refluksu nie licz na jakieś super efekty(testowałem przy owocówkach). Jak już chcesz przebudowywać to pomyśl o rozwojowym pot-stillu: http://alkohole-domowe.com/forum/moj-pi ... ml#p106781 . A jeżeli chodzi o odstojnik to przeczytaj to: http://alkohole-domowe.com/forum/odstoj ... t9099.html