Pirosiarczyn sodu zepsuł zacier ?
Witam.
Pierwszy raz w tym roku postanowiłem poeksperymentować z chemią i do świeżego zacieru z wiśni ( ok. 35 kg ) dodałem jakieś 2-3 g pirosiarczynu sodu przykryłem ręcznikiem i odstawiłem na noc. Efekt?
Kolor z ciemnoczerwonego zmienił się w brudno różowy a wiśnie zrobiły się żółte. Do tego wszystko wali jakby jajkiem.
Czy da się to jeszcze odratować?
Proszę o pomoc.
Pierwszy raz w tym roku postanowiłem poeksperymentować z chemią i do świeżego zacieru z wiśni ( ok. 35 kg ) dodałem jakieś 2-3 g pirosiarczynu sodu przykryłem ręcznikiem i odstawiłem na noc. Efekt?
Kolor z ciemnoczerwonego zmienił się w brudno różowy a wiśnie zrobiły się żółte. Do tego wszystko wali jakby jajkiem.
Czy da się to jeszcze odratować?
Proszę o pomoc.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Pirosiarczan sodu zepsuł zacier ?
Skąd Ci przyszło do głowy żeby dodawać pirosiarczynu sodu? W celu ustabilizowania nastawu można dodać pirosiarczynu potasu, pirosiarczyn sodu jest zbyt mocny, służy do odkażania.
Spróbuj mocnego wietrzenia/napowietrzania, głowy bym jednak nie dal czy to pomoże skoro nawet owoce zmieniły kolor.
Ps. Zacierem nazywamy to wszystko, co było zacierane. Ty zrobiłeś nastaw.
Spróbuj mocnego wietrzenia/napowietrzania, głowy bym jednak nie dal czy to pomoże skoro nawet owoce zmieniły kolor.
Ps. Zacierem nazywamy to wszystko, co było zacierane. Ty zrobiłeś nastaw.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Pirosiarczan sodu zepsuł zacier ?
Wiertarka + mieszadło + 5 minut bełtania - piro łatwo się ulatnia a przy okazji masz napowietrzony nastaw dla drożdży.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 194
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
- Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
- Ulubiony Alkohol: Talisker
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Pirosiarczyn sodu zepsuł zacier ?
Pirosiarczyn sodu, nie pirosiarczan.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 gru 2014, 08:59 przez k.kolumb, łącznie zmieniany 1 raz.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pirosiarczyn sodu zepsuł zacier ?
Pirosiarczany istnieją. Powstają podczas ogrzewania stężonego kwasu siarkowego z siarczanami lub podczas prażenia wodorosiarczanów metali alkalicznych. Na przykładzie pirosiarczanu potasu.
K2SO4 + H2SO4 -> K2S2O7 + H2O lub 2KHSO4 -> K2S2O7 + H2O
K2SO4 + H2SO4 -> K2S2O7 + H2O lub 2KHSO4 -> K2S2O7 + H2O
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.