Waniliowy aromat - czym spowodowany?

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...

Autor tematu
groh
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 31 mar 2012, 21:24

Post autor: groh »

Witam
Mam problem z aromatem waniliowym po pierwszym i drugim razie. I co dziwne po pierwszym razie mniej odczuwalny niż po drugim. Kolumna to bakobob elementy to katalizator (spręzynki miedź) 40 cm i dwa kolejne ze spreżynkami z nierdzewki po 50 cm dwa pierścienie cent. wg mojego patentu - teflon. Aromat obecny przy obiorze z VM LM i OVM. Próbowałem na małym grzaniu na dużym i niewiem jaka może być przyczyna. Kolumna w moim przypadku stabilnie pracuje na mocy 2600 W - 96%. Czy możliwe jest to spowodowane nieprawidłową budową samej głowicy? Zauważyłem ostatni po usunięciu z wizjera sprężynek że całość nie spływa rurką refluksową ale cieknie również po bocznych ściankach (widoczny opad kropli z górnej części wizjera). W zasadzie jest to temat z którym walczę od pewnego czasu i skończyły mi się pomysły. Proszę kolegów o pomoc.
alembiki

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Waniliowy aromat - czym spowodowany?

Post autor: silvio2007 »

Witam nowego kolegę
Ja nastawiam od zawsze drożdże T3 niebieskie i wszyscy łącznie ze mną czują landrynki.
Nie mam pojęcia skąd się bierze ten zapach. Jeżeli masz kolumnę wyczyszczoną i wytrawioną być może jakiś związek się tworzy podczas fermentacji, może to kwestia wody z ujęcia?
Na jakich jedziesz drożdżach?

Autor tematu
groh
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 31 mar 2012, 21:24
Re: Waniliowy aromat - czym spowodowany?

Post autor: groh »

Witam
Testowałem wiele skończyło się ostatecznie na Alkotec 24 najlepiej się sprawdzają w moim przypadku mało przedgonów dosyć szybko przerabiają i tu wniosek mały pojemnik (70l) szybsza fermentacja i szybsze klarowanie-sprawdzono !!!
Pozdrawiam
groh
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Waniliowy aromat - czym spowodowany?

Post autor: Kamal »

A czy przy innych drożdżach też czułeś ten aromat?
Obrazek

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Waniliowy aromat - czym spowodowany?

Post autor: aronia »

Może trafiła Ci się partia cukru z dodatkiem waniliny albo jakiś żartowniś(może Ty) dodał Ci do nastawu cukier wanilinowy. Może to być też sposób w jaki wyczuwasz aromat cukru czyli surowca co jest dozwolone nawet w normach: http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p102697 . Dla niektórych spirytus cukrowy pachnie landrynkami, a dla innych karmelkami - to są subiektywne odczucia, więc jednoznacznie nie można powiedzieć czy to, że dla Ciebie tak pachnie to zły objaw. Do jednoznacznej oceny najłatwiej byłoby porównać swoją próbkę z czyjąś.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Waniliowy aromat - czym spowodowany?

Post autor: Szlumf »

Czy ten zapach czujesz podczas całego odbioru serca? Jeżeli pod koniec zanika to też to miałem tylko dla mnie pachniało leciuteńko budyniem waniliowym. Pomogło dłuższe odbieranie przedgonów i odbiór z OLM.

Autor tematu
groh
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 31 mar 2012, 21:24
Re: Waniliowy aromat - czym spowodowany?

Post autor: groh »

Witam
Drożdże zmieniałem. Cukier zmieniałem aromat zawsze jest mniej lub bardziej. Mam również porównanie, to co robi znajomy jest niemal bezwonne także myślę że to sprzęt, ale konkretnie co?
Widocznie będę musiał potrenować.
Pozdr
Awatar użytkownika

soltys
100
Posty: 138
Rejestracja: sobota, 9 lut 2013, 13:10
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: woj. Podkarpackie
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Waniliowy aromat - czym spowodowany?

Post autor: soltys »

Jesteś pewnien, że nie jest to po prostu zapach czystego, dobrego spirytusu? Mi osobiście zapach spirytusu kojarzy się właśnie wanilią...
Jeżeli spożywamy alkohol - nie pijemy
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Waniliowy aromat - czym spowodowany?

Post autor: lesgo58 »

@groh
Bez porównania próbek z kimś innym nie będziesz wiedział co się dzieje z Twoim spirytusem. Nie porównuj ze sklepowym, bo ten jest faktycznie filtrowany i przygotowywany w specyficzny sposób. Wiec ma się nijak do naszego. My jesteśmy w stanie otrzymać idealny spirytus bez wspomagaczy. Ja też kiedyś miałem podobne wątpliwości, ale mała wymiana z kolegami utwierdziła mnie, że z moim spirytusem jest wszystko OK.
Tak jak wspomniał @aronia - spirytus ma swój specyficzny aromat. Jest on bardzo delikatny wręcz ulotny. I charakterystyczny dla surowca z którego był wykonany. Dla przeciętnego zjadacza chleba jest nie do wychwycenia. No chyba, że twój ma mocno ewidentny aromat. Wtedy trzeba się zastanowić nad przyczyną. Ale w pierwszej kolejności - jak wspomniałem wymień się z kimś próbkami.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

tomektz
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 21:49
Re: Waniliowy aromat - czym spowodowany?

Post autor: tomektz »

Witam.
Ja także mam taki posmak i jak dla mnie to jest zaje..... aromat i za nic nie chciałbym go stracić.
Awatar użytkownika

Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Waniliowy aromat - czym spowodowany?

Post autor: Spiryt »

Jako ciekawostka, całość pod adresem http://forum.biomist.pl/pachnace-estry-t48.html/
mrówczan etylu – owocowy, po rozcieńczeniu rum
mrówczan butylu – śliwkowy (dojrzała śliwka)
mrówczan izobutylu – malinowy (dojrzała malina)
mrówczan benzylu – jaśminowo-cynamonowy
octan n-butylu – owocowy, po rozcieńczeniu ananasowy
octan izobutylu – gruszkowy
octan izopentylu – po rozcieńczeniu bananowo-gruszkowy
octan heksylu – gruszkowy
octan benzylu – jaśminowy
octan 2-fenyloetylu – owocowy
propionian etylu – rumowo-arakowy
propionian benzylu jaśminowy, z nutą owocową
maślan metylu – jabłkowy
maślan etylu – ananasowy
maślan benzylu – jaśminowy
maślan 2-fenyloetylu – różany
walerianian etylu – jabłkowy
walerianian pentylu silny, jabłkowy
izowalerianian etylu – owocowy
izowalerianian izobutylu – poziomkowy
benzoesan etylu – balsamiczno-owocowy
salicylan benzylu – balsamiczny
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Waniliowy aromat - czym spowodowany?

Post autor: k.kolumb »

Byłem świadkiem degustacji, gdzie 5-6 gości cmokało i nie mieli uwag, a jeden upierał się przy waniliowym aromacie. I zgodnie z zasadami demokracji - nie miał racji :)
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”