Waniliowy aromat - czym spowodowany?
Witam
Mam problem z aromatem waniliowym po pierwszym i drugim razie. I co dziwne po pierwszym razie mniej odczuwalny niż po drugim. Kolumna to bakobob elementy to katalizator (spręzynki miedź) 40 cm i dwa kolejne ze spreżynkami z nierdzewki po 50 cm dwa pierścienie cent. wg mojego patentu - teflon. Aromat obecny przy obiorze z VM LM i OVM. Próbowałem na małym grzaniu na dużym i niewiem jaka może być przyczyna. Kolumna w moim przypadku stabilnie pracuje na mocy 2600 W - 96%. Czy możliwe jest to spowodowane nieprawidłową budową samej głowicy? Zauważyłem ostatni po usunięciu z wizjera sprężynek że całość nie spływa rurką refluksową ale cieknie również po bocznych ściankach (widoczny opad kropli z górnej części wizjera). W zasadzie jest to temat z którym walczę od pewnego czasu i skończyły mi się pomysły. Proszę kolegów o pomoc.
Mam problem z aromatem waniliowym po pierwszym i drugim razie. I co dziwne po pierwszym razie mniej odczuwalny niż po drugim. Kolumna to bakobob elementy to katalizator (spręzynki miedź) 40 cm i dwa kolejne ze spreżynkami z nierdzewki po 50 cm dwa pierścienie cent. wg mojego patentu - teflon. Aromat obecny przy obiorze z VM LM i OVM. Próbowałem na małym grzaniu na dużym i niewiem jaka może być przyczyna. Kolumna w moim przypadku stabilnie pracuje na mocy 2600 W - 96%. Czy możliwe jest to spowodowane nieprawidłową budową samej głowicy? Zauważyłem ostatni po usunięciu z wizjera sprężynek że całość nie spływa rurką refluksową ale cieknie również po bocznych ściankach (widoczny opad kropli z górnej części wizjera). W zasadzie jest to temat z którym walczę od pewnego czasu i skończyły mi się pomysły. Proszę kolegów o pomoc.
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Waniliowy aromat - czym spowodowany?
Witam nowego kolegę
Ja nastawiam od zawsze drożdże T3 niebieskie i wszyscy łącznie ze mną czują landrynki.
Nie mam pojęcia skąd się bierze ten zapach. Jeżeli masz kolumnę wyczyszczoną i wytrawioną być może jakiś związek się tworzy podczas fermentacji, może to kwestia wody z ujęcia?
Na jakich jedziesz drożdżach?
Ja nastawiam od zawsze drożdże T3 niebieskie i wszyscy łącznie ze mną czują landrynki.
Nie mam pojęcia skąd się bierze ten zapach. Jeżeli masz kolumnę wyczyszczoną i wytrawioną być może jakiś związek się tworzy podczas fermentacji, może to kwestia wody z ujęcia?
Na jakich jedziesz drożdżach?
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Waniliowy aromat - czym spowodowany?
Może trafiła Ci się partia cukru z dodatkiem waniliny albo jakiś żartowniś(może Ty) dodał Ci do nastawu cukier wanilinowy. Może to być też sposób w jaki wyczuwasz aromat cukru czyli surowca co jest dozwolone nawet w normach: http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p102697 . Dla niektórych spirytus cukrowy pachnie landrynkami, a dla innych karmelkami - to są subiektywne odczucia, więc jednoznacznie nie można powiedzieć czy to, że dla Ciebie tak pachnie to zły objaw. Do jednoznacznej oceny najłatwiej byłoby porównać swoją próbkę z czyjąś.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Waniliowy aromat - czym spowodowany?
@groh
Bez porównania próbek z kimś innym nie będziesz wiedział co się dzieje z Twoim spirytusem. Nie porównuj ze sklepowym, bo ten jest faktycznie filtrowany i przygotowywany w specyficzny sposób. Wiec ma się nijak do naszego. My jesteśmy w stanie otrzymać idealny spirytus bez wspomagaczy. Ja też kiedyś miałem podobne wątpliwości, ale mała wymiana z kolegami utwierdziła mnie, że z moim spirytusem jest wszystko OK.
Tak jak wspomniał @aronia - spirytus ma swój specyficzny aromat. Jest on bardzo delikatny wręcz ulotny. I charakterystyczny dla surowca z którego był wykonany. Dla przeciętnego zjadacza chleba jest nie do wychwycenia. No chyba, że twój ma mocno ewidentny aromat. Wtedy trzeba się zastanowić nad przyczyną. Ale w pierwszej kolejności - jak wspomniałem wymień się z kimś próbkami.
Bez porównania próbek z kimś innym nie będziesz wiedział co się dzieje z Twoim spirytusem. Nie porównuj ze sklepowym, bo ten jest faktycznie filtrowany i przygotowywany w specyficzny sposób. Wiec ma się nijak do naszego. My jesteśmy w stanie otrzymać idealny spirytus bez wspomagaczy. Ja też kiedyś miałem podobne wątpliwości, ale mała wymiana z kolegami utwierdziła mnie, że z moim spirytusem jest wszystko OK.
Tak jak wspomniał @aronia - spirytus ma swój specyficzny aromat. Jest on bardzo delikatny wręcz ulotny. I charakterystyczny dla surowca z którego był wykonany. Dla przeciętnego zjadacza chleba jest nie do wychwycenia. No chyba, że twój ma mocno ewidentny aromat. Wtedy trzeba się zastanowić nad przyczyną. Ale w pierwszej kolejności - jak wspomniałem wymień się z kimś próbkami.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 270
- Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Waniliowy aromat - czym spowodowany?
Jako ciekawostka, całość pod adresem http://forum.biomist.pl/pachnace-estry-t48.html/
mrówczan etylu – owocowy, po rozcieńczeniu rum
mrówczan butylu – śliwkowy (dojrzała śliwka)
mrówczan izobutylu – malinowy (dojrzała malina)
mrówczan benzylu – jaśminowo-cynamonowy
octan n-butylu – owocowy, po rozcieńczeniu ananasowy
octan izobutylu – gruszkowy
octan izopentylu – po rozcieńczeniu bananowo-gruszkowy
octan heksylu – gruszkowy
octan benzylu – jaśminowy
octan 2-fenyloetylu – owocowy
propionian etylu – rumowo-arakowy
propionian benzylu jaśminowy, z nutą owocową
maślan metylu – jabłkowy
maślan etylu – ananasowy
maślan benzylu – jaśminowy
maślan 2-fenyloetylu – różany
walerianian etylu – jabłkowy
walerianian pentylu silny, jabłkowy
izowalerianian etylu – owocowy
izowalerianian izobutylu – poziomkowy
benzoesan etylu – balsamiczno-owocowy
salicylan benzylu – balsamiczny