jaka moc destylatu do leżakowania ?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Czarny79 »

Witam. Jaką powinna mieć moc psota którą przeznaczamy do leżakowania z płatkami dębowymi ? Chodzi mi o śliwowicę oraz whisky. Po jakim czasie powinno się oddzielić płatki od całości ?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: jaka moc destylatu do leżakowania ?

Post autor: Wald »

Wybór mocy jest ważny przy maceracji w beczkach. W szkle z płatkami rozcieńcz jak do spożycia, tak jak tobie pasuje. Płatki wyrzuć jak braknie alkoholu, tzn. jak go wypijesz.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”