Nastaw z soku jabłkowego, jak opanować pienienie?

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: krzys59 »

Witam
Nastawiłem sobie przedwczoraj sok jabłkowy "mętny" na cydr. 4 litry soku, pół paczki drożdży Tokay, pożywka, wszystko do damy pięciolitrowej. Fermentuje to wszystko ładnie od wczoraj, niestety pieni się jak głupie.
Z tym nastawem sobie jakoś poradzę, na cydr szybko przefermentuje. Ale chcę zrobić w następnym etapie owocowe brandy by Kucyk. Mam dostęp do gotowego soku jabłkowego, klarowanego i nie, dlatego chcę kupić 20 litrów soku i działać. Z tym, że posiadam jedynie fermentator 30 litrowy, a widząc jak się pieni na cydr, nie wiem, czy mi piana nie wylezie z niego.
Czy można sobie jakoś z tym poradzić? Jakieś preparaty antypianowe? Jakieś domowe sposoby na opanowanie spienienia? Podpowiedzcie coś :respect:
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, jak opanować pienienie?

Post autor: gr000by »

Poszukaj m.in. w :google: pod hasłem antypiana do zacierów zbożowych. Działa ona na wszystko, 2-5 kropli likwiduje pienienie się nawet najbardziej opornych nastawów i zacierów, a także wsadów do destylacji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, jak opanować pienienie?

Post autor: krzys59 »

Dzięki, widziałem takie preparaty ale nie wiem czy można je do nastawów jabłkowych zastosować, żeby nie zepsuć produktu. Stąd moje pytanie. Ale z Twojej wypowiedzi rozumiem, że można spokojnie stosować. Dzięki.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, jak opanować pienienie?

Post autor: gr000by »

Stosuję ją do wszystkiego, co wymaga zabezpieczenia przed pianą, a idzie później do destylacji. Do win, miodów pitnych, cydrów, piw, ze względu na spożycie bezpośrednie, nie dodaję żadnych takich "polepszaczy", radzę sobie manewrując pojemnością pojemników fermentacyjnych względem ilości fermentującego płynu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, jak opanować pienienie?

Post autor: Pretender »

Możesz również dać mniejszą ilość soku na pierwszy wsad. Później dodawać kolejne litry soku, tak jak z cukrem, podzielić na dawki.

Autor tematu
krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, jak opanować pienienie?

Post autor: krzys59 »

Pretender pisze:..... dać mniejszą ilość soku na pierwszy wsad.....
Dzięki za pomysł, takie proste a na to nie wpadłem :respect:
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, jak opanować pienienie?

Post autor: Pretender »

Jaja se robisz, czy poważnie gadasz?

Autor tematu
krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, jak opanować pienienie?

Post autor: krzys59 »

Serio, nie wpadłem na to :oops: :oops:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”